Nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2014
Leo sitter stille i natta og lytter etter skrittene mine. For det er bare jeg som kan slippe ham ut. Jeg løper for at mørket ikke skal merke meg. Jeg hvisker at gata må være kort å komme over. Jeg er Mei. Jeg har aldri funnet ut hvordan jeg kan se om noen er snille eller slemme. Leos kjeller er full av natt. I hjørnet av natta sitter han og venter.
Leo og Mei er en roman om et spesielt vennskap som blir satt på store prøver. Et vennskap som må og skal være sterkere enn alt, og som kanskje klarer det. Det er en smertefull, men samtidig fortrøstningsfull roman, skrevet i et særegent, sikkert og poetisk språk.
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
"Varmt og underfundig om vennskap og svik - med en tilstedeværelse som smitter over på leseren. (…) Barna går på oppdagelsesferd i verden, og leserne blir fristet til å gjøre det samme. Det magisk vakre omslaget og vignettene designet av Stian Hole gir gjenklang til dette temaet. Språket er et vell av morsomme og uventede sammenligninger og bilder. (…) Boken ender ikke opplagt og må leses helt til endes. Følelsen av sanselig tilstedeværelse sitter lenge i."
Kristine Isaksen, VGDriv og nyskapende språk i fullkommen balanse
"Hun får til alt i denne boka (...) En sjeldent overbevisende ungdomsbokdebut (...) En sjelden gang stemmer absolutt alt i ei bok: Formen står nydelig til innholdet, og språket løfter en god historie ut av det hverdagslige, gjør den fullkommen og ny. Ikke én setning skurrer. «Leo og Mei» er en slik bok. Med stor sensibilitet forteller Synne Lea en historie om barndom. Spennende og idyllisk barndom. Skjør barndom. (...) Både handling og språk påvirker leseren. Lea skriver følsomt, skaper overraskende bilder og setninger med flere lag. (...) Språket er poetisk, men aldri lukket: «Leo og Mei» er en lett bok å lese. Boka, som har omslag og vignetter av Stian Hole, er kategorisert som ungdomsbok, men fungerer fint som høytlesning for yngre barn. Den viser fram språkets muligheter og betydninger"
Maya Troberg Djuve, DagbladetLes hele anmeldelsenMyk, melankolsk og medfølende
"Synne Lea har tidligere skrevet to diktsamlinger og debuterer nå som romanforfatter med denne ungdomsboken. Det usedvanlig uttrykksfulle språket dominerer og fremkaller ord som femininitet, sanselighet og sensualitet – om en historie med en vond og tung tematikk. Hun håndterer stoffet med lyrikerens presisjonsnivå. (…) Jeg ble sterkt grepet av denne boken. Den ble sjeldent nær. (…) Det er et finstemt spill mellom mysteriene i billedbruk og språk på mikronivå og det gåtefulle som driver fortellingen fremover i dramatiske vendinger. Like ens er det en skjør balanse mellom skjønnheten i språket og smerten i historien."
Mette Hofsødegård, AftenpostenUtsøkt og krevende
"Dette er en av de beste barnebøkene jeg har lest i år. (…) Rent litterært er romandebuten til poet Synne Lea utsøkt sanselig, intens og velskapt."
Guri Fjeldberg, Bergens TidendeGåtefull historie
"Det poetiske språket og måten å tenke på, åpenheten, fargesansen, er med [Lea] inn i romanen. Det gir lesningen en ekstra dimensjon, som ikke finnes for ofte i ungdomsromaner, og som er desto mer kjærkomment når det forekommer. Det følsomme, åpne språket gjør oss til medforfattere (...) Selv om boka om Leo og Mei er poetisk og åpen, er den også spennende. Vi lurer fælt på hva det er med denne faren til Leo (...)"
Marianne Lystrup, Vårt LandPoetiserende fabel
"Barndommen er et farlig sted som ingen overlever uten skrammer og sår. I romanen Leo og Mei er de overlevendes sjelelige sår manet frem med insisterende poesi. (…) I 58 renskårne bilder, hvor perspektivet ligger svært tett på Mei og situasjonen som tegnes og jeg-fortellingen er lagt i hennes munn, forteller romanen en sår historie om et barn som kompromissløst forsøker å hjelpe sin mishandlede venn, og om hvordan barna finner et tilfluktsted i en trehytte i nabolaget og i den poetiske fantasien de deler. (…) Synne Leas debut som barnebokforfatter er et ambisiøst og prisverdig forsøk på å skrive en annerledes og litterært sett avansert barne- eller ungdomsroman."
Inger Østenstad, Barnebokkritikk.no