Noen måneder i livet mitt

Michel Houellebecq, 2024, Innbundet, Bokmål
Tom Lotherington (Oversetter)
349,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Usaklig, eklektisk og til tider veldig underholdende.
Knut Hoem, NRK

Omtale

Noen måneder i livet mitt er Michel Houellebecqs egen fremstilling av hva som hendte i månedene mellom oktober 2022 og mars 2023.

Det er et selvbiografisk, polemisk forsvarsskrift – eller det Houellebecq selv kaller en «eksorsisme», et forsøk på å drive det vanskelige han har opplevd, ut av sinnet og gjenvinne kontrollen.

I boken forteller han kronologisk om de to store skandalene han har vært involvert i det siste halvåret, de islamkritiske uttalelsene i den franske filosofen Michel Onfrays tidsskrift Front populaire i fjor, der han gikk langt i å forbinde muslimer med kriminalitet og antyde muligheten for en borgerkrig, og pornoskandalen der han mener å ha blitt ført bak lyset av det tvilsomme nederlandske kunstkollektivet KIRAC.

«For første gang i mitt liv følte jeg meg behandlet som et dyr i et naturprogram; jeg har vanskelig for å glemme dette», skriver Houellebecq.

Innimellom er det også korte essayistiske passasjer og digresjoner der han reflekterer omkring sine yndlingsforfattere, mannlig seksualitet og inspirasjonen bak tilintetgjøre.

Houellebecq er både kritisk og selvkritisk, nådeløs og sårbar, men som alltid spiss og vittig - og denne gangen er det personlig.