Riksrett

Sovende motmakt

Marius R. Gulbranson, 2024, Innbundet, Bokmål

Da Marius Gulbranson begynte arbeidet med boken, var riksretten av mange avskrevet som en ren anakronistisk del av Grunnlovens ordning. I løpet av de to årene som har gått, har imidlertid riksrett blitt nevnt stadig mer hyppig og en lang rekke politiske skandaler har aktualisert spørsmålet om riksretten fortsatt kan ha en rolle å spille.

379,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Riksretten brukes sjelden og er nok litt ukjent for de fleste. Men det er det ingen grunn til nå lenger, etter Marius R. Gulbransons strålende bok!
Anine Kierulf
Boken anbefales på det sterkeste. Den kan studeres på lesesalen eller nytes på sofaen.
Viktoria S. Høgberg, Stud.Jur

Omtale

Riksretten er en spesialdomstol som settes sammen når Stortinget beslutter det. Den kan kun behandle et utvalg handlinger begått av statsråder, stortingsmedlemmer og høyesterettsdommere. Riksretten er den tyngste delen av rettsstatens immunforsvar, opprettet for å takle trusler mot systemet som oppstår på innsiden av det.

Gjennom prosessen i riksretten åpnes statsapparatet opp og ugjerninger og praksiser blir gjennomgått for åpen scene. Det er også en ordning med noen klare svakheter og farer. I andre land har riksrett blitt brukt som et politisk våpen. I denne boken gjennomgår forfatteren hva riksrett er i Norge og i andre land. Her beskrives også hva riksretten i Norge var, og nærmere de åtte sakene som den har behandlet. Til slutt behandles riksrettens fremtid: hva bør riksretten være i 2024?