Albert Åberg

Bøkene om Albert Åberg er blant de mest kjente og leste bøkene for små barn i Norge.

Den lille gutten med det store hodet og ikke så mye hår, er egentlig svensk og heter Alfons Åberg. Han er kjent over hele verden fordi bøkene er oversatt til mange språk – til og med til kinesisk. Den nå avdøde svenske forfatteren Gunilla Bergström både skrev og illustrerte fortellingene som er blitt klassikere i barnelitteraturen. Den første boka kom i Sverige i 1972.

 

En av de meste kjente guttene i verden

Albert Åberg er en ganske alminnelig gutt som bor sammen med pappaen sin, som heter Bertil. De bor i en høyblokk på et sted som kan være hvor som helst i verden. Albert er ikke så stor og ikke så sterk. Og slåss gjør han heller ikke så ofte. Stort sett er han glad, men han kan bli sint, sjalu, mørkredd og så er han en gutt som undrer seg over ting.

Albert alder er fra 4 -7 år. Det er faktisk sånn at han hopper litt frem og tilbake i alder, han blir ikke eldre i takt med nye bokutgivelser. Det må vi bare akseptere!

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström (1942-2021) både skrev og illustrererte historiene om Albert Åberg. Hun ble født i Göteborg i 1942 og har arbeidet med rim og regler, teater, scenografi og har også skrevet Albert-viser med musikk av Georg Riedel.

Les mer
Foto: Jörn H Moen

Pappa Bertil og resten av familien

Pappa er den viktigste personen i Alberts liv. Pappa og han bor sammen. Bare de to. Noen mamma finnes ikke og nevnes ikke. Hva har skjedd med henne tro? Akkurat dette har vært gjenstand for mange spørsmål siden de første bøkene kom ut og helt frem til i dag. Den øvrige slektshistorien er noe uklar, men det finnes en farmor, en tante og to fettere. Farmor er varm og snill, har alltid god tid og liker å spille spill med Albert. Tanten er god til å lage selskaper. De to fetterne er liten utfordring, for de er større enn Albert og det er ikke alltid de inkluderer ham i leken.

Pappa Bertil er litt distré og litt lat. Han liker best å se på TV og lese avisen, men noen ganger kaster han seg ut i leken med sønnen. Pappa holder orden i leiligheten, lager mat og vasker opp. Alberts yndlingsrett er pappas kjøttkaker. Og farmors pannekaker med blåbærsyltetøy.

Skybert

Skybert er Alberts usynlige venn og spiller en viktig rolle. Mange barn har usynlige venner. Det kan være mange grunner til det - ensomhet eller bare det å mangle noen å snakke med, som søsken. Eller det kan rett og slett være morsomt å dikte opp en venn, som man kan bestemme over. «Skybert er en hemmelig venn som kommer akkurat når Albert vil. Han er så hemmelig at det bare er Albert som kan se ham. Og han kommer hver gang Albert er trist og ensom».

Albert Åbergs pappa

Bestevenn

I boka Hvem kan redde Albert Åberg får vi høre at de akkurat har flyttet til et nytt sted. Han kjenner ingen. Og det er ganske trist. Men så treffer han Viktor og de blir bestevenner. "Fint å leke. Fint å kjenne noen. Fint å ha en ordentlig bestevenn". Av og til krangler de litt og kan være uenige. Likevel er de bestevenner for Viktor kommer alltid når det virkelig gjelder. Milla er også gøy å leke med, selv om han egentlig ikke leker med jenter, men Milla er Viktors kusine og da går det bra. Milla og Albert er også bestevenner. Milla er god til å bygge hytte og leke sirkus, og så har hun et hjerte av gull.

I nabohuset bor en gutt som heter Hamdi. Han blir en god venn. Hamdi er kjempegod i fotball og faren hans har vært soldat i en ordentlig krig, så dette er et spennende vennskap.

En venn er også katten Sakkeus. Dette er en selvstendig katt som gjør akkurat hva den vil. Stort sett er den bare en liten søt katt, men den kan forvandle seg til en stor løve når Albert, som har en livlig fantasi, ønsker det.

Albert Åberg med venn

Albert Åberg-bøker

Vis alle
Mye moro, Albert Åberg!

Mye moro, Albert Åberg!

Gunilla Bergström

Innbundet

299,–
Albert Åbergs eksperimenter

Albert Åbergs eksperimenter

Gunilla Bergström

Innbundet

229,–
Albert Åbergs hemmelige verden

Innbundet

279,–
Albert Åbergs festbok

Innbundet

229,–
Albert Åberg finner andre ord

Innbundet

199,–
Albert Åberg leker med ord

Albert Åberg leker med ord

Gunilla Bergström

Innbundet

229,–

Bøkene og temaene

Den første boka om Albert kom i 1972 i Sverige og i Norge i 1976, med tittelen God natt, Albert Åberg . Det er kommet rundt 30 fortellinger, i tillegg er det laget samleutgaver, lydbøker og produkter med illustrasjoner fra universet. Matbokser, drikkeflasker, dukker, puslespill, ryggsekker. På den svensk-norske strømmetjenesten Storytel, er det publisert 27 titler. Alle er lest inn av Nicolay Lange-Nilsen og selvfølgelig får vi høre den karakteristiske signaturmusikken fra film og TV, som barna kjenner så godt. Hver lydbok varer 8-10 minutter, og med nesten 30 titler kan familien legge ut på en biltur på nesten 5 timer og høre Albert Åberg hele veien!

Barn tatt på alvor

Bøkene handler om det meste i livet. Temaer i bokserien er alt fra helt alminnelige ting som skjer i hverdagen, til livets store og filosofiske spørsmål, som å være modig, å passe noen som er mindre enn seg, å skylde på andre, å greie noe en ikke kan fra før, fantasilek, forventning, å grue seg, hvordan henger alt sammen, å bestemme selv, å glemme hva du skal.

I bøkene til Gunilla Bergström blir barna tatt på alvor. Alle barn kan kjenne seg igjen i disse bøkene. Det er kanskje derfor barn over hele verden er så glad i denne lille gutten med det store hodet og bare litt hår.

Du er for liten, Albert Åberg

Gjett om mange vil kjenne seg igjen i denne historien!

«Her er Albert Åberg. I dag er han på besøk hos farmor. De store fetterne er også der. De er 7 og 9, går på skolen, og har klokke og kan lese. Så Albert er minst. Det er dumt. For den som er minst får ikke alltid være med».

 

God natt, Albert Åberg

Å, nei – så enkelt er det ikke. Denne kvelden vil han ikke sove. Selv om klokken er halv ni. Det er jo ganske sent for en som bare er fire år, som han er i den første boka. Han er litt lei seg, og finner på alt for å slippe å ligge stille i sengen. Glemt å pusse tennene! Må tisse! Tørst! Noen som kjenner seg igjen? Slik er det ofte med de gode barnebøkene. Vi kjenner oss igjen. Det er gøy å høre om noen som har det akkurat på samme måten.

God natt, Albert Åberg

Gunilla Bergström

Dette er første bok om Albert Åberg utgitt i Norge. Albert er fire år. Av og til kan han være vrang, og andre ganger er han snill. Denne kvelden er han vrang for han vil ikke sove. Han vil at pappa skal lese et eventyr, han ber om noe å drikke, så må han tisse og har han ikke glemt å pusse tennene? Nei, i kveld vil ikke Albert legge seg. Kjent? Passer for barn fra 3 år.Mange barn kjenner Albert Åberg. Den lille gutten med det store hodet og ikke så mye hår. Albert bor sammen med faren sin i en høyblokk på et sted som kan være hvor som helst i verden. Bøkene om Albert Åberg er blant de mest kjente og leste bøkene for små barn i Norge.Les mer om Albert Åberg.


Les mer

Du er for liten, Albert Åberg

Gunilla Bergström

Albert Åberg er på besøk hos farmor sammen med de to fetterne sine. De syns Albert er for liten til å være med å spille kort, helt til Albert beviser at han egentlig er ganske stor og faktisk forstår veldig mye mer enn de tror. Passer for barn fra 3 år.Mange barn kjenner Albert Åberg. Den lille gutten med det store hodet og ikke så mye hår. Albert bor sammen med faren sin i en høyblokk på et sted som kan være hvor som helst i verden. Bøkene om Albert Åberg er blant de mest kjente og leste bøkene for små barn i Norge.Les mer om Albert Åberg.


Les mer

Hvor er mamma?

Gunilla Bergström debuterte på 70-tallet og hun var tidlig ute med å skrive om temaer som skilsmisse og det å ha aleneomsorg. I et intervju i Aftenposten i 2011 blir forfatteren spurt om hvor moren i alle Albert Åberg-bøkene egentlig er. Gunilla Bergström svarer: «Alle de voksne spør om det, og bare de voksne. Hvor stor slekt må man vise frem? Barn spør aldri etter moren. Det er fint med et hull, så kan barna fylle det selv. Kanskje mor er død, eller i fengsel, eller kanskje hun er narkoman? Eller hun er ute på tur, eller skriver barnebøker?»

 

Piperøyking

Gunilla Bergström holdt mange foredrag om farsfiguren i bøkene sine, for det har vært såpass stor interesse rundt dette. Hadde en alenemamma i barnelitteraturen fått så mye oppmerksomhet? Neppe. At pappa Bertil røyker pipe, og attpåtil inne, er noe Gunilla  forsvarte mange ganger. Det kom kritikk fra flere hold, men forfatteren forsvarte sin kunstneriske frihet. «Leve pappa Åbergs pipe! Heller en røykende pappa, enn et perfekt forbilde!» Hun sa videre at det er selve meningen med forfatterskapet å vise virkelige mennesker, på godt og vondt. «Hvorfor skal alle voksne være perfekte i barnebøker, når de ikke er det i det virkelige livet?». Og så kan man jo snakke sammen om røyking. At denne boka er skrevet i «gamle dager», at flere røkte, at noen røkte pipe, at de røkte inne, at de ikke visste bedre.

Om krig

Forfatteren sa videre at hun ikke ønsket å være politisk korrekt eller tilpasse seg tidsånden.

Boka Albert Åberg og soldatpappaen kom på norsk i 2011. Her er Albert 6 år og det er bra, for denne boka er absolutt ikke for de minste. Den handler om krig og vold, men også om hjelpsomhet og å bygge opp igjen noe som er ødelagt. Albert får en ny venn som heter Hamdi og faren hans har opplevd krig. De to guttene er hjemme i leiligheten til Hamdi og der forteller faren noe fra krigen, selv om han egentlig ikke vil snakke om det. Gunilla Bergström fikk ideen til denne boka da hun bladde i en katalog med leketøy, som var full av tanks og våpen. Hun stilte seg spørsmålet om krig er et tema barn bør beskyttes mot? Svaret hennes var å lage en god barnebok med krig og vold som tema. De som lager dataspill, bryr seg ikke om det er til barn på seks eller til voksne på tretti og her kan vi forfattere bety en «motgift», sa hun. Hun visste hvem hun henvendte seg til: barna. «Jeg er realist», sa hun, «og skriver realistiske bøker, ikke om prinsesser eller fremmede planeter».

Oversikt over bøker som er i salg kan du se her.

Lek og lær med Albert Åberg

Det er stor interesse for barnebøker med læringsaspekt. Alle foreldre vil at barna deres skal bli kloke og flinke.

Vi har for eksempel boka Albert Åberg leker med ord. Her klipper han bokstaver fra aviser. Når han har mange nok bokstaver kan han lage ord. Når han er lei av å klippe, henter han en ABC. Den er veldig fin for det er hele setninger hvor alle ordene begynner med samme bokstav. "Bilen bruker bensin. Milla møter mormor. Julenissen jobber julaften. Løven ligger lenge".

Så er det boka Albert Åberg tuller med tall. Tall finnes overalt. Det er bare å legge merke til det. Albert og pappa skal lage 6-årsbursdag og da tuller de masse med tall. De bestemmer dato, betaler i butikken og teller dager til festen. Tall er gøy!

Albert Åberg leker med ord

Gunilla Bergström

En lek og lær-bok med Albert Åberg.Albert Åberg leker med ord passer for barn som har begynt å interessere seg for bokstavene.  Her får vi være med når Albert baker pepperkakebokstaver, lager rim, skriver lister og klipper ut bokstaver fra pappas aviser.Mange barn kjenner Albert Åberg. Den lille gutten med det store hodet og ikke så mye hår. Albert bor sammen med faren sin i en høyblokk på et sted som kan være hvor som helst i verden.Bøkene om Albert Åberg er blant de mest kjente og leste bøkene for små barn i Norge.Les mer om Albert Åberg.Tips til flere lek og lær-bøker.


Les mer

Med Albert Åberg i barnehagen

Dette er tittelen på en bok for barnehagepersonell som kom ut i 2016. Den er skrevet av Sigrun Sand og Bjarne Øygarden. Og gitt ut på Oplandske Bokforlag. Det er et idehefte til samtale, lek og læring, som det står i undertittelen. Forfatterne forteller i forordet at bøkene om Albert Åberg blir mye brukt i barnehagene. De ønsker å komme med noen ideer til hvordan barnelitteratur kan brukes til å stimulere til lek og aktiviteter for å fremme god språkutvikling.  I og med at bøkene er oversatt til 27 språk, vil mange flerspråklige barn ha lest Albert-bøkene på sitt morsmål. Uansett om barna kjenner figuren eller ikke, vil de fleste kjenne seg igjen i konflikter, vennskap, utfordringer og følelser som er temaer bøkene handler om.

 

TV-serier og film

Albert Åberg-serien har inspirert til en herlig nordisk animasjonsserie, som har gått på NRK.

I 2013 laget Maipo AS den svensk-norske kinofilmen Hokus Pokus Albert Åberg, med regi av Torill Kove. Her var alt som de skulle være, karakterene og interiørene var som før og fra 70-tallet, bortsett fra musikken.

Inger Merete Hobbelstad, som anmeldte boken for Dagbladet, ga filmen terningkast 5 og skrev «noe er forresten nytt: Artister som Timbuktu og Ane Brun er inne på soundtrack-siden, noe som medfører en generell kvalitetsheving og en kul, messingblåst oppdatering av Albert Åberg-temaet.»

Lydbøker om Albert Åberg

Vis alle
Hvem kan redde Albert Åberg?

Nedlastbar lydbok

149,–
Du er en feiging, Albert Åberg!

Nedlastbar lydbok

149,–
Hvem spøker, Albert Åberg?

Hvem spøker, Albert Åberg?

Gunilla Bergström

Nedlastbar lydbok

149,–
Du er for liten, Albert Åberg

Nedlastbar lydbok

149,–
Albert Åberg er en tyv!

Albert Åberg er en tyv!

Gunilla Bergström

Nedlastbar lydbok

149,–
Hvor er skøyergutten Albert Åberg?

Nedlastbar lydbok

179,–