Hopp til hovedinnhold

Perfekt til høytlesning og med lattergaranti
Bukkene Bruse

Bildebøkene om Bukkene Bruse er moderne barnebokklassikere av beste merke! 

Bukkene Bruse

Bjørn F. Rørviks bokserie om Bukkene Bruse er en nytolkning av det gamle folkeeventyret med så mye humor og morsomheter i både tekst og illustrasjoner at både barn og voksne ønsker å lese bøkene om igjen og om igjen.

De tre Bukkene Bruse, som skulde gaae til Sæters og gjøre sig fede, er et kort, norsk folkeeventyr som Peter Christen Asbjørnsen nedtegnet i 1842. Eventyret forteller om tre bukker, en liten, en mellomstor og en stor, som skal til seters for å fete seg opp for vinteren. Da de kommer til ei bru, blir de stoppet av et troll som bor under brua og vil vite hvem det er «som tramper på min bro». Trollet lar den første og andre bukken slippe over fordi begge sier at den neste er større. Da den tredje og største av bukkene kommer trampende og trollet reiser seg, stanger bukken trollet uti fossen og alle bukkene kommer seg trygt over.

Nytolkning av det gamle eventyret

De tre bukkene Bruse er kanskje det mest kjente norske folkeeventyret. Det er kort, har flere gjentakelser og en klar handling som er enkel å huske. Eventyret er dermed lett å gjenfortelle for små barn.

I senere tid er eventyret viderefortolket av forfatter Bjørn F. Rørvik, som har laget en serie norske bildebøker av det kjente og kjære eventyret. Faktisk har de nye sprelske og fargerike bildebøkene om Bukkene Bruse klart noe som ingen norske bildebøker har klart før dem: Da den tredje boka, Bukkene Bruse begynner på skolen kom ut våren 2017, dyttet den bestselgerkongen Jon Nesbø ned fra bestselgertronen og ble der i mange uker. Ikke mange bildebøker som har klart det. 

Bukkene Bruse-bøker

Finnes det noe bedre enn å lese en morsom bok sammen? Med Bukkene Bruse på badeland, Bukkene Bruse vender tilbake, Bukkene Bruse begynner på skolen og Bukkene Bruse drar til Syden er det duket for en gøyal og lattermild lesestund. Her er det moro for både liten og stor, og du kommer garantert til å måtte lese dem mange, mange ganger! Og det gjør ikke noe, dette er bøker det nesten er umulig å bli lei.

De fire bildebøkene, som er løst basert på eventyret om bukkene som drar til seters for å bli fete, er allerede langt mer kjent ute i verden enn sine gamle slektninger. Forfatter Bjørn F. Rørvik bruker de kjente trekkene fra eventyret, men ved å flette inn elementer fra dagens barnehverdag, gjør han historien moderne og helt riktig for dagens lesere. Bøkene er fulle av humor og morsomheter, både i teksten og i illustrasjonene, og i tillegg har illustratør Gry Moursund lagt inn massevis av småfortellinger rundt om i illustrasjonene. Å lese høyt fra bøkene om de tre bukkene Bruse er en sann fryd!

Bøkene passer for barn fra 4 år.

Bukkene Bruse på badeland har siden utgivelsen i 2009 opplevd en eventyrlig suksess, og er blitt en av landets største bildeboksuksesser noensinne.

Bukkene Bruse på badeland

Hvis du spør barna som vokser opp nå om hvor Bukkene Bruse er på vei, vil de aller fleste svare «til badeland»!

Boken kom ut i 2009, og ble en stor suksess. Bukkene er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien dit ser de et nytt skilt. "Badeland - 200 meter" står det. Bukkene synes det høres fristende ut. Og kanskje de slipper unna trollet også? Badeland er spennende, særlig den lange sklia. Men så kommer trollet ...

Bukkene Bruse vender tilbake

Oppfølgeren Bukkene Bruse vender tilbake, fra 2014, begynner med at bukkene lurer på hva de skal gjøre i sommerferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største synes det blir altfor dyrt. Han vil heller på setra som før. "Æsj," sier de to minste. "Det treige fjellet." Den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men setra er stengt, og hvor er det blitt av trollet? Det viser seg at han har flyttet inn på gamlehjemmet – og det er slett ikke alle som er så glade for det!

Bukkene Bruse begynner på skolen

En dag får de tre bukkene et brev. De må begynne på skolen, står det i brevet! «Hvorfor det?» spør den minste bukken. Alle må gå på skolen nå for tida, forklarer den største bukken. Så blir de enige om at de kan prøve for ei uke eller to. Men skolen har ny rektor, og det er ikke hvem som helst!

Bukkene Bruse drar til Syden

Hele vinteren hadde de spinket og spart på høyet. De hadde spart penger også, for i år skulle de dra til Syden. De skulle ikke på noen luksustur akkurat, men den største bukken hadde funnet et sted som var både billig og bra.

Så da pakket de badebukser, kosedyr og solbriller - og vannpistol - i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol ...

Bli med de tre bukkene til flyplassen, til flyet og helt til Syden!

Se alle utgaver her.

En suksess utenom det vanlige

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har skapt noe helt nytt med de tre bøkene om Bukkene Bruse. De har begge en lang rekke utgivelser bak seg, men ingenting kan måle seg med denne suksess-serien! Rørvik og Moursund har reist mye rundt og lest, snakket og tegnet om Bukkene Bruse, og når bukkene kommer til byen, står fansen gjerne i kø for å møte dem.

Alle de tre bøkene finnes også som nedlastbar MP3-fil. Det er forfatteren selv som leser historiene, og her er det morsomme stemmer, lydeffekter og fullt trøkk hele veien. Bøkene finnes også i strømmetjenesten Storytel.

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik er født i 1964. Han er oppvokst i Østre Jevnaker på Hadeland, nå bor han på Oppsal i Oslo. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bildebøkene om Bukkene Bruse sammen med illustratør Gry Moursund, i tillegg til Reven og Grisungen-serien, som er illustrert av Per Dybvig. Sammen med illustratør Ragnar Aalbu står han også bak en detektivserie for barn om mesterdetektiven Purriot. Han har også laget en rekke tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien sammen med illustratør Eivind Gulliksen.

Alle Bjørns bøker er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet.

Før han ble forfatter, jobbet Bjørn F. Rørvik med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis, kinomaskinist og radiotekniker. Han har utdannelse i Media og kommunikasjon fra Distriktshøgskolen i Volda.

Bjørn kan ganske mye om fugler og dyr og liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk.

Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.

Gry Moursund

Gry Moursund (f. 1969) er oppvokst i Nordland, nå bosatt i Oslo. Hun er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1999 begynte hun å illustrere bildebøker, og hun har siden det mottatt en rekke priser for illustrasjonene sine.
Hun har utgitt en rekke egne bøker, og hun har jobbet med andre forfattere, bl.a Bjørn F. Rørvik, på de suksessrike bøkene om Bukkene Bruse.
Gry Moursund er søster til barnebokforfatter og -illustratør Jill Moursund.

Jan Alsaker/Observatoriet