Perfekt til høytlesning, med lattergaranti og nå på kino!
Bukkene Bruse

Bildebøkene om Bukkene Bruse av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund er moderne barnebokklassikere av beste merke. 1. juledag kommer Bukkene Bruse på badeland på Kino. 

Bukkene Bruse og julenissen

Nyhet!

Bukkene Bruse og julenissen

Bjørn F. Rørvik

Bukkene Bruse er klare for nye eventyr!
Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje? Som tenkt, så gjort.
På julaften spiser de middag – og venter. Og venter. Til slutt går den største bukken ut for å hente ved.
DA banker det på døra!


Et gøyalt og akkurat passe skummelt gjensyn med Bukkene Bruse.
Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har tatt med de tre Bukkene Bruse på de ene nye eventyret etter det andre. De har vært på badeland, på gamlehjemmet, på skolen og i Syden. Nå er det endelig jul!

Les mer

Nyhet!

Bukkene Bruses kokebok

Nam, nam, nam

Oppskriftene er inspirert av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds sprelske bøker om Bukkene Bruse og er utviklet av konditor Elin Vatnar Nilsen, som driver nettstedet Krem.no.

Les mer
Bukkene Bruses kokebok

Nyhet!

Bukkene Bruses kokebokNam, nam, nam
349,–

Bjørn F. Rørviks bokserie om Bukkene Bruse er en nytolkning av det gamle folkeeventyret med så mye humor og morsomheter i både tekst og illustrasjoner at både barn og voksne ønsker å lese bøkene om igjen og om igjen.

De tre Bukkene Bruse, som skulde gaae til Sæters og gjøre sig fede, er et kort, norsk folkeeventyr som Peter Christen Asbjørnsen nedtegnet i 1842. Eventyret forteller om tre bukker, en liten, en mellomstor og en stor, som skal til seters for å fete seg opp for vinteren. Da de kommer til ei bru, blir de stoppet av et troll som bor under brua og vil vite hvem det er «som tramper på min bro». Trollet lar den første og andre bukken slippe over fordi begge sier at den neste er større. Da den tredje og største av bukkene kommer trampende og trollet reiser seg, stanger bukken trollet uti fossen og alle bukkene kommer seg trygt over.

Les også: Bukkene Bruse er klare for jul! Slik startet barnebokeventyret

Se alle bøkene om Bukkene Bruse her

Bukkene Bruse og julenissen

Bukkene Bruse og julenissen

Bjørn F. Rørvik

349,–
Bukkene Bruse drar til Syden
349,–
Bukkene Bruse begynner på skolen
349,–
Bukkene Bruse vender tilbake
349,–
Bukkene Bruse på badeland

Bukkene Bruse på badeland

Bjørn F. Rørvik

329,–

Bukkene Bruse på badeland

Hvis du spør barna som vokser opp nå om hvor Bukkene Bruse er på vei, vil de aller fleste svare «til badeland»!

Boken kom ut i 2009, og ble en stor suksess. Bukkene er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien dit ser de et nytt skilt. "Badeland - 200 meter" står det. Bukkene synes det høres fristende ut. Og kanskje de slipper unna trollet også? Badeland er spennende, særlig den lange sklia. Men så kommer trollet ...

Bukkene Bruse vender tilbake

Oppfølgeren Bukkene Bruse vender tilbake, fra 2014, begynner med at bukkene lurer på hva de skal gjøre i sommerferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største synes det blir altfor dyrt. Han vil heller på setra som før. "Æsj," sier de to minste. "Det treige fjellet." Den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men setra er stengt, og hvor er det blitt av trollet? Det viser seg at han har flyttet inn på gamlehjemmet – og det er slett ikke alle som er så glade for det!

Bukkene Bruse begynner skolen

En dag får de tre bukkene et brev. De må begynne på skolen, står det i brevet! «Hvorfor det?» spør den minste bukken. Alle må gå på skolen nå for tida, forklarer den største bukken. Så blir de enige om at de kan prøve for ei uke eller to. Men skolen har ny rektor, og det er ikke hvem som helst!

Bukkene Bruse drar til Syden

Hele vinteren hadde de spinket og spart på høyet. De hadde spart penger også, for i år skulle de dra til Syden. De skulle ikke på noen luksustur akkurat, men den største bukken hadde funnet et sted som var både billig og bra.

Så da pakket de badebukser, kosedyr og solbriller - og vannpistol - i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol ...

Bli med de tre bukkene til flyplassen, til flyet og helt til Syden!

Nytolkning av det gamle eventyret

De tre bukkene Bruse er kanskje det mest kjente norske folkeeventyret. Det er kort, har flere gjentakelser og en klar handling som er enkel å huske. Eventyret er dermed lett å gjenfortelle for små barn.

I senere tid er eventyret viderefortolket av forfatter Bjørn F. Rørvik, som har laget en serie norske bildebøker av det kjente og kjære eventyret. Faktisk har de nye sprelske og fargerike bildebøkene om Bukkene Bruse klart noe som ingen norske bildebøker har klart før dem: Da den tredje boka, Bukkene Bruse begynner på skolen kom ut våren 2017, dyttet den bestselgerkongen Jon Nesbø ned fra bestselgertronen og ble der i mange uker. Ikke mange bildebøker som har klart det. 

Bukkene Bruse-bøker

Finnes det noe bedre enn å lese en morsom bok sammen? Med Bukkene Bruse på badeland, Bukkene Bruse vender tilbake, Bukkene Bruse begynner på skolen, Bukkene Bruse drar til Syden og Bukkene Bruse og julenissen er det duket for en gøyal og lattermild lesestund. Her er det moro for både liten og stor, og du kommer garantert til å måtte lese dem mange, mange ganger! Og det gjør ikke noe, dette er bøker det nesten er umulig å bli lei.

De fem bildebøkene, som er løst basert på eventyret om bukkene som drar til seters for å bli fete, er allerede langt mer kjent ute i verden enn sine gamle slektninger. Forfatter Bjørn F. Rørvik bruker de kjente trekkene fra eventyret, men ved å flette inn elementer fra dagens barnehverdag, gjør han historien moderne og helt riktig for dagens lesere. Bøkene er fulle av humor og morsomheter, både i teksten og i illustrasjonene, og i tillegg har illustratør Gry Moursund lagt inn massevis av småfortellinger rundt om i illustrasjonene. Å lese høyt fra bøkene om de tre bukkene Bruse er en sann fryd!

Bøkene passer for barn fra 4 år.

Bukkene Bruse på lydbok

Bukkene Bruse og julenissen

Bukkene Bruse og julenissen

Bjørn F. Rørvik

349,–
Bukkene Bruse drar til Syden
329,–
Bukkene Bruse begynner på skolen
199,–
Bukkene Bruse vender tilbake
199,–
Bukkene Bruse på badeland

Bukkene Bruse på badeland

Bjørn F. Rørvik

179,–

Aktivitetsbøker

Bukkene Bruse begynner på skolen - Aktivitetsbok
149,–
Bukkene Bruse drar til Syden - Aktivitetsbok
149,–
Bukkene Bruse på badeland har siden utgivelsen i 2009 opplevd en eventyrlig suksess, og er blitt en av landets største bildeboksuksesser noensinne.

En suksess utenom det vanlige

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har skapt noe helt nytt med de tre bøkene om Bukkene Bruse. De har begge en lang rekke utgivelser bak seg, men ingenting kan måle seg med denne suksess-serien! Rørvik og Moursund har reist mye rundt og lest, snakket og tegnet om Bukkene Bruse, og når bukkene kommer til byen, står fansen gjerne i kø for å møte dem.

Alle de fem bøkene finnes også som nedlastbar MP3-fil. Det er forfatteren selv som leser historiene, og her er det morsomme stemmer, lydeffekter og fullt trøkk hele veien. Bøkene finnes også i strømmetjenesten Storytel.

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) er oppvokst på Hadeland, i Jevnaker kommune, men bor nå på Oppsal i Oslo. Han er en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, og kan vise til en merittliste på nærmere 50 utgivelser. Mange forbinder ham med suksessrike og humoristiske bildebokserier som Bukkene Bruse, illustrert av Gry Moursund, Reven og Grisungen, illustrert av Per Dybvig og serien om mesterdetektiv Purriot, illustrert av Ragnar Aalbu. Alle de tre illustratørene er blant våre fremste i faget, og har gitt hver av seriene et karakteristisk, originalt og usedvanlig vellykket uttrykk. Bukkene Bruse-serien er i seg selv en gigantsuksess, der de ulike bøkene til sammen er trykket i mer enn en halv million eksemplarer - bare i Norge.

Sammen med illustratør Eivind Gulliksen står Rørvik også bak en rekke enkelttitler, der tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien står sentralt. Boken Uflaks (2022) er preget av Sigbjørn Lilleengs viltre illustrasjoner, mens i den nyere og absurd morsomme serien To små riddere er det illustratørene Alice Lima de Faria og Camilla Kuhn som har fått slippe til. Alle Rørviks bøker er fulle av ellevill humor og gøyale påfunn. Mange av bøkene har også gjort stor suksess i utlandet.

Bjørn F. Rørviks utgivelser har blitt svært populære lydbøker, der forfatterens selv leser på fornøyelig vis. Flere av titlene i seriene om Bukkene Bruse og Reven og Grisungen er med stor suksess blitt dramatisert for teater i inn- og utland, både som figurteater og som musikal. Mens en av titlene i Purriot-serien, Purriot og den forsvunne bronsehesten (2018), har fått den ærefulle skjebne å bli barneopera, med Rørviks libretto og den anerkjente komponisten Gisle Kverndokks musikk. Som i boken er det grønnsaker i alle rollene, gestaltet av syngende barn. Bjørn F. Rørvik kan ellers ganske mye om fugler og dyr, og han liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk til barn i alle aldre.

Før Bjørn F. Rørvik ble forfatter, tok han utdannelse i Media og kommunikasjon ved Distriktshøgskolen i Volda. Deretter jobbet han med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis og som kinomaskinist og radiotekniker. Etter hvert ga han seg heldigvis barnelitteraturen i vold for alvor, til glede for utallige barn og voksne over store deler av verden, fra Jevnaker til Kina.

Les mer
Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken.

Gry Moursund

Gry Moursund (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt illustratør og forfatter. Hun er oppvokst i Nordland, men bor nå i Oslo. Gry Moursund er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1999 har hun både illustrert andres og utgitt egne bildebøker. Hun kan blant annet vise til et usedvanlig vellykket samarbeid med forfatter Bjørn F. Rørvik om megasuksessen om Bukkene Bruse. Serien er så langt trykket i over en halv million eksemplarer, og er solgt til en rekke land. Flere av historiene er dramatisert, både for figur- og musikkteater. For den første boken i serien, Bukkene Bruse på Badeland (2009), ble hun tildelt Kulturdepartementets illustrasjonspris. I 2013 ble boken kåret til Årets bildebok i Sverige.

Les mer
Jan Alsaker/Observatoriet