Tassen - den lille gule valpen

Verdenssuksess for de aller minste barna

Gjennom bøkene om den lille hunden Tassen (på engelsk Spot), har mange barn fått sin første leseopplevelse. Bøkene er blant verdens mest populære barnebøker for de minste gjennom tidene. I 2021 var den lille gule valpen 40 år!

En genial bokidé

Forfatteren Eric Hill fortalte små godnatthistorier om en liten oppfinnsom valp som het Spot for sin sønn Christopher. Senere observerte han hvordan den lille gutten lekte, og kom på en bokidé. I 1978, da Christopher var 2 år, laget han en klaffebok om valpen til ham, og kalte den Where's Spot? Valpen er forsvunnet, han har gjemt seg? Barna blir aktivisert gjennom å lete etter valpen bak klaffer som små barnehender lett kan åpne. Historien er svært gjenkjennelig i små barns lek – gjemme seg – bli borte – finne igjen.  

Noe helt nytt

Klaffebøker var noe helt nytt, og Hvor er Tassen? ble raskt en kjempesuksess. Eric Hill sa selv: "Jeg laget Spot ut fra min bakgrunn som designer og illustratør. Det var ganske ubevisst, men jeg ser nå at jeg har skapt en særegen merkevare, den gule valpen med den spesielle flekken på kroppen og litt på halen".

Bøkene om Tassen den gule valpen er blant verdens mest leste småbarnsbøker.

Bøker om Tassen

Vis alle
Hvor er Tassen?

Hvor er Tassen?

Eric Hill

249,–
Tassens store klaffebok
299,–
Tassen får en søster
229,–
Tassen på tivoli
199,–
Tassens traktor

Tassens traktor

Eric Hill

179,–

Sjarmerte barn og voksne med en gang

Det er mammaen som leter etter ham i huset deres. "Fy deg, Tassen! Nå skal vi spise. Og så er du vekk". Klaffene, som barna skal åpne, kan være en dør, en luke under trappen, lokket til flygelet. Bak klaffene finner vi en løve, en bjørn, en flodhest. Til slutt finner mamma valpen sin bak en klaff som er lokket til en kurv.  Alle blir glade. Mamma blir glad, valpen blir glad og vi som er med å lete kan puste lettet ut. "Flink bisk, Tassen. Spis opp maten din!",  sier mamma. Det gjør han.


Hvor er Tassen?
ble verdens første klaffebok, et bokformat som er blitt svært populært og senere kopiert av forlag over hele verden.

Hvor er Tassen?

Eric HillPasser for barn 0-3 år sammen med en voksen. Den viltre valpen har gjemt seg og barna blir aktivisert gjennom å åpne klaffer for å finne ham.

Den enkle streken, de sterke fargene og gjentakelsene gjør at barna fester seg til den lille gule valpen med de karakteristiske brune flekkene. Og så er han så søt! Hvor er Tassen? kom på norsk i 1981 og er verdens første klaffebok.

Bøkene om Tassen er blant de mest populære barnebøkene gjennom tidene.
Les mer
Hvor er Tassen?
Hvor er Tassen?Eric Hill
249,–

Den norske suksessen

Den norske utgaven av verdens første klaffebok kom i 1981. Det var forlagssjefen i Cappelen som fant den søte boka om Spot i Bologna, hvor det hver vår er en stor barnebokmesse der barnebokforleggere fra hele verden møtes og selger og kjøper rettigheter. Hvor er Tassen? kom i 5 opplag det første året. Dyktige og anerkjente oversettere ble brukt til de korte tekstene. Jo Tenfjord oversatte mange titler, og senere fikk Torill Hofmo oversetteroppgaven.

Mange typer bøker

Det er gitt ut nærmere 100 forskjellige bøker om den gule valpen på Cappelen Damm siden 1981. Nye historier har kommet på løpende bånd og solgt i store opplag. Det er produsert mange typer bøker – klaffebøker, bøker som tåler vann, bøker i stort format, lite format, samleutgaver, lydbøker og bøker med lydpanel. Et kosedyr som var en gul hund var Cappelens første forsøk på å selge noe som ikke var bøker, og det gikk bra!

Barnas bestevenner

På den norsk-svenske strømmetjenesten Storytel kan barna lytte til Tassens favorittfortellinger, lest av Helge Winther-Larsen med stor innlevelse. Litt musikk får vi også høre. I Barna Egen Bokverden, som er bokklubben til Cappelen Damm, er bøker om den lille gule valpen med de brune flekkene alltid en sikker vinner. Og på barnebokarrangementet Bok og bolle møter det opp hundrevis av barn og foreldre hver gang han står på plakaten.

Valpen ble barnas bestevenn i Norge og er det også i dag, mange tiår etter.

En suksess over hele verden

Bøkene om den gule valpen er blant verdens mest leste småbarnsbøker. Det finnes ikke helt eksakte salgstall, men det er estimert at salget ligger rundt 70 millioner eksemplarer, fordelt på like mange land. Så her er det snakk om en verdensomfattende suksess.

Boksuksessen har gitt inspirasjon til filmer, TV-serier, dramatiseringer, DVD, lydbøker, leker og spill. Vi snakker om et helt univers bygget rundt valpens liv, opplevelser, familie og venner.

Tassen med eple

En suksess over hele verden

Bøkene om den gule valpen er blant verdens mest leste småbarnsbøker. Det finnes ikke helt eksakte salgstall, men det er estimert at salget ligger rundt 70 millioner eksemplarer, fordelt på like mange land. Så her er det snakk om en verdensomfattende suksess.

Boksuksessen har gitt inspirasjon til filmer, TV-serier, dramatiseringer, DVD, lydbøker, leker og spill. Vi snakker om et helt univers bygget rundt valpens liv, opplevelser, familie og venner.

Hvem er den lille gule valpen?

Tassens verden er som et lite barns verden, men veldig humoristisk fordi verden ses gjennom en valp. Han har mor og far. Han får en lillesøster. Han har bestemor og bestefar. Bestemor har briller. Noen hundeeier ser vi ikke dukke opp.

Alle hundene i familien likner på hverandre, men vi ser aldersforskjellen. De er gule hunder alle sammen. Mamma og pappa er veldig like. Det er umulig å se forskjell på dem. I den første boka spiller mamma hovedrollen. Det hun som leter etter ham bak alle klaffene. Det er viktig å finne ham, for han skal spise maten sin.

I boka Med bestemor og bestefar på karneval, vinker valpen farvel til mamma og pappa og går over engen til besteforeldrenes hus. Besteforeldrene er kjempesnille og de skal ta ham med på karneval. I denne boka får vi også vite at bestefar har vært brannmann. Han var faktisk brannsjef. Og den gamle brannbilen har han fremdeles etter at han pensjonerte seg. Den har ikke Tassen sett før og det blir selvsagt en stor begivenhet å få sitte i den røde brannbilen.

Og så er det alle vennene. I Tassen på landtur møter vi Sam, som er en ape, Helen er flodhest og Tom er krokodille. Alle er snille.

Nesten helt vanlig

Tassen gjør helt alminnelige ting og noen spesielle. Han er veldig søt og snill, men så skjer det ofte noe som roter det til. For eksempel at han får fatt i snippen av bordduken og alt serviset og all maten går i gulvet, eller at han hjelper til med å bake kake som blir en eneste røre og mye rot. 

Han går på skole, feirer jul og bursdager, er på tur, men han er også med på veldig spennende opplevelser som sirkus og karneval. Egentlig er han overalt og det er vel noe av det morsomme. Titlene forteller om valpens helt alminnelige, men likevel spennende liv. Mange av gjøremålene har fått sin egen bok.

Og så har vi mer dramatiske situasjoner (selv om de egentlig ikke er det) som Tassen får en søster. Fin bok som kan brukes til å forberede barna på spesielle hendelser i livet.

Fra boken Tassen får en søster

Hvorfor er den lille gule valpen blitt barnas bestevenn?

Hva er det som gjør at disse små enkle bøkene med historiene om en liten gul valp med brune flekker og en brun haletipp, er blitt en så store salgssuksesser?

Forfatteren sier selv at suksessen kan skyldes at det ikke er noen som helst vold i bøkene. Han sier at Spot er en lykkelig valp, riktignok litt rampete, men forutsigbar. Barna liker det. Han sier videre at denne type bøker i papp med og uten klaffer skal være veldig enkle i budskapet og fortellingen og bestå av få ord.

Enkel og tydelig

Illustrasjonene i bøkene er enkle, tydelige og har et kraftig og eksplosivt uttrykk. Eric Hill har valgt å bruke klare, rene farger. Tydeligvis appellerer dette til barna. Et flygel kan være knall rosa, en dør skarp turkis og et skap irrgrønt. Et stort skap eller en ruvende dør kan være det eneste som er på siden. Det er stilig.

Bøkene handler om lek og vennskap og antakelig er det den enkle streken, gjentakelsene og tryggheten som gjør at barn fester seg til den lille valpen. Og så er han så søt! I tillegg betyr det helt sikkert noe at de fleste barn ønsker seg et kjæledyr, og at valp ofte står på toppen av denne ønskelisten.

Lek og lær

Eric Hill mente at små barn er mye mer intelligente enn vi voksne ofte tror. De løser oppgaver i en fei om det er lagt til rette for det. I årenes løp er det kommet mange bøker for små barn innen kategorien Lek og Lær. Det bøker om tall, bokstaver, farger, dyr, klær og frukt.  Det er stor interesse for denne typen bøker, for alle foreldre vil at deres barn skal bli kloke.

Hva er bedre enn å lære å telle av og med yndlingsfiguren din? I Tassens tellebok lærer vi tall. Pappa og valpen er på bondegården. På gården er det fint å lære tall, for det er så mye å telle. Høner og griser, hester, ender og mye mer.

I denne boka er det også klaffer. Tassen står foran noen store sekker, kanskje sekker med mel eller poteter og pappa spør: "Hvor mange mus er det bak sekkene?" Han dytter på en sekk, mens vi som leser åpner en klaff.  Der sitter det en mus. "1", sier Tassen. "Hei", sier musa. I treet er det 2 ekorn og en fugl som ikke vil bli telt. Pappa spør om hvor mange hester det er i stallen. En katt svarer: jeg vet det! Men det gjør også Tassen som nå har lært å telle til 3.

I boka lærer vi å telle til 10. Tror du det er vanskelig å begynne på nytt å telle til 10? Nei, denne boka blir lest til det bare er en fille igjen. Barna elsker å leke og lære på denne måten.

I Tassens store klaffebok kan du løfte på klaffene på hver side og lær om farger, tall, former og motsetninger. Det er mye å lære! Først må valpen finne alle dyrene som er gjemt under klaffene. Så må han lære navn på alle fargene og til slutt lærer han å telle.

Tassens tellebok

Eric Hill

Tassen kan telle fra 1 til 10! Han vil vise pappa hva han kan, og sammen tar de en tur til bondegården. Her er mange dyr og Tassen vil gjerne imponere faren sin ved å telle dyra.

En solid og underholdende pappbok med klaffer. Løft på klaffene, så finner du riktig svar.

CE-merket: Egnet for barn i alle aldre

Les mer
Tassens tellebok
Tassens tellebokEric Hill
249,–

Tassens store klaffebok

Mange klaffer - mye moro!Eric HillEn lærerik bok for de aller minste. Løft på klaffene, og lær om farger, tall, former og motsetninger. Stort format. Les mer
Tassens store klaffebok
Tassens store klaffebokMange klaffer - mye moro!Eric Hill
299,–

Forfatterens engasjement

Gjennom hele livet var den kreative forfatter og illustratøren Eric Hill nærværende ved bokproduksjonene. Forleggere som har jobbet med ham, forteller at han holdt et øye med alt som foregikk, han var svært støttende og lett å jobbe sammen med. Eric Hill var også en humorist, noe følgende sitat illustrerer: "Spot is a green character, he likes nature and has a tendency to be a vegetarian".

Eric Hill, som så mange andre som har skrevet og illustrert barnebøker, tar barna på alvor ved å tro på dem, ved å utfordre dem, men samtidig tørre å være tydelig og enkel.

Om forfatter og illustratør

Eric Hill ble født 7. september 1927 i Holloway, utenfor London. Han døde 86 år gammel 6. juni 2014 i California. Hill kalte seg selv "Spot's dad".

Som 15-åring sluttet Eric på skolen og begynte som bud og tjenestegutt i et lite byrå med illustratører og designere. Dette var nok ikke et tilfeldig valg, for i alle ledige stunder på jobben tegnet han. Designerne må ha sett hans talent, for han ble oppfordret til å lage små humoristiske tegneseriestriper. Han fikk etter hvert publisert en stripe hver måned i et lite magasin, som het Lilliput magazine. Dette ble starten på en lang karriere som illustratør og forfatter. Magasinet, som ble etablert i 1937, inneholdt noveller, humoristiske tekster, fotografier og kunst.

Etter suksessen med Hvor er Tassen? sluttet Hill som freelance illustratør brukte all sin tid som forfatter og illustratør av egne bøker.

Fra boken Tassens bursdag