Foto: Cappelen Damm

Nye leseløver for skolebarn!
Leseløver

De første Leseløven kom i 1987. Det finnes flere lettleste serier for barn på markedet, men Leseløvene er Norges sterkeste merkevare i denne sjangeren. Mange foreldre, lærere, bibliotekarer er vokst opp med serien og har tatt den med seg videre som en naturlig del av kulturarven. Det er solgt over 1 millioner Leseløver siden oppstarten!

Leseløvene har holdt barn våkne lenge etter at de skulle ha sovnet, og bøkene har gjort dem stolte over å ha lest en hel bok selv. Leseløvene har tre nivåer tilpasset leseferdigheten til barnet.

Den første Leseløven ble utgitt på N. W. Damm & Søn i 1987. Det var Frans begynner på skolen skrevet av tyske Christine Nöstlinger. Det skulle bli mange bøker om Frans med det gule krøllete håret. Bøkene ble trykt i store volum gjennom hele 90-tallet, men er nå ikke lenger i salg.

Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Det er stor variasjon i fortellingene fordi leseren skal finne historier som fenger – enten det er faktabøker, forelskelse, fotball, spenning eller monstre. Eller noe som bare er morsomt, som gåter quiz og vitser. Når innholdet fenger, blir det mye lettere å lære å lese.

Bøkene er rettet mot barn på ulike alderstrinn. Derfor varierer de i lengde, innhold og sjanger. Leseløveuniverset omfatter:

Nyheter!

Vis alle
Min første leseløve - Emil surrer det til
199,–
Leseløve - Rare fakta om kroppen og sånn

Leseløve - Rare fakta om kroppen og sånn

Bengt Fredrikson og Andreas Palmaer

229,–
Løveunge - Grøt i hodet
189,–
Leseløve - Hekser på 1-2-3
229,–
Min første leseløve - Enhjørning
199,–
Leseløve - Bettina og Bendik
229,–
Leseløve - Løveunge
Min første Leseløve
Leseløve

Leseløver er bøker med flotte illustrasjoner

Leseløvene skal være enkle og lette å lese. Med få ord på hver side. Da trenger bøkene gode, morsomme, beskrivende illustrasjoner som utfyller teksten og som også gir en liten hvilepause når barnet har stavet seg gjennom noen ord. Husk at det er en kraftanstrengelse å gjøre det. Det glemmer ofte vi voksne.

Norske og oversatte Leseløver

Mange kjente norske forfattere har skrevet Leseløver. Ingunn Aamodt, Tor Åge Bringsværd, Bjørn F. Rørvik, Kari Stai, Camilla Kuhn - for å nevne noe.

Mange Leseløver er oversatt fra andre språk og tilpasset konseptet. Danske Jørn Jensen står bak bøkene om Stian, og fotballbøkene om Kasper. Disse ble veldig populære på 90-tallet og trykt i kjempestore opplag. 

Leseløveuniversets nivåer

Serien er delt inn etter alder og leseferdighet, men husk at barn er veldig forskjellige. Noen lærer bokstaver før de kan gå, og er bokslukere før de begynner på skolen. Andre bruker lenger tid, og det kan gå flere år før de knekker lesekoden. Alder for de ulike nivåene er derfor satt som en antydning. Det viktigste er å skape interesse og gjøre lesing til noe hyggelig og morsomt. I tillegg har alle nivåene fått skjønnlitterære bøker, faktabøker og vitse-, gåte- og quiz-bøker.

Den aller første Leseløven

Første nivå: Løveunge, fra ca. 4 til 7 år

Løveungen er ment for nybegynnerne. Disse bøkene beregnet for barn i barnehage-alder, fra fire år og oppover. Løveungene har kun én setning på hver side, med fargerike illustrasjoner eller fotografier på hver side, og er perfekt for de aller ferskeste leserne.

Kanskje har barna akkurat begynt å stave seg gjennom ord for ord, for å kunne forme en setning? Ved å stave seg gjennom sidene på en Løveunge får barna oppleve gleden ved å lese en hel bok selv i tidlig alder.

Det finnes heldigvis mange Løveunger å velge mellom - for det er jo viktig at barna finner noe de synes er spennende å lese om!

Løveungene kan handle om alt fra farlige dyr, til gjenkjennelige fortellinger eller enkle vitser.

 Se alle bøkene i Løveunge-serien her.

 

For de ferskeste leserne - bøker som pirrer nysgjerrigheten

Vis alle
Løveunge - Hvem i havet?
189,–
Løveunge - Hvem i skogen?
189,–
Løveunge - Hvem i jungelen?
189,–
Løveunge - Hva er der oppe?
189,–
Løveunge - Ha-ha!

Løveunge - Ha-ha!

Bjørn F. Rørvik

179,–

Neste nivå: Min første leseløve, fra ca. 6 til 9 år

 

Bøkene passer for dem som har lært bokstavene og kan lese litt, og inneholder mange sjangere - bl.a. fortellinger, faktabøker og vitsebøker og gåter.

Klassikere

Danske Jørn Jensen er forfatter av både bøkene om Stian og om Kasper. Begge er svært populære. 

I Bøkene om Stian har mye humor med gjenkjennelige situasjoner: I Stian får en fjernstyrt bil går fjernkontrollen i stykker. Stians far reparerer den. Men så går alt galt … 

I Stian lager julepynt har faren til Stian klipt ut en rød engel. Og en grønn engel. Den grønne passer dessverre akkurat i hullet i duken.

Nye bekjentskaper

Leona-bøkene handler om en jente som finner på de rareste ting og som alltid havner  i trøbbel. Hun er en blanding av Pippi og Roald Dahls Matilda med en drivkraft som alle barn skulle ønske de hadde.

Vitser og gåter

Vet du likheten mellom en lærer og en sky? Begge kan regne.
Hvordan vet du at bananen er ute og bader? Skallet ligger igjen på stranden.

De fleste barn (og voksne) elsker vitser og gåter, og det er etter hvert kommet mange av dem i serien. De er svært populære, og gjør lesing til en morsom aktivitet.

Bjørn Rørvik er en av dem som har begått en gåtebok. Han er jo en kjent og populær forfatter, blant annet av bøkene om Bukkene Bruse, og veldig oppfinnsom og morsom.

Bjørns nye dyregåter gir han oss 101 fabelaktige og fjollete gåter, som det er nærmest umulig å løse, så rare er de. Gåtene er hentet fra dyrenes verden. Eivind Gulliksen har illustrert, og i hans strek blir gåtene enda morsommere.

Hva får du hvis en hakkespett kræsjer i en trampoline? Svar: Hakkesprett
Vet du hvorfor elgen aldri fyller bensin? Svar: Den kjører elgbil
Kan du et annet navn på pappasauen? Svar: Fårfatter
Hva kalles mammabjørnene i USA? Svar: Bamse-Mums
Hvilken gnager er flinkest til å vaske opp? Svar: Oppvaskmarsvin

Håkon Forfod Sønneland har samlet morsomme Alle barna-vitser. Mange av dem kjenner vi, noen er nye. Disse enkle rimene har et vilt poeng, og gjør det veldig gøy å lære å lese. Illustrert av Jens A. Larsen Aas.

Alle barna gikk i 17. mai tog unntatt Jane, hun var fane
Alle barna kikket inn i akvariet unntatt Knut, han tittet ut

Lise Dragland har levert to bøker med Pappavitser. De aller fleste fedre har sin egen særegne form for lune humor, ofte gjennom egne ordspill eller komiske uttrykk som går igjen år etter år. I tillegg til å være morsom lesning for barn, vil nok kanskje noen fedre kunne humre av denne boken.

Frukthandleren levde et dobbeltliv som tyv. Helt til han ble tatt på fersken.
Noen typer mat er strengt forbudt i fengsel, for eksempel rømmegrøt.
Hvorfor har fjernkontrollen så mange knapper? Fordi det hadde sett rimelig rart ut med glidelås.

Se alle Min første leseløve her.

Populære vitseløver

Vis alle
Min første leseløve - Alle barna -vitser
199,–
Vitseløve 1

Vitseløve 1

Steffen Sørum

199,–

Populære faktabøker 6-11 år

Vis alle

Løveunge - Hjertet

Sarah Roxana Herlofsen

90,–
Du sparer89,–

Løveunge - Verdens største

Martin von Dürenfeldt

90,–
Du sparer89,–
Min første Leseløve - Dyreliv
199,–
Min første leseløve - Verdens søteste
199,–
Min første leseløve - Alle må sove
199,–

Siste nivå: Leseløve, fra ca. 7 til 11 år

Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Fortellingene er av varierende lengde.

Klassikere

Jon Ewo og Reidar Kjelsens bøker om Otto Monster har gitt mange barn lyst til å lære å lese. Bøkene preges av bakvendtlandskomikk og infantil humor med store mengder av promp, gørr og utrolige monstre. Otto Monster bor i en monsterverden. Den er akkurat som menneskeverden, bare at alt er snudd på hodet. Det vi synes er ekkelt, synes monstrene er fint. Første bok kom på N.W. Damm & Søn i 1996, og noen titler er fremdeles i salg som papirbøker, og mange som lydbøker.

Kasper er fotballfrelst, og alle bøkene handler om fotball. Da den første boken kom ut, sa anmelder Morten Haugen: "Jeg håper at fotball- og bokelskende barn får sjansen til å lese disse bøkene. Lærere, foreldre og fotballtrenere bør absolutt også gjøre seg kjent med dem." Bøkene om Kasper er skrevet av Jørn Jensen.

Faktabøker

Barn er naturlig nysgjerring. Derfor er det mange faktabøker på alle nivåene blant leseløvene. De tar for seg historie, f.eks. vikinger, pirater, det gamle egypt, den andre verdenskrigen, etter fakta om rare dyr, farlige dyr, rare oppfinnelser og mye mer.

I Vikinger på 1-2-3, skrevet av Cecilie Winger, får vi svar på hvordan det egentlig var under vikingtiden, hvorfor vi ble vikinger, og hadde de egentlig horn på hjelmen? Boken gir et raskt og humoristisk dykk vikingtiden og folkene som levde da.

Pirater fra hele verden, skrevet av Steffen Sørum, stiller spørsmål om piratene var like ille som historiene forteller, eller om det bare er myter. Og vi møter selvfølgelig beryktede sjørøvere som Svartskjegg, Kaptein Kidd, Anne Bonny og Mary Read.

Du finner oversikt over alle Leseløver her.

Tips til foreldre og andre voksne

Bøkene i Leseløveuniverset kan leses og brukes på mange måter. Det viktigste er å skape leselyst, leseglede og leseinteresse. Det er viktig for den gode lesestunden nå og det er viktig for leseferdighet med tanke på fremtiden.

Det kan være at barnet trenger litt tid til å komme i gang med en bok. Da kan den voksne lese de første sidene, slik at barnet får innblikk i hva fortellingen handler om og lyst til å lese videre selv. Eller den voksne og barnet kan lese annenhver side. Det finnes mange leseløver i strømmetjenesten Storytel. Lytte og lese er også en fin metode for å bli kjent med innholdet i boka.

Det er fint å snakke om bøkene. Det er alltid temaer å diskutere. Det er fint å snakke sammen om sammenhengen mellom tekst og illustrasjon. Hva skjer i boka? Hvem er personene? Hvor er de? Et annet tema er følelser. Er boka trist? Hvorfor det? Morsom – bare morsom? Hva skjedde etterpå? Det er gøy å dikte videre.

Håndballøve

Leseløvene som lydbøker

Vis alle
Løveungen og Frøken Kanin: Honningmysteriet
149,–
Vitseløve 5 - Alle barna-vitser

Vitseløve 5 - Alle barna-vitser

Håkon Forfod Sønneland

99,–
Vitseløve 1

Vitseløve 1

Steffen Sørum

149,–
Vitseløve 3
199,–
Vitseløve 2
149,–