Frøken Detektiv

Bøkene om Nancy Drew

 

Frøken Detektiv Nancy Drew

Frøken Detektiv presenterer seg selv slik: «Mitt navn er Nancy Drew. Vennene mine kaller meg bare Nancy. Mine fiender kaller meg helt andre ting. Men hva annet kan man forvente? Jeg er tross alt detektiv. Det vil si, ikke egentlig. Jeg er ikke politiutdannet eller noe sånt. Jeg går ikke med våpen. Det er både fordi jeg ikke ville tatt i en pistol selv om jeg kunne, og fordi jeg ikke er gammel nok. Men jeg er gammel nok til å vite når noen blir utsatt for urettferdighet og når noen gjør noe de ikke skulle ha gjort. Og jeg gjør alt for å stoppe dem, og sørger for at synderne stilles for retten». Hvem sier dette? Frøken Detektiv, så klart!

Krimserier for barn

Krimserier for barn er en populær boksjanger. Barn elsker spenningslitteratur og har de først funnet en serie de liker, vil de har mer. Det viser tall vi har fra bestselgerlister i bokhandel og utlånslister fra bibliotek. Barn i «slukalderen», som er 9-12 år, konsumerer serier og spesielt bøker som er skumle og spennende. Det finnes flere krimserier å velge blant. Kjente voksenbokforfattere skriver ofte parallelt og med stor suksess for barn. Men krimbøker for barn er ikke en moderne oppfinnelse. Vi skal 100 år tilbake i tid for å få med oss hvordan historien om masseproduksjon av krimbøker for barn startet.  

Skrivefabrikker som produserte barnebøker i store volum

Rundt 1900 åpnet det seg et større marked for barnebøker flere steder, blant annet i USA. Flere og flere kunne lese og mange hadde råd til å kjøpe bøker. Behovet for flere barnebøker vokste raskt. Amerikaneren Edward Stratemeyer grunnla Stratemeyer Syndicate i 1905. Det var et forlag, men enda mer presist: en skrivefabrikk med en genial forretningside, som rett og slett gikk ut på å produsere bokserier i stor skala. Stratemeyer skrev bøker selv, under andre forfatternavn (pseudonym) eller han fikk andre til å gjøre det samme. Dermed var det ingen grenser for produksjon. Flere «ghost writers» kunne være i sving samtidig. Seriebetegnelsen og det oppdiktede forfatternavnet ble merkevaren. Stratemeyers forlag ble en av forlagsverdenes største suksesser innen barne- og ungdomslitteratur noensinne.

På sin utgivelsesliste hadde Stratemeyer gigantsuksessen Hardy-guttene. De første bøkene ble lansert i 1927. Hardy-guttene er spennende historier om tenåringsguttene Frank og Joe, spesielt beregnet på gutter. Produsert under pseudonymet Franklin W. Dixon. Stratemeyer produserte også bøkene om Bobsey-barna under pseudonymet Laura Lee Hope. Bøkene var veldig populære på 50- og 60 tallet i Norge. Både Hardyguttene og Bobseybarna er fremdeles i salg.

Frøken Detektiv

Hardyguttene ble en stor suksess hos gutta og Startemeyer gikk raskt i gang med å skape noe tilsvarende for jentene. Han engasjerte Mildred Wirt til å skrive om Frøken Detektiv under forfatternavnet Carolyn Keene. Mildred Wirt hadde erfaring med å skrive serieromaner for voksne, så spranget til krimbøker for barn var ikke stort.

Mildred Wirt, født 1905, var en tøff dame. Hun lærte seg å fly og var pilot helt til hun ble 90. Tøff dame skrev tøffe bøker for jenter. Serien om heltinnen Nancy Drew ble skrevet av Wirt, men også av mange andre ghost writers opp gjennom tidene. De første bøkene kom i 1930 – årene. Flere generasjoner er vokst opp med og blitt bokslukere sammen med Nancy Drew.

Hardyguttene
Frøken detektiv

Nancy Drew – et forbilde for jenter

Nancy Drew er en ener i alt hun gjør. Hun er god på skolen og dyktig i sport. Hun er tøff, hyggelig og morsom. Og har masse venner. Nancy er selvstendig og selvsikker. Hun tar initiativ, er aktiv og nysgjerrig. For henne finnes det få grenser og hun ser på seg selv som viktig. Hun er opptatt av rettferdighet. Hun er handlekraftig og oppnår resultater. Med tanke på at serien snart er 90 år, er det skapt et ganske unikt bilde av en kvinnelig hovedperson og et flott forbilde for mange jenter.

Hjem og familieliv

Moren til Nancy døde da hun var liten. I de første bøkene står det at hun var ti år gammel da moren gikk bort. Senere er det rettet til tre år. Faren, Carson Drew, har jobbet som statsadvokat og er kjent for å oppklare mange kompliserte krimgåter. Han har et stort nettverk av jurister og innflytelsesrike personer. Nancy og faren har et nært og varmt forhold. De har felles interesser. De er begge opptatt av mysterier og elsker å oppklare dem. Carson er en drømmepappa. En type pappa mange jenter ønsker seg. Han gir Nancy full tillit og frihet. Han oppfordrer henne til å ta selvstendige valg. Carson er ofte på reise og da overlater han deler av jobben sin til datteren. I andre tilfeller må hun redde ham fra kniper og kidnapping. Faren bruker også sitt nettverk for å hjelpe Nancy med å oppklare mysterier. I filmene som er laget om Frøken Detektiv, er faren fremstilt mer autoritær enn i bøkene. Interessant. Gikk Carolyn Keene for langt i bøkene, med tanke på jenters frihet?

Far og datter Drew bor i den lille byen River Heights. Et oppdiktet sted som har ført til engasjement blant leserne. Til og med undersøkelser: «Where do you belive River Heights to be located?» Det tippes på New Jersey, Illinois og Iowa. På hjemmesiden til Nancy bekreftes det at byen er oppdiktet, men ligger i Illinois. Nærmere kommer vi ikke.

I det store huset til Carson og Nancy bor også gamle Hanna Gruen. Hun har stelt huset siden moren til Nancy døde og er mer som et medlem av familien enn en ansatt. Hun er varm og omsorgsfull. Nancy har en hund. Den heter Togo.

Da Nancy sluttet skolen som sekstenåring, var det meningen at hun skulle bruke mer tid på husarbeid, men slik ble det ikke. Mysterier tar all Nancys tid og faren kaller henne «Vesle Frøken detektiv». Det siste året har hun virkelig gjort seg fortjent til navnet. Nesten helt på egenhånd har hun løst flere vanskelige saker. På kaminhyllen i stuen står bevisene utstilt. En gang fikk hun en gammel klokke, for hun fant et testamente som var gjemt i den. En annen premie var en sølvbolle. Den fikk hun da hun fant en hemmelig trapp og en underjordisk gang som ledet til et spøkelse. Hun har også mottatt et diamantsmykke fordi hun satte sitt eget liv på spill for å hjelpe en ung pike. Smykket er forsvarlig oppbevart i farens safe.

Venner

Nancy har to bestevenninner. Bess Marvin og George (døpt Georgia) Fayne. De er kusiner. Bess er lys og feminin. George er mørk, guttaktig og tøff. Begge hjelper Nancy med å løse mysterier. Ned Nickerson dukker opp i bok 7. Han er høy og mørk, et par år eldre enn Nancy. De blir kjærester.

Nancy Drew

Klassikerne

Noen av de «klassiske» bøkene om frøken Detektiv er fremdeles mulig å få tak i. Frøken Detektiv møter «trekanten» er en av klassikerne eller originalutgavene. Den kom første gang i 1930. Åpningen forteller oss noe om hvorfor mange unge jenter, gjennom tidene, så opp til Nancy Drew og drømte om å være som henne.

«En smart, blå toseter kjørte fort bortover veien langs innsjøen, man stansen da den kom til et stort skilt ved veikanten. På skiltet sto det: DEN GAMLE KRO STEKT KYLLING ER VÅR SPESIALITET. Den unge piken som satt ved rattet, kunne vel være omtrent seksten år. Hun var barhodet, og sola skinte i de gylne krøllene og fikk de blå øynene til å glitre bak de lange vippene. Hun var fikst kledd i en blå kjole som sto akkurat til fargen på toseteren, og skoene var også blå. – tanken på kylling får meg nesten til å dø, så sulten er jeg! tenkte Nancy.  – Jeg tror jeg vil spise lunsj her».

Dette første avsnittet sier en del om hvorfor jenter har sett opp til Nancy Drew. Hun har egen bil. Det er til og med en sportsbil! Hun kjører bil selv om hun bare er seksten. Hun har blankt hår, øyne som glitrer og lange vipper. Hun har tydeligvis mange par sko, siden de blå har samme farge som kjole og bil. Hun er selvstendig. Spiser lunsj alene – og har penger til det! Heldige Nancy!

Nye Frøken Detektiv

Smart nok, har det amerikanske forlaget Simon & Schuster, valgt å modernisere suksessen Frøken Detektiv. Nye Frøken Detektiv er tilpasset vår tid, samtidig har Nancy de samme egenskapene som i de tidligere bøkene. Nå har Nancy både PC og mobiltelefon. Nye Frøken Detektiv har også den samme forfatteren som opp gjennom tidene. Det vil si forfatternavnet,er som nevnt tidligere, oppdiktet. «Ghost writers» har gjennom tidene produsert bøkene. Carolyn Keene har aldri eksistert.

Det har kommet 17 forskjellige Nye Frøken Detektiv på norsk. Alle bøkene har kommet i flere opplag.

Den første heter Uten et spor og kom i 2007 og er trykt i 14 opplag. Boka åpner slik: «Mitt navn er, som sagt, Nancy Drew. Vennene mine påstår at jeg alltid leter etter nye mysterier, men det stemmer ikke. Det er mysteriene som ser ut til å finne meg».

Frøken Detektiv og filmmysteriet er et annet eksempel på en av bøkene i serien Nye Frøken Detektiv. I denne boka får Nancy tilbud om en filmrolle som hun takker ja til. Filminnspillingen blir mer spennende enn forventet. Menneskene på innspillingsområdet rammes av matforgiftning, datamaskiner bryter sammen, og som om ikke dette er nok, rømmer en puma som skal opptre i filmen. Nancy får en annen rolle enn som filmstjerne. Hun må løse krimmysterier. Og det gjør hun selvfølgelig med glans.

I Kidnappet ankommer Nancy og faren hennes London sammen med Bess, bestevenninnen til Nancy. De gleder seg til å besøke severdigheter som Big Ben, Buckingham Palace og kanskje rekker de en teaterforestilling. I bøkene om Nancy Drew blir det aldri som forventet. Denne gangen blir det svært dramatisk. Som det går frem av tittelen, blir noen kidnappet. Og den som blir borte er faren til Nancy.

Er Nancys verste mareritt blitt virkelighet? Hvordan skal hun klare å finne faren sin i en stor og fremmed by? Nancy er vant til å være i farlige situasjoner, men nå er det faren hennes handler om. Og han er avhengig hennes hjelp.

Slik avsluttes Kidnappet:

Carson, Nancy og Bess sitter i en drosje på vei til flyplassen. De skal hjem etter den dramatiske London-turen.

«Han så på meg med et kjærlig smil. «Jeg visste at du ville finne meg til slutt, Nancy,» sa han. «Jeg tvilte ikke et sekund, og som du ser, fikk jeg rett.»

Landskapet rundt oss lyste nesten spøkelsesaktig i skinnet fra månen. Pappa duppet av litt innimellom, noe som var høyst forståelig med tanke på alt han hadde vært gjennom. Selv var jeg lys våken. Utenfor bilvinduet lå det er verden full av mysterier som bare ventet på å bli oppdaget. Jeg var så glad for at jeg hadde klart å løse denne saken, og hvem visste – denne gangen rakk jeg kanskje å få noen dager fri før neste mysterium!»

Lille Frøken Detektiv

Store boksuksesser fører ofte til at forlaget ser nye forretningsmuligheter og lager nye serier med en eller annen vri. Det kan være god butikk og det kan også være et godt tilbud til leserne.

Lille Frøken Detektiv er beregnet på en lavere målgruppe en Frøken Detektiv-bøkene. Det ligger i navnet. I denne serien er Nancy bare åtte år. Med andre ord – en veldig liten detektiv. Mange barn leker at de er detektiver og kanskje driver et lite detektivbyrå, så denne serien treffer mange barn. Og det bør sier: mysteriene som skal løses er nokså uskyldige.

Forfatternavnet Carolyn Keene er selvfølgelig beholdt. Det amerikanske forlaget lanserte serien Lille Frøken Detektiv allerede på 1990-tallet. 

I serien Lille Frøken Detektiv og boka Gavemysteriet møter vi Nancy Drew og bestevennene hennes, Bess og George, som er med i de andre bøkene.  Åtteårige Nancy har aldri løst mysterier tidligere, men nå begynner det. Nancys venninne, Rebecca, fyller åtte år. Hun skal ha selskap om to dager. Hun har laget invitasjonskortene selv, og lagt dem i konvolutter sammen med fine, små presanger til gjestene sine. Men noen stjeler invitasjonene. Nancy bestemmer seg for å hjelpe Rebecca og spore opp tyven. Det dukker det opp stadig nye ledetråder. Lille frøken Detektiv er på sporet!

I Lille Frøken Detektiv og det forsvunne halskjedet er bestevenninnene til Nancy, Bess og George, blitt uvenner. George skulle passe på halskjedet som Bess fikk til fødselsdagen sin, men det er blitt borte og Bess er fortvilet og sint. Kan noen ha stjålet smykket? Hvem som helst kan ha tatt kjedet, og selv Nancy er bekymret for om saken noen gang vil bli oppklart. At vennene hennes ikke vil snakke med hverandre gjør det ikke enklere. Men lille frøken Detektiv gir seg ikke før smykket er funnet!

Frøken Detektivs dagbøker

Frøken Detektivs dagbøker er en ny serie, selvfølgelig med Nancy Drew i hovedrollen. Det er romaner som de andre bøkene, men åpner og slutter med «Kjære dagbok».

Slik åpner Farlig farvann:

«Kjære dagbok, tro det eller ei Bess, George og jeg er på et luksus-cruise! Dette er jomfruturen til den fantastiske båten, Polarstjernen, men vi begynner å lure på om det hviler en forbannelse her ... En blodig kropp dukket plutselig opp i svømmebassenget, og en diger lysekrone falt ned midt i restauranten.
Båten er full av passasjerer, og jeg må jobbe fort - hvis ikke kan dette bli den siste ferien vi noensinne er på» - skriver Nancy Drew.

Spennende fra første til siste side som alle bøkene om Nancy Drew.

Mange av historiene om Frøken Detektiv finnes som nedlastbare lydbøker, og i strømmetjenesten Storytel.