Bøker om lavkarbo

Populære kokebøker og gode råd og tips om lavkarbomat.

et måltid med lavkarbo mat
 Lavkarbomat består av kjøtt, sjømat, grønnsaker, egg, smør og oljer, enkelte fullfett meieriprodukter, bær, nøtter og noen frukter.

Har du bestemt deg for å spise mindre karbohydrater?  Her finner du bøker som kan inspirere og informere din nye livsstil, og å holde motivasjonen og matlysten oppe!

Ulike typer lavkarbokosthold

Å spise lavkarbo innebærer å redusere den totale mengden karbohydrater i kostholdet. Det er ulike retninger innen lavkarbo. Den mest inngripende varianten er keto. I et ketogent kosthold spiser du under tjue gram karbohydrater daglig. Dette kostholdet har spesielt god effekt for deg som har epilepsi, og denne måten å spise på ble faktisk først utviklet for å dempe symptomene forbundet med denne sykdommen. En annen variant av lavkarbo er å spise under 50 gram karbohydrater om dagen. Dette er også svært inngripende, og for de fleste vil dette kreve en fullstendig omlegging av kostholdet.

Hvor mange gram karbohydrater daglig er det i et lavkarbokosthold?  Å spise mindre enn 125 gram karbohydrater om dagen regnes som lavkarbo. Innenfor dette finnes det ulike varianter, som middelhavskosthold, south beach, paleo (steinalderkosthold) og sonedietten. Uansett hvilken variant du velger, eller om du bare ønsker å bytte ut ris, pasta og brødmat med andre alternativer, finner du bøker med fristende oppskrifter og nyttige tips til hvordan du gjennomfører livsstilsendringen i hverdagen – og til fest.

Kokebøker med lavkarbo

Dr. Sofie Hexeberg er blant de viktigste formidlerne av lavkarbolivsstilen og mat som medisin i Norge. Sammen med mannen sin Erik Hexeberg, driver hun Dr. Hexebergs klinikk. De to har skrevet bøker som Ut av hjernetåken – Få tilbake energien, konsentrasjonen, hukommelsen og humøret og Nytt blikk på kolesterol. Sofie Hexeberg har skrevet en rekke populære kokebøker. I Friskere og lettere med lavkarbo får du oppskrifter på naturlig, frisk, fargerik, blodsukkervennlig og glutenfri lavkarbomat til både hverdag og fest! I Lavkarbo for alle – 100 nye oppskrifter får du naturlig, sunn og tarmvennlig mat, fri for gluten og sukker. Og alle oppskriftene har melkefrie alternativer! I Frisk med lavkarbo – selskap og helg er det tid for selskapsmenyer med lavkarbomat. I samarbeid med kokken Hanne Riise har Sofie Hexeberg laget en rikholdig og herlig inspirerende oppskriftsbok med alt du trenger å vite om lavkarbo og alkohol, planlegging og matlagingsteknikker.

Bøker med lavkarbo mat

Vis alle
Lavkarbo for alle

Lavkarbo for alle

Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen

399,–
Friskere og lettere med lavkarbo
399,–
Hjertegod mat

Hjertegod mat

Fedon Alexander Lindberg

399,–
Kokeboken naturlig slank med tarm i balanse
399,–
Frisk med lavkarbo - frokost og lunsj

Frisk med lavkarbo - frokost og lunsj

Sofie Hexeberg og Birthe Storaker

379,–
Frisk med lavkarbo - selskap og helg
399,–

Lavkarbo, blodsukker og hormoner

Det finnes mange gode grunner til at folk velger å spise lavkarbo. Et mer stabilt blodsukker uten store opp- og nedturer gjør underverker for humøret og konsentrasjonen for oss alle. I tillegg kan et jevnt blodsukkernivå bidrar at signalstoffer som ghrelin (sulthormonet) og leptin (metthetshormonet) fungerer normalt i kroppen. Spiser du bedre, sover du også bedre. Sover du bedre, får du det ganske enkelt bedre.

Bøker om overgangsalderen, mat og hormoner

Du kan påvirke hormonbalansen din med riktig mat! I boken Mat for hormoner i balanse av Ulrika Davidsson og Mia Lundin lærer du om de ulike hormonene og deres funksjoner. Du får oversikt over hvilke råvarer du skal spise for å få næringsstoffene du trenger, slik at du kan redusere plagene du opplever i forbindelse med overgangsalderen.

Unngå tilsatt sukker

Helsenorge anbefaler at vi unngår matvarer med tilsatt sukker i hverdagen. Å begrense sukkermengden i kosten kan for eksempel innebære å bake brødet selv, i stedet for å kjøpe det i butikken, og å bruke naturlig søtning som honning, dadler eller frukt. I treningsprofilen Kristine Webers bok Kristines sunne søte får du mange herlige oppskrifter uten tilsatt sukker som du kan unne deg selv om det ikke er lørdag. Her er det også mange gode ideer til hva du kan gi til barna, som er helt uten sukkererstatninger.

Lavkarbo for diabetes

Har du diabetes type 1 eller 2 bør du unngå rask blodsukkerstigning. Blodsukkeret vårt påvirkes av mange faktorer, ikke bare av hva vi spiser. Spiser du lavkarbo, vil det bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter at du har spist. Moderat lavkarbo er derfor en av kostmønstrene som er anbefalt for deg med diabetes. Hvis du i tillegg velger mat med lavere glykemisk belastning, vil du kunne holde blodsukkeret jevnt. Sammenlignet med et karbohydratrikt kosthold, vil et lavkarbokosthold gi et mer stabilt blodsukker og motvirke den raske blodsukkerstigningen vi kan oppleve i forbindelse med matinntak. I Diabetesboka – spis riktig og få en bedre hverdag får du tips til hvordan du som har diabetes type 2 kan spise deg til en insulinfri hverdag. Du som har diabetes type 1 kan selvfølgelig ikke slutte med insulin, men med riktig kosthold kan du også redusere insulinmengden i samråd med din lege.

Å redusere mengden sukker- og karbohydrater betyr ikke at du ikke kan unne deg noe godt! Den søte diabetesboka (2022) er en herlig kokebok for søtmonsene blant oss som har diabetes. En deilig bok for deg med diabetes som liker å bake kaker og boller, og som synes bursdager og andre små og store feiringer er noe av det fineste livet har å by på.

Den søte diabetesboka

Den søte diabetesboka

Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen

Den søte diabetesboka er fylt av de lekreste godsaker: småretter, kaker, boller, desserter, godterier, konfekt og drikker. Boka inneholder en egen seksjon med oppskrifter på lekker sukkerfri kakepynt, og de beste kakene og godteriene til jul og påske. Og selvsagt en mengde gode råd og lure triks! Boka er en revidert og oppdatert utgave av Søtt og sukkerfritt, som utkom første gang i 2020.


Alle oppskriftene er:


  • blodsukkervennlige
  • mage- og tarmvennlige
  • glutenfri


Her er noe av alt det deilige du kan lage: kosevafler, kanelsnurrer, smuldrepai med fersken og pekannøtter, gelekake, multeparfait med nøttekrokan, havrepai med kokosfløte og rips, pepperkaker, hjemmelaget marsipan, påskescones med sitronkrem, sjokoladekjeks, lakriskarameller, stripete pikekyss med vanilje, julesmoothie og kaffe med krydder. Bedre enn dette blir det ikke!

Hege Hasler Barhaughøgda er sykepleier og driver Vektklinikken i Oslo. Gunn-Karin Sakariassen ernæringsterapeut med videreutdanning i funksjonell medisin.


Begge jobber som kostrådgivere, forfattere og kursholdere. De har også skrevet Diabetesboka og Den praktiske diabetesboka, som til sammen har et opplag på over 22 000 eksemplarer.

Les mer