Gajto Gazdanov

Gajto Gazdanov ble født i 1903 i St. Petersburg og døde i 1971 i München. Etter å ha gått inn i den russiske borgerkrigen på de hvites side som 16-åring, flyktet han – som hovedpersonen i romanen Gjenferdet av Alexander Wolf – via Istanbul til Paris, hvor han ankom i 1923. I Paris livnærte han seg først som tog-vasker og fabrikkarbeider hos Citroën. Senere jobbet han som taxisjåfør om kveldene, hvilket frigjorde tid til å skrive om dagen, og som journalist. I 1952 flyttet Gazdanov til München, hvor han var redaktør for Radio Liberty. Her ble han boende til sin død.

Gazdanov begynte å publisere tekster i russiske emigranttidsskrifter i Paris i 1926. Hans første roman Vetsjer u Kler («En aften hos Claire») utkom i 1930, og vekket begeistring hos både nobelprisvinner Ivan Bunin og Maksim Gorkij. Også Vladimir Nabokov uttalte seg positivt om Gazdanov. Etter krigen skrev Gazdanov ytterligere seks romaner. Bøkene hans utkom på russisk, tysk, fransk og engelsk mens han levde, men han forble likevel ukjent for et bredt publikum.

Gjenoppdagelsen av Gazdanov startet på 1980-tallet, først og fremst takket være Laszlo Dienes, en litteraturprofessor ved Harvard-universitetet. Gazdanovs kone hadde gitt forfatterens etterlatenskaper til Harvard i 1975. Utover 1990-tallet begynte russiske forlag å gi ut bøkene hans på nytt. På 2000-tallet har det fulgt nye oversettelser til en rekke språk. I Tyskland og Storbritannia har Gjenferdet av Alexander Wolf blitt en favoritt hos både kritikere og lesere.

Lenker

Titler i salg

Kategori

Format

Språk

Serier

 • Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov (Heftet)look-inside

  Gjenferdet av Alexander Wolf

  Gajto Gazdanov
  Bokmål2022Cappelen Damms Moderne Klassikere 7Heftet
  229,–
  Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
 • Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov (Nedlastbar lydbok)

  Gjenferdet av Alexander Wolf

  Gajto Gazdanov
  Bokmål2021Oversette mesterverk 3Nedlastbar lydbok
  399,–
 • Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov (Innbundet)look-inside

  Gjenferdet av Alexander Wolf

  Gajto Gazdanov
  Bokmål2021Oversette mesterverk 3Innbundet
  399,–
  Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
 • Gjenferdet av Alexander Wolf av Gajto Gazdanov (Ebok)

  Gjenferdet av Alexander Wolf

  Gajto Gazdanov
  Bokmål2021Ebok
  249,–