
Tove Jansson
Finlandssvenske Tove Marika Jansson (1914-2001) vokste opp i Helsingfors, der hun også bodde store deler av sitt liv. Hun var eldste barn av tegneren Signe Hammersten Jansson og billedhuggeren Viktor Jansson. Selv ble hun en internasjonalt kjent og anerkjent forfatter, illustratør, tegneserieskaper og maler med et unikt talent. Tove Janssons fantastiske Mummi-univers har klassikerstatus, og er inspirert av hennes egen familie og oppvekst. Hun har også høstet anerkjennelse for sin poesi og sine voksenbøker, som Sommerboken, en utgivelse som nærmest har kultstatus, og speiler hennes nære forhold til kysten og havet. Tove Janssons bøker er oversatt til mer enn 34 språk, blant annet til norsk, der en størrelse som André Bjerke har oversatt og gjendiktet sentrale utgivelser som Hvem skal trøste knøttet?, Hvordan gikk det? og Den farlige reisen. Alle de klassiske Mummi-bøkene har kommet i nyutgivelser på Cappelen Damm de senere årene.
Tove Jansson debuterte i 1933 med barneboken Sara och Pelle och neckens bläckfiskar under psevdonymet Vera Haij. Hennes offisielle Mummi-debut kom i 1945 med Småtrollene og den store oversvømmelsen. I denne boken introduserer hun deler av Mummi-universet slik vi kjenner det, men mummitrollene selv ble først introdusert i den andre boken Kometjakten fra 1946. Denne utgivelsen foreligger i dag under tittelen Kometen kommer. Etter dette er mummi-familien sentrale aktører i store deler av Tove Janssons betydelige forfatterskap. Hun har tegnet og skrevet om mummitrollene i illustrerte romaner og i bildebøker. Hennes internasjonale gjennombrudd kom med Trollmannens Hatt fra 1948. Året før debuterte hun som tegneserieskaper på finsk. Fra 1954 ble tegneseriene laget på engelsk, og etter hvert ble de formidlet gjennom hele 120 aviser i over tredve land - via internasjonale pressesyndikater. Fem år og 21 historier senere, overlot Jansson stadig mer av produksjonen til sin bror, Lars Jansson, som holdt serien i live helt frem til 1975. I Norge ble den første Mummitroll-tegneserien publisert i Aftenposten i 1958.
I perioden 2008-2012 kom Janssons Samlede tegneserier 1-5 på norsk, oversatt og gjendiktet av Anders Heger. Om tegneseriene i bokform skriver Kåre Buli i DN blant annet: "Mummifisert kunst (...) I seriene får Jansson sagt vektige ting om både kjærlighetens utfordringer, betydningen av å være raus og forståelsesfull og gleden ved å bryte konvensjoner. I bind tre finnes også ansatser til vitenskapskritikk, i form av en praktfull naturvitenskapsduell mellom botanikeren og zoologen. Seriene er smarte og morsomme, nærmest fandenivoldske, på en forbløffende moderne måte." Denne beskrivelsen sier mye om hele Janssons geniale forfatterskap, som sies å ha dobbel bunn; en for barn og en dypere for voksne.
Mange av Tove Janssons historier er dramatisert for film, TV-serier og teater. Og utvalgte dikt er tonesatt, som hennes vakre og vemodige Høstvise, med melodi av Erna Tauro, vakkert tolket av Arja Saijonmaa. I tillegg til sine egne utgivelser, illustrerte hun bøker av berømte forfattere som J.R.R. Tolkien og Lewis Carroll. Hun stod også for utførelsen av store utsmykkingsoppdrag.
Privat var Tove Jansson en søkende sjel med en turbulent ungdomstid. Spillefilmen Tove fra 2020, er et energisk og medrivende drama, der vi møter den ferske kunstneren Tove Jansson. Filmen tar oss med til Helsingfors etter andre verdensrkig, der Tove forsøker å slå gjennom som kunstner, men stadig kommer i skyggen av sin billedhugger-far, Viktor Jansson. Filmen skildrer den unge Tove i en tid fylt av fremtidshåp og nyvunnen frihet - i både kunsten, samfunnet og i kjærligheten. Tove Janssons liv falt på plass da hun møtte grafikeren Tuulikki Pietilä (født 1917 i USA), som ble hennes elskede livspartner.
Lenker
Titler i salg
Kategori
Format
Språk
Alder
Serier

































Hvordan gikk det? Boken om Mymlen, Mummitrollet og Lille My
Tove Jansson






Barnas Beste: Mummidalen
Fortellinger, tegneserier og sangerTove JanssonAnmeldelser
"I seriene får Jansson sagt vektige ting om både kjærlighetens utfordringer, betydningen av å være raus og forståelsesfull og gleden ved å bryte konvensjoner. I bind tre finnes også ansatser til vitenskapskritikk, i form av en praktfull naturvitenskapsduell mellom botanikeren og zoologen. Seriene er smarte og morsomme, nærmest fandenivoldske, på en forbløffende moderne måte."
Kåre Bulie, D2, Dagens Næringsliv om Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3”Jansson har en unik evne til å forene action og slapstick med kontemplative underfundigheter. Surrealisme, spøk, skrekk og satire - tegneserien om Mummitrollet rommer det hele (…) Anders Heger har på fremragende vis oversatt stripene, samt skrevet tre glitrende etterord. Det er grunn til å være takknemlig for at han har kastet nytt lys over Tove Janssons uforlignelige tegneserieverk.”
Heidi Sævareid, Vårt Land om Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3”Tegneseriekunst av beste merke (…) Selveste forlagssjef Anders Heger har tatt hånd om Mummitroll-tegneseriene. Han har oversatt dem på ny (de gikk i Aftenposten fra 1958) og forsynt hver av dem med kyndige etterord der han tar for seg forskjellige sider ved serien. I bind to betegner han Mummitrollene som «sommerens skapninger fremfor noen i den nordiske litteraturen».”
Fredrik Wandrup, Dagbladet om Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3"Å telle er en kunst som det kan ta litt tid å lære. Da er det praktisk at læreboka er i papp og tåler å bli bladd i noen ganger (...) Søte, delikate illustrasjoner gjør at boka også er morsom for mindre barn som bare vil bla og se på bildene."
Elisabet Høye, Foreldre & Barn om”I disse tegneseriene trer Tove Janssons verden frem på gjenkjennelig og konsentrert vis. Hun er nesten enda mer seg selv enn i bøkene sine, siden både tekst og bilder får spille sammen på hennes surrealistiske, sorgmuntre måte (…) flott at de originale tegneseriene med Janssons karakteristiske, rufsete strek nå kommer i samlet form. Avis-stripene er først og fremst skrevet for voksne lesere, det er vi som kjøper og leser aviser. Men de kan leses av store barn også, og gi overraskelse, gjenkjennelse, latter og undring igjen og igjen.”
Anne Cathrine Straume, NRK P2 om Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3Bibliografi
2025 - Mummifamilien finner et hjem
2025 - Mummidalen med lyder og klaffer!
2025 - Mummitrollet: Lille My gjemmer seg
2024 - Mummitrollet og leggetiden
2024 - Min første Mummi-bok - Modige Mummitrollet
2023 - Mummitrollet - Mine 100 første ord
2023 - Min første Mummi-bok Bestevenner
2022 - Mummitrollet på oppdagelsesferd
2022 - Min første Mummi-bok: Sov godt, Mummitrollet
2021 - Gode venner i Mummidalen
2020 - Vintereventyr i Mummidalen
2012 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 5
2011 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 4
2010 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 3
2009 - Mummi - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 2
2008 - MUMMI - Tove Janssons samlede tegneserier. Bind 1
1991 - Rent spill
1984 - Den ærlige bedrageren
1981 - Skurken i Mummihuset
1979 - Dukkehuset og andre fortellinger
1978 - Den farlige reisen
1976 - Solbyen
1973 - Sommerboken
1972 - Den lyttende
1971 - Sent i november
1969 - Billedhuggerens datter
1966 - Pappaen og havet
1963 - Det usynlige barnet
1961 - Mummipappa på eventyr
1960 - Hvem skal trøste Knøttet?
1959 - Farlig midtsommer
1958 - Hvordan gikk det?
1958 - Trollvinter
1948 - Trollmannens hatt
1946 - Kometen kommer
Litterære priser
- 1952 Svenska Dagbladets litteraturpris
- 1953 Nils Holgersson-plaketten for Hur gick det sen?
- 1958 Elsa Beskow-plaketten for Trollvinter
- 1966 H.C. Andersen-prisen for sine bidrag til barne- og ungdomslitteraturen
- 1972 Svenska Akademiens Finlandspris
- 1976 Pro Finlandia-medaljen
- 1977 Litteraturfrämjandets stora pris
- 1978 Topeliusprisen
- 1978 æresdoktor ved Åbo Akademi.
- 1980 Helsingfors-prisen
- 1963, 1971 og 1982 Den finske stats litteraturpris
- 1992 Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris
- 1994 Svenska Akademins Stora Pris
Tove Jansson-prisen har blitt delt ut hvert tredje år siden 2002 til minne om Tove Jansson, og gis til en person som fortjenestefullt har arbeidet for barne- og ungdomskultur i Finland.