Bokklubbens leserpris 2022

Å vanne blomster om kvelden av den franske forfatteren Valérie Perrin er kåret av Bokklubbens medlemmer til Bokklubbens leserpris 2022.

Å vanne blomster om kvelden av Valerie Perrin

Den franske bestselgeren Å vanne blomster om kvelden er vinner av Bokklubbens leserpris 2022. Boka vant over både Håkon Høydals Abida Raja: Frihetens øyeblikk og Jo Nesbøs Blodmåne.

Av Bokklubbens medlemmer fikk Å vanne blomster om kvelden fikk totalt 24,8 prosent av stemmene, foran Håkon F. Høydal og Abida Raja: Frihetens øyeblikk med 20,8 prosent og Jo Nesbøs Blodmåne med 13,4 prosent.

Årets mest solgte bok

Valérie Perrins Å vanne blomster om kvelden  ble årets mest solgte bok i 2022. Boka toppet bestselgerlistene og ble en kritiker og leserfavoritt.

«Kunne gitt terningkast sju», skrev Dagbladet om «Å vanne blomster om kvelden». Det ble terningkast 6, som i Stavanger Aftenblad og BOK365. VG trillet en sterk 5’er og mente at «Valérie Perrin behersker underholdningssjangerens mange grep til fulle».

Redaktør takker

Det er veldig gledelig å motta Bokklubbens leserpris 2022 på vegne av forfatter, oversetter og forlag. Som redaktør setter jeg alltid stor pris på tilbakemeldinger fra lesere på bøkene vi utgir, og at nettopp denne boken ble stemt fram av Bokklubbens lesere, er inspirerende og motiverende. Det betyr at den er blitt lest og satt pris på av mange, akkurat slik jeg drømte om da jeg selv leste manuset første gang.

Tusen takk til alle dere som har stemt på Å vanne blomster om kvelden! hilser redaktør Oda Skard.

Å vanne blomster om kvelden

Å vanne blomster om kvelden

Valérie Perrin

En fransk boksensasjon - Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin er en vakker, livsbejaende roman om livets små og store spørsmål.


«Den vakreste boken i verden. Den fortjener 10+ av 10.» – Corriere della Sera


Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun vanner blomster og steller alle gravene, og vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor. Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet.


Til hverdags er den stillferdige Violette omgitt av gravstøtter, blomster, katter og sørgende, men hun omgås også den lokale sognepresten og gravlundens tre gravere. Flere ganger om dagen stikker folk innom kjøkkenet hennes for å få en kopp kaffe, litt portvin eller noen trøstende ord.


Men Violette har også sin egen sorg å bære på. Hvor har det blitt av ektemannen og datteren, og hvorfor er hun så ensom?


Valérie Perrin var en forholdsvis ukjent forfatter da denne boken ble utgitt. Likevel ble den en enorm suksess og publikumsfavoritt, takket være dedikerte bokhandlere og begeistrede lesere. Over 1 million eksemplarer er til nå solgt i Frankrike, og i 2020 ble den Italias store «lockdownroman» og årets mest solgte bok, og den ble omtalt i italiensk presse som «den vakreste boken i verden».

Les mer

Valérie Perrin

Valérie Perrin (født 1967) er fotograf og forfatter og vokste opp i Burgund i Frankrike.

Glemt på en søndag er Perrins debutbok. Den handler om den 21 år gamle Justine som jobber på aldershjem. Boken ble utgitt i 2015, vant flere litterære priser i Frankrike og er i dag utgitt i 20 land.

I 2018 gjorde Perrin stor internasjonal suksess med sin andre roman, Å vanne blomster om kvelden. Den fikk strålende anmeldelser, også i Norge, og ble omtalt som "verdens vakreste bok" i italiensk presse. Den ble den mest solgte boken i Norge i 2022.

Perrins tredje roman, De tre, kom ut på norsk i 2023 og fikk meget god mottakelse. Den lå på norske bestselgerlister i flere måneder.

Valérie Perrin er gift med den kjente filmregissøren Claude Lelouch, og ekteparet bor på Montmartre i Paris. Hun skriver nå på sin fjerde roman.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Om Bokklubbens leserpris 

Bokklubbens leserpris deles ut av Bokklubben, og vinneren er kåret av Bokklubbens medlemmer.

2239 medlemmer fra hele landet stemte på sin favoritt, basert på en nominasjon gjort av redaktørene i Bokklubben. De utvalgte bøkene er alle personlige favoritter til redaksjonen og også blant de største bestselgerne fra 2022. Samtlige bøker har også vært hovedbok i Bokklubben i løpet av året.

Den norske leserprisen ble i mange år utdelt etter avstemning blant medlemmene i Bokklubben. Prisen ble siste gang utdelt i 2008, da hadde blant annet Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde, Linn Ullmann og Jo Nesbø vunnet prisen.

Som en del av de endringene Bokklubben nå går igjennom, er det naturlig å puste nytt liv i leserprisen. Nå er den tilbake i en forenklet utgave, og heter i all enkelhet «Bokklubbens leserpris».

Disse bøkene ble nominert til Bokklubbens leserpris 2022:

Valérie Perrin - Å vanne blomster om kvelden (Fikk 24,8 prosent av stemmene)

Håkon F. Høydal - Abida Raja, Frihetens øyeblikk (20,8 %)

Jo Nesbø – Blodmåne (13,4 %)

Zeshan Shakar - De kaller meg ulven (11 %)

Kerstin Ekman - Løpe ulv (9,6 %)

Lars Elling - Fyrstene av Finntjern (6,8 %)

Nina Lykke - Vi er ikke her for å ha det morsomt (5,1 %)

Karin Fossum – Natteløperen (4,7 %)

Douglas Stuart - Unge Mungo (2,3 %)

Michel Houellebecq – Tilintetgjøre (1,5 %)