Brages hederspris 2023 til Ingvar Ambjørnsen

Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsen er en av våre mest allsidige, produktive og leste forfattere. 

Forfatter Ingvar Ambjørnsen fikk Brageprisen i 1995, nå tildeles han Brages hederspris. 

Hedersprisen tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller i en annen rolle har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.

En folkekjær forfatter

Ingvar Ambjørnsen (f. 1956) en av våre mest folkekjære forfatter. Han vokste opp i Larvik, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Hamburg i Tyskland. Ambjørnsen debuterte i 1981 med 23-salen, og har siden utgitt et stort antall kritikerroste og prisbelønte bøker i flere sjangre - romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. 

Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset , Fugledansen, Brødre i blodet og Elsk meg i morgen  ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. 

Ambjørnsen har vunnet en rekke litteraturpriser, blant annet Brageprisen i 1995 for Fugledansen og sist Aschehougprisen 2023, en ærespris for norske forfattere.

Instilling – Brages hederspris 2023

Årets hederspris går til en person som på litteraturens vegne har markert seg som en uredd skikkelse.

Vi skal til et vidløftig forfatterskap som har utfordret lesere i alle aldre med tankevekkende og underholdende litteratur. En forfatter som gjennom sin virkelighetsnære prosa har gitt oss en rekke fascinerende litterære portretter av mennesker rundt oss som sjelden får muligheten av å komme til orde. 

Ofte finner man ujålete, solidariske og ikke-fordømmende skildringer – enten av outsidermiljøer,  eller av ensomme sjeler med sosiale tilpasningsproblemer. Under ligger en krass samfunnskritikk med brodd mot formynderholdninger og borgerlig selvtilfredshet, nesten alltid tegnet med stor omsorg, svart humor og treffende person- og miljøskildringer. 

Merkelapper som solidaritet, sårbarhet, motkultur, ensomhet, systemkritikk og fordomsfrihet kommer man ikke utenom i beskrivelsen av forfatterens litterære produksjon.

Gjennom et langt forfatterliv har det blitt et rikt og mangslungent forfatterskap med en rekke suksessutgivelser for barn, ungdom og voksne lesere. Forfatteren er kanskje mest kjent for sine ikoniske romaner, flere av dem dramatisert og filmatisert, men har også vist seg som en fremragende essayist og kan trygt plasseres i det øvre sjikt av norsk samtidslitteraturs novellekunst. 

Vedkommende har også vunnet det meste som er å vinne av norske litteraturpriser, inkludert (selveste) Brageprisen i 1995.

Brages hederspris 2023 tildeles en av våre aller mest markante forfattere som i snart 50 år har bidratt til leselyst og leseglede i hele den norske befolkningen: 


Gratulerer, Ingvar Ambjørnsen!

Les også: Her er topp 5 bøker av Ingvar Ambjørnsen

Noen favoritter av Ingvar Ambjørnsen

Vis alle
Kjære Elling

Kjære Elling

Ingvar Ambjørnsen

449,–
Utsikt til paradiset

Utsikt til paradiset

Ingvar Ambjørnsen

229,–
Fugledansen

Fugledansen

Ingvar Ambjørnsen

229,–
Brødre i blodet

Brødre i blodet

Ingvar Ambjørnsen

229,–
Elsk meg i morgen

Elsk meg i morgen

Ingvar Ambjørnsen

229,–
Ekko av en venn

Ekko av en venn

Ingvar Ambjørnsen

229,–

Brageprisen

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Stiftelsen ledes av et styre, og et bredt sammensatt Brageråd tar hånd om de praktiske sidene ved prisutdelingen.

Brageprisen deles ut i følgende kategorier:

  • Skjønnlitteratur
  • Barne- og ungdomsbøker
  • Sakprosa
  • Åpen klasse, som fastsettes årlig

Vinnerne får 75.000 NOK hver og en Bragestatuett laget av kunstneren Børre Larsen.