Nordens mest prestisjefylte pris
Ingeborg Arvola er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2023

For sin roman Kniven i ilden er Ingeborg Arvola nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Prisen regnes til den mest prestisjefylte prisen i Norden.

ingeborg-arvola-kniven-i-ilden
Ingeborg Arvola fikk Brageprisen for sin kritikerroste roman Kniven i ilden, nå er hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris med samme roman.

Ingeborg Arvolas store gjennombrudd kom med den kritikerroste romanen Kniven i ilden (2022), som hun ble tildelt Brageprisen for, og som raskt ble en bestselger. Nå er hun nominert med samme roman til den gjeve Nordisk Råds litteraturpris.

Kniven i ilden

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla - Sanger fra Ishavet om kvener og landskapet de lever i. En fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten. 

Romanen ble nominert til Bokhandlerprisen, fikk Brageprisen, er nominert til Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Handlingen begynner i 1859. Brita Cajsa er en vakker og sterk kvinne som er midt i livet da hun spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to barna sine. Hun forlater gården der hun vokste opp og kirka der hun har måttet stå i tukt foran menigheten. Hun har barn med to menn, en av dem er gift med en annen kvinne. Hun kan helbrede syke dyr og mennesker.

På veien slår Brita Cajsa og sønnene Aleksi og Heiki leir i Neiden, for å arbeide for det barnløse paret Gretha og Mikko. De er gode og rause mennesker. Brita Cajsa blir den folk ber om hjelp når dyra er syke, når en kvinne skal føde eller en gammel mann har høy feber.

Skjebnen eller menneskehjertene – hva vi nå velger å kalle det, fører til at Brita Cajsa og Mikko faller for hverandre, elsker hverandre. For Brita Cajsa og Mikko vil den store kjærligheten også knyttes til stor frykt.

Kniven i ilden

Kniven i ilden

Ruijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. 

Les mer
Kniven i ildenRuijan rannalla - Sanger fra ishavetIngeborg Arvola
229,–

Juryens begrunnelse

Av og til er både kritikere og publikum enige, og en av årets store suksesshistorier er Kniven i ilden. Det er lett å bruke ord som eventyrlig, storslått og magisk om Arvolas roman, for det er litt av en historie vi som lesere blir kastet ut i. Men bak det store dramaet har Arvola skapt en fortellerstemme som både overrasker, fengsler og utfordrer. Med ski på beina og som aleneforsørger for to barn drar Brita Caisa fra Finland til Norge i 1859. Samtidig som Arvola bygger ut reisen til den norske kysten som en episk kjærlighetshistorie, holder hun fast i det som særpreger Brita Caisa: en tro på det overnaturlige og en kunnskap om hvordan en pleier de syke. Slik minner boka om Mikael Niemis Koke bjørn, med et nært blikk på tradisjoner og et åpent blikk mot kunnskap. Det styrker også romanen at blikket hele tida er hos Brita Caisa, og dermed holder fast i de som ofte blir glemt når historien om Norge skal fortelles. I Kniven i ilden gir Arvola stemme til de som ble dømt for utukt og måtte stå rett i kirka, de som levde som nomader og måtte tilpasse seg nasjonale lover og regler, de som sto igjen og måtte gjøre alt klart til når mennene kom tilbake fra fisket. Dette blikket gjør ikke bare boka original, det gjør at den også treffer godt i en tid med fornyet interesse for samisk kultur og historie.

 

Samtidig skal Arvola berømmes for hvordan hun har komponert Kniven i ilden. Dette er en roman som underholder uten å miste sine litterære kvaliteter. Med et godt grep om dramaturgien viser Arvola at også dramatiske historier trenger en god fortellerstemme. Hun skriver fram Brita Caisa med underlige og overnaturlige observasjoner og en menneskelig stahet. Det gir et annerledes blikk på et stykke Norge og en verden vi trodde vi visste det meste om.

Nordisk Råds litteraturpris

Nordisk råds litteraturpris har blitt utdelt siden 1962 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på ett av de nordiske språkene.

Formålet med prisen er å øke interessen for det nordiske kultur kulturfellesskap og bidra til å synliggjøre det nordiske samarbeide. skal  les mer om Nordisk Råds litteraturpris her.