Ingvild Bjerkeland er Superfinalist til Bokslukerprisen 2023/24

Med Udyr en grøsser for barn fra 10-14 år.

Ingvild Bjerkeland---Udyr
Udyr av Ingvild Bjerke land fikk strålende anmeldelser når den kom og vant ARKs barnbokpris.

Unge lesere på 5., 6. og 7. trinn har i løpet av høsten lest utdrag fra ti norske bøker i aldersgruppen 10-12 år. De har diskutert og stemt fram hvilke fem bøker de mener skal bli superfinalister i Bokslukerprisen. Udyr av Ingvild Bjerkeland er en av superfinalistene til Bokslukerprisen. 

Ingvild Bjerkeland har utgitt to bildebøker og en ungdomsroman tidligere, Udyr er hennes første roman for yngre lesere, og her er det spenning og gru fra første side. Boken fikk strålende anmeldelser når den kom ut og vant den ARKs barnebokpris 2023.

«Dilemmaet til Udyr er faktisk at den er så god og troverdig.» Guri Fjellberg i             Aftenposten når boken kom ut. 

«Spennende, men nådeløst grusom. En dystopi som ikke er for sarte sjeler, men perfekt for modige lesere som elsker ordentlige grøssere, med udyr og monstre som gir gåsehud helt opp i hårrøttene. OBS: Vanskelig å legge fra seg når man først er i gang!» Hanne Henriksen, Sydvesten

Les også:
Mathilda (14) anmelder «Udyr»: – Så spennende at man får gåsehud, så koselig at man blir varm om hjertet

Bokslukerprisens superfinalister 2023/24 

Bokslukerprisen

Bokslukerprisener en nasjonal leselystpris for elever på 6. trinn i regi av Foreningen !lesPrisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å sette fokus på den gode norske skjønnlitteraturen som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Dette skoleåret ble Bokslukerprisen utvidet til å gjelde hele mellomtrinnet. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Udyr

Udyr

Ingvild Bjerkeland

Lettlest og ubehagelig spennende – Udyr er en bok du ikke kan legge fra deg!


Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle? Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?


Ingvild Bjerkeland har utgitt to bildebøker og en ungdomsroman tidligere, Udyr er hennes første roman for yngre lesere, og her er det spenning og gru fra første side.


En original grøsser for 10+


VINNER AV ARKS BARNEBOKPRIS 2023!


Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris og Bokslukerprisen 2024.

Les mer
UdyrIngvild Bjerkeland
299,–

Ingvild Bjerkeland

Ingvild Bjerkeland (f.1981) debuterte i 2002 med en kort prosatekst i Signaler. Hun utga sin første bok, ungdomsromanen Oscar Blue går under, i 2005. Ingvild har også utgitt to bildebøker; Pøbler i pels og pyjamas (2013, illustrert av Jens Kristensen) og Monsterbølger (2015, illustrert av Åshild Irgens. I 2023 kom Udyr, en lettlest og ubehagelig spennende grøsser for leser fra 10 år. Boka vant ARKs barnebokpris i 2023, er superfinalist til Bokslukerprisen og nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

Ingvild har vært student ved Forfatterstudiet i Bø, hun har en doktorgrad i film- og fjernsynsvitenskap fra NTNU Trondheim og har arbeidet mange år ved Høgskolen i Innlandet, hvor hun blant annet forsket på norsk barnefilm. Hun har også jobbet i filmbransjen. Nå bor hun i Haugesund og arbeider ved avdeling for Kultur, Idrett og Frivillighet i kommunen.

Les mer
Foto: Grethe Nyggard

Om Foreningen !les 

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale.

Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek.

I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er Foreningen !les sitt prosjekt Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.