Ingvild Bjerkeland er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024

Med sin ungdomsroman Udyr.

Ingvild Bjerkeland med boken Udyr
Den kritikerroste ungdomsromanen «Udyr» av Ingvild Bjerkeland er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. 

Ingvild Bjerkelands Udyr er nominert til den prestisjefylte Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samme bok vant Arks barnebokpris 2023 og er superfinalist til Bokslukerprisen.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris gis ut til et skjønnlitterært verk; poesi, prosa og drama som oppfyller høye litterære og kunstneriske krav. Utdelingen er resultatet av de nordiske kulturministrenes mangeårige ønske om å styrke og løfte fram barne- og ungdomslitteraturen i Norden.

Juryens begrunnelse

Tretten år gamle Abdi og søsteren hans Alva, som er fem, er på flukt. Noen mystiske vesener har dukket opp og begynt å jakte på folk. De kom også til stedet der Abdi og Alva bor, noe som gjorde at de måtte flykte. Moren er drept av udyrene, og faren er på jobbreise til en liten øy ute i Nordsjøen. Abdi og Alva må klare seg selv, og starter på en strevsom reise hvor kampen for tilværelsen er rå og nådeløs.

Udyr er en roman som handler om at verden plutselig er invadert av skapninger som kalles udyr. Ingen vet hvor disse udyrene kommer fra, og denne uvissheten bidrar til å øke uhyggen. Verden er rammet av en fare som ingen kan forklare. Det eneste man kan si sikkert er at man må flykte fra udyrene for å unngå å bli drept. Selve historien er kort og fortettet, språket er økonomisk, og scenene er ladet med en underliggende uro.

Forfatteren viser også at det ikke nødvendigvis bare er udyrene som er de farlige. Selv to barn på flukt kan i denne verdenen ikke lenger stole på at andre mennesker er gode.
Språket driver teksten framover på et filmatisk vis. Cliffhangere i slutten av kapitlene gjør også at man må lese videre.

Dette er en historie som ved siden av å være en ren spenningshistorie, også kan leses allegorisk. Udyrene er den uovervinnelige erobreren som tar over verden by for by, mens Abdi og Alva er to forsvarsløse barn på flukt i en verden som plutselig er uten mening.
Dette er et bilde på mange av krigene som foregår rundt i verden, og dette forsterkes ved sluttbildet av de to barna i en overfylt gummibåt på vei til en uviss skjebne.
Udyr viser på en god måte den panikken, forvirringen og maktesløsheten man trolig kjenner når man er på flukt, og hvor vanskelig det er å stole på noen, selv de som vil en vel.

Det er også en varm kjærlighetshistorie om en bror som gjør alt han kan for at søsteren hans skal være trygg, selv om verden rundt dem holder på å gå i stykker. 

Udyr

Udyr

Ingvild Bjerkeland

Lettlest og ubehagelig spennende – Udyr er en bok du ikke kan legge fra deg!


Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle? Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?


Ingvild Bjerkeland har utgitt to bildebøker og en ungdomsroman tidligere, Udyr er hennes første roman for yngre lesere, og her er det spenning og gru fra første side.


En original grøsser for 10+


VINNER AV ARKS BARNEBOKPRIS 2023!


Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris og Bokslukerprisen 2024.

Les mer
UdyrIngvild Bjerkeland
299,–

En kritikerrost og prisbelønt ungdomsroman

Ingvild Bjerkeland har utgitt to bildebøker og en ungdomsroman tidligere, Udyr er hennes første roman for yngre lesere, og her er det spenning og gru fra første side. Boken fikk strålende anmeldelser når den kom ut.

«Dilemmaet til Udyr er faktisk at den er så god og troverdig.» Guri Fjellberg i Aftenposten når boken kom ut. 

«Spennende, men nådeløst grusom. En dystopi som ikke er for sarte sjeler, men perfekt for modige lesere som elsker ordentlige grøssere, med udyr og monstre som gir gåsehud helt opp i hårrøttene. OBS: Vanskelig å legge fra seg når man først er i gang!» Hanne Henriksen, Sydvesten

Ungdomsromanen vant Arks barnebokpris, en litterær pris som tildeles årets beste barnebok og den er en av fem superfinalister til Bokslukerprisen.

Les også: Mathilda (14) anmelder «Udyr»: – Så spennende at man får gåsehud, så koselig at man blir varm om hjertet

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturprisble første gang delt ut under Nordisk råds sesjon 2013 sammen med Nordisk råds øvrige priser. Prisen gis ut til et skjønnlitterært verk; poesi, prosa og drama som oppfyller høye litterære og kunstneriske krav. Utdelingen er resultatet av de nordiske kulturministrenes mangeårige ønske om å styrke og løfte fram barne- og ungdomslitteraturen i Norden.

Nordisk råds barne-og ungdomslitteraturpris deles ut sammen med de andre nordiske prisene for litteratur, musikk, film og miljøarbeid under Nordisk råds prisutdeling i forbindelse med Nordisk råds sesjon på høsten. Prisen administreres av Nordens hus i Reykjavík og er i likhet med de andre prisene på 300.000 danske kroner (cirka 40.300 euro). Her er de nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.