Riksmålsforbundets litteraturpris 2020 til Karin Fossum, Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas

Karin Fossum er tildelt litteraturprisen for krimromanen Bakom synger døden, og til Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland barne- og ungdomsbokprisen for Helt ærlig

Karin Fossums bøker er oversatt til 25 språk, og belønnet med flere internasjonale priser. Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas "Helt ærlig" har fått strålende mottakelse.

Juryens uttalelse:


Begge prisene legger særlig vekt på språklige kvaliteter i bøkene. – Karin Fossum debuterte som poet, noe språket hennes fortsatt er preget av. Slik har hun brakt kriminalromanen til et nytt nivå, sier litteraturprisjuryens leder Per Qvale, som berømmer Fossums fine og elegante penn. – Hun turnerer et forbilledlig riksmål, der hun obduserer psyke etter psyke med sin skarpe mentale skalpell.  

Også ungdomsboken Helt ærlig av lege Astrid Nylander Almaas og psykolog Kirsten Holtmon Resaland viser et forbilledlig bevisst forhold til språket, mener juryen for Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris. Helt ærlig gir med godt språk unge et verktøy for å kunne ta styring i eget liv og forstå hvordan de har det, sier juryformann Bjørgulv Vinje Borgundvaag. – Et gjennomgående moderat bokmål gir et enhetlig og nøytralt preg som kler formålet, uten å virke presset. Bokens stiltone tar ungdom på alvor. Samtidig bevares et friskt og muntlig språk uten typisk «kule» språklige markører.

Selv om riksmålsprisene først og fremst påskjønner god språkbruk, roser juryene også prisvinnerbøkenes innhold. Helt ærlig er skrevet med innlevelse i unges verden fra et voksent perspektiv, men med solid kunnskap om temaer unge er opptatt av. Den er et oversiktlig og befriende kortfattet oppslagsverk, også om tunge temaer som mobbing, selvmord og spiseforstyrrelser, mener barne- og ungdomsbokjuryen.

Om Karin Fossum skriver juryen at hun holder leseren i et fast grep, i undring, i forventning, iblant i forferdelse. Også medfølelse fremkaller hun. «Det er vel en sjeldenhet i krimbøker. Visst kan hun få det til å grøsse i oss, men også få det til å risle av gode følelser, ja, bringe tårene frem,» skriver juryen.

Helt ærlig

Om hvordan vi henger sammenKirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom.


Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet.


Finnes det farlige tanker? Hva gjør deg til deg, og hva er dine beste egenskaper? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier? Hvordan reagerer vi når det skjer noe veldig vondt? Hvorfor tror vi på fake news? Er det normalt å være sur uten grunn?


Du trenger ikke lese boka fra perm til perm. Slå opp på det du er interessert i, det du gjerne vil vite mer om. Les om identitet, følelser og tanker, selvbilde, kropp og sex, deg og de andre, når livet blir tøft og psykiske lidelser.


I Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske.


Med en form som henvender seg til både ungdom og voksne, og illustrasjoner som tydeliggjør og eksemplifiserer, gjør Helt ærlig kunnskap om livsmestring tilgjengelig for alle.


Boka er illustrert av Kristine A. Sand.


Vinner av Riksmålsprisen for barne- og ungdsombøker 2020.


Sagt om boka:


«Dette er boken som kan hjelpe tenåringer gjennom det kaoset ungdomstiden er. Her er det noe de kan holde fast i, gode råd, ingen moralisme, og boken forklarer enkelt om komplekse tema fra selvmord til seksualitet. Interessant og nyttig for alle som er eller har tenåringer.»

Nina Fjeldheim, rektor ved Humanistskolen


«En nødvendig bok all ungdom bør få lov til å lese. Kompliserte temaer, gjort enkelt, for å gjøre livet til ungdom enklere.»

Kaveh Rashidi, lege


«Boken tar for seg mange forskjellige og viktige temaer ungdom er opptatt av og kjenner seg igjen i. Jeg lærte mye, og fikk mange gode tips til hvordan jeg kan få det bedre hvis jeg skulle få det vanskelig. Det var også fine tips til hvordan jeg kan hjelpe vennene mine. Jeg følte meg beroliget siden mye av det jeg har tenkt på virker så vanlig for mange.»

Oda Sofie Hamberg (15 år)


«Likte spesielt at boken ble skrevet på en ungdommelig, men fortsatt profesjonell måte. Også det at jeg fikk mye ny kunnskap og ble aldri lei av å lese. Jeg likte at illustrasjonene var av veldig realistiske situasjoner. Fantastisk bok for ungdommer om å lære å kjenne seg selv og tankene sine, men også om hvordan andre kan føle seg.»

Oscar Gladman Husby (17 år)


«Helt ærlig gir med godt språk unge et verktøy for å kunne ta styring i eget liv og forstå hvordan de har det. (...) Bokens stiltone tar ungdom på alvor. Samtidig bevares et friskt og muntlig språk uten typisk «kule» språklige markører.»

Juryformann Bjørgulv Vinje Borgundvaag, Riksmålsprisen


Helt ærlig er skrevet med innlevelse i unges verden fra et voksent perspektiv, men med solid kunnskap om temaer unge er opptatt av. Den er et oversiktlig og befriende kortfattet oppslagsverk, også om tunge temaer som mobbing, selvmord og spiseforstyrrelser.

Riksmålsprisens barne- og ungdomsjury


Les mer
Helt ærlig
Helt ærligOm hvordan vi henger sammenKirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas
399,–

Bakom synger døden

Karin Fossum

Bakom synger døden av Karin Fossumer en dyptborende kriminalroman om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet.


En enslig mor finner en urovekkende tegning på sønnens rom.


En ung mann og en tenåringsgutt møtes tilfeldig på svaberget ved det dype vannet i Svartlandsskog.


Dagen etter blir seksten år gamle Gritt Zeeland funnet død i samme skog.


Det er så mange grunner til at en pen, ung jente kan være i fare. Overbetjent Sejer får en smertefull mordgåte i hendene, med mange mulige forklaringer. Gritt Zeeland lot nesten ikke noen slippe innpå seg, men det var svært mange – både unge og voksne – som hadde lagt merke til henne.


Les mer

Riksmålsforbundets priser

Riksmålsbevegelsen deler hvert år ut en rekke språkpriser. En hovedtanke bak alle prisene er å belønne og påskjønne forfattere, skribenter og journalister som benytter seg av et levende og nyansert riksmål/moderat bokmål i sin virksomhet.

Prisene som deles ut er:

  • Medieprisene som består av Gullpennen, TV-prisen og lytterprisen
  • Litteraturprisen
  • Barne- og ungdomsbokprisen
  • Årsrapportprisen