Rivertonprisen 2022: Her er de nominerte

H.S. Palladino er nominert for sin debutbok Den som frykter snøen og Torkil Damhaug for Hund uten grav.

Portrett av forfatterne H.S. Palladino og Torkil Damhaug
H.S. Palladino og Torkil Damhaug er nominert til Riverton-prisen.

Juryen, som har bestått av Sarah Natasha Melbye, Jon Ewo og Hans H. Skei, har nominert fjorårets fem beste norske kriminalromaner til årets Riverton-pris.

Torkil Damhaug: Hund uten grav

Torkil Damhaug er nominert for sin krimroman Hund uten grav. I sin begrunnelse skriver juryen:

«Ondskapen oppstår når noen ødelegger noe i en annen.» Sitatet kan stå som motto for denne romanen der så mye ødelegges i dysfunksjonelle familier, blant sårbare barn og ungdommer, i nære forhold som hvor det gjør mest skade. Det hele tar virkelig av idet en programleder i NRK, feminist og kjendis, blir funnet drept i sin søsters hjem. Drapet berører mange, og farligheter lurer på mange kanter. Uhygge og spenning preger denne boken som også er en samtidsroman i og med at den tar opp fenomener som metoo, nettroll og rasisme. Velskrevet, med skiftende synsvinkler, et rikt persongalleri og en uhyre kompleks intrige, har romanen utvilsomt også skjønnlitterære kvaliteter.

«Stabil leverandør av velskrevet psykologisk spenning»

«Skrives det bedre kriminalromaner enn dette i Norge akkurat nå? Neppe», mente Gunnar Staalesen om den Riverton-nominerte Hund uten grav. Et unisont anmelderkorps sa seg enige med nestor Staalesen, og trillet femmere og seksere for Hund uten grav. NRKs anmelder påpekte at Damhaug har blitt en«stabil leverandør av velskrevet psykologisk spenning».

Torkil Damhaug har et rikt forfatterskap av psykologiske spenningsromaner bak seg. Siden debuten i 1998 med Flykt, måne har han produsert et titalls kritikerroste bøker. Han har vunnet Riverton-prisen to ganger tidligere. De prisvinnende krimromanene Ildmannen og En femte årstid kom ut i henholdsvis 2011 og 2016. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, men har vært forfatter på heltid siden 2006.

Nominert til Riverton-prisen:

Hund uten grav

Torkil Damhaug

I denne sterke thrilleren av Torkil Damhaug dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.


Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger.

... Les mer
Hund uten grav

Nominert til Riverton-prisen:

Hund uten gravTorkil Damhaug
385,–
Veil. pris439,–Du sparer54,–

H.S. Palladino: Den som frykter snøen

H.S. Palladino er nominert for sin debutbok Den som frykter snøen. I sin begrunnelse skriver juryen:

Bjørk Isdahl blir oppringt av en tidligere klient. Hun har egentlig sluttet som terapeut for rusmisbrukere. Men Azora overtaler henne til et møte. Møtet blir skjebnesvangert fordi Azora faller ned fra taket på bygningen hvor de skulle møtes. Bjørk kommer straks i politiet søkelys. De tror det var et drap. Palladino har som debutant skrevet en svært god krim. Stadig kommer det nye twists i romanen og man håper at boka aldri tar slutt. Det er en psykologisk thriller som gir og gir og aldri slakker av på tempoet.

Juryen er ikke alene om begeistringen for Palladinos debut. VGs anmelder skrev at «H. S. Palladino (53) er en norsk krimdebutant med grep om virkemidlene», og at «Avsløringene som kommer på slutten […] vil sikkert overraske selv den mest våkne leser.»

Nå er Palladinos debutbok solgt til både Danmark og Tyskland. Også det danske forlaget mente at «det er en af de bedste krimier, de har læst hele sidste år.»

Satset på drømmen 

Palladino har alltid drømt om å skrive bok, men brukte noen år før hun tok mot til seg og gjorde alvor av drømmen. Hun gikk på Cappelen Damms krimforfatterskole, (der Torkil Damhaug er en av hovedlærerne!) og bestemte seg for å skrive en kvinnelig hovedkarakter uten alkoholproblemer. Alkoholiserte politimenn i krim var hun nemlig lei av. Les hele intervjuet med debutanten her

Nominert til Riverton-prisen:

Den som frykter snøen

Hilde S. Palladino

En karakterdrevet psykologisk krim.


Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».

... Les mer
Den som frykter snøen

Nominert til Riverton-prisen:

Den som frykter snøenHilde S. Palladino
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Rivertonprisen

Rivertonprisen deles ut hvert år av Rivertonklubben. Rivertonklubben er et kriminallitterært selskap som ble stiftet i 1972 for å fremme den gode norske kriminallitteratur. Klubben har pr 2016 rundt 150 medlemmer - i all hovedsak norske krimforfattere, men også redaktører, dramaturger og bokanmeldere som jobber med krim. 

Klubbens navn er hentet fra forfatteren Sven Elvestads psevdonym Stein Riverton. 

Bak opprettelsen i 1972 sto Bjørn Carling, André Bjerke, Sigurd B. Hennum, Gerd Nyquist, Tor Edvin Dahl og Nils Nordberg. 

Siden 1973 har Rivertonklubben delt ut den kriminallitterære Rivertonprisen: Den gylne revolver. 

Første vinner var Sigrun Krokvik, for beste norske krimroman utgitt i 1972, Bortreist på ubestemt tid.