Sumaya Jirde Ali er nominert til Havmannprisen 2024

Sumaya Jirde Ali med boken "Et liv i redningsvest"
Sumaya Jirde Ali har i mange år vært en viktig stemme i samfunnsdebatten. For sin «Et liv i redningsvest» fikk hun ros av anmelderne for å ha levert en viktig og vakker bok.

Sumaya Jirde Ali er en av fire nordnorske forfattere som er nominert til Havmannprisen. Jirde Ali er nominert for sin kritikerroste Et liv i redningsvest - Dagboksopptegnelser om norsk rasisme.

Havmannprisen går til årets beste nordnorske bok, og er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum Nord-Norge, Rana bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Helgeland sparebank.

En viktig stemme

Sumaya Jirde Ali er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet.

For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali fått Osloprisen Årets stemme, Zola-prisen, Ord i Grenseland-prisen og Den norsk Forfatterfore«sårt og vakkert om noe forferdelig stygt».ningens Ytringsfrihetspris. I 2021 ble hun også tildelt Amalie Skram-prisen.

Et liv i redningsvest er en dyp personlig bok, som er formet som en samtale med sitt yngre jeg. Hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser. Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket.

Jirde Ali mottok flere god anmeldelser for sin bok, anmelderne var enige om at Et liv i redningsvest er en viktig og vakker bok.

«...sårt og vakkert om noe forferdelig stygt» skrev Oda Faremo Lindholm i VG og ga boken terningkast 5. 

Et liv i redningsvest

Et liv i redningsvest

Dagboksopptegnelser om norsk rasismeSumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali har, siden hun trådte fram på den offentlige scenen som attenåring, vært en viktig og sentral stemme i samfunnsdebatten.


I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser.


Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket.


Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet.

Les mer
Et liv i redningsvestDagboksopptegnelser om norsk rasismeSumaya Jirde Ali
399,–

Havmannprisen

Havmannprisen er en skjønnlitterær pris som har til formål å fremme nordnorsk litteratur. Prisen blir delt ut til den beste skjønnlitterære boka, utvalgt av en fagjury som har vurdert aktuelle titler. 

Utdelingen av Havmannprisen er et samarbeid mellom Helgeland sparebank, Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen blir støttet av Ark Mo og Norsk forfattersentrum avdeling Nord-Norge. Havmannprisen skal deles ut på Rana bibliotek lørdag 4. mai.