Vigdis Hjorth er tildelt Ungdommens Kritikerpris 2023

Vigdis Hjorth-Gjentakselsen
Dobbelt seier til Vigdis Hjorths «Gjentakelsen», i mars ble den tildelt Kritikerprisen for beste voksenbok, nå er den tildelt Ungdommens kritikerpris.

Vigdis Hjorths roman Gjentakelsen er tildelt Ungdommens Kritikerpris. I mars vant samme bok Kritikerprisen for beste voksenbok. Gjentakelsen har i tillegg blitt nominert til Brageprisen og Bokhandlerprisen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Vigdis Hjorth har tidligere mottatt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for ungdomsromanen Jørgen + Anne = sant, og hun har to ganger tidligere vært nominert til Ungdommens kritikerpris med romanene Er mor død og Arv og miljø

En kritikerrost roman

Gjentakelsen, som mottok terningkast seks i aviser som VG, Dagbladet og Nettavisen da den ble utgitt høsten 2023. I romanen møter vi en voksen kvinne som ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, og gransker en sentral hendelse fra oppveksten.

Vigdis Hjorths bøker er oversatt til hele 33 språk, og Gjentakelsen er allerede solgt til land som Italia, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Ungarn.

Juryens begrunnelse

Gjennom åtte uker har vi lest fire bøker i ulike sjangre som er annerledes enn det vi er vant til. Noen av oss leser mye, og noen leser nesten aldri. På tross av dette ble vi engasjert i bøkene og diskusjonene rundt dem. Selv om det ikke er bøker vi ville velge i bokhylla selv, har alle bøkene engasjert på ulikt vis.

Alle bøkene var interessante, men vinnerboka traff oss spesielt godt. Når vi var ferdige med boka, satt vi igjen med mange forskjellige tanker og følelser. Dette er en bok som det er lett å kjenne seg igjen i. Man kommer tett på hovedpersonen i alle bøkene, men jeg-et i vinnerboka er så sterkt at vi fikk oppleve et helt nytt liv.

Boka er lett å lese og forståelig, samtidig som den handler om dype og viktige temaer. Balansen mellom det tydelige språket og den vanskelige tematikken, var mesterlig utført. Språket er hverdagslig og det er flere gode formuleringer som man sitter igjen med. Samtidig, gir boka gir rom for tolkning og refleksjon som gjorde den interessant å diskutere i klassen og i storjuryen.

I boka er det en voksen dame som ser tilbake på livet sitt. Forfatteren beskrev hovedpersonens yngre jeg på en troverdig måte. Det var godt driv i fortellingen som gjorde at vi ville leste videre. Slutten på boka overrasket mange, og det tok den opp på et nytt nivå.

Vinnerboka er den som appellerer mest til oss ungdom, fordi det var den vi kunne kjenne oss mest igjen i. Den beskrev hvordan det er å gjøre ting for første gang, som å bli forelska og dra på din første fest. Vi følte at vi lærte av boka og satt igjen med nye perspektiver. Boka er en døråpner for samtaler om vanskelige og tabubelagte tema som det er viktig at vi snakker om. Den viser at det er flere som har opplevd vanskelige ting og at du ikke er alene.

Vigdis Hjorth mottar Ungdommens kritikerprise 2024
Vigdis Hjorth mottar Ungdommen Kritikerpris på Sentralen i Oslo.
Gjentakelsen

Gjentakelsen

Vigdis Hjorth

Gjentakelsen er en rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. Far holder seg i bakgrunnen. Fars avstand er påtakelig, mors kontroll er uhørt. Det fins hemmelighet i familiens hus.

Les mer
GjentakelsenVigdis Hjorth
449,–

Vigdis Hjorth er med Gjentakelsen:

Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en litteraturpris som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet. Nominasjonen gjøres av tre kritikere fra Norsk kritikerlag.

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.

Syv juryklasser i videregående skole utgjør juryen som kårer vinneren. Juryklassene i Ungdommens kritikerpris for skoleåret 2023/24 har lest fire nominerte bøker til Kritikerprisen for beste voksenbok.