Grimsrud-stipendet

Grimsrud-stipendet ble opprettet på Beate Grimsruds 60-årsdag, 28. april 2023, av hennes familie.

I statuttene heter det at stipendet skal deles ut til en ung lovende skandinavisk forfatter for å hedre Beates minne gjennom å stimulere nye originale forfatterstemmer.

Beate Grimsrud var i sin tidlige karriere helt avhengig av stipender for å kunne fortsette sitt forfatterskap. På samme måte skal denne prisen gå til en ung nordisk forfatter som allerede har utgitt en eller to bøker og som har vist et talent og som representerer en ny og særegen stemme i skandinavisk litteratur.

Beate var opptatt av et tydelig språklig uttrykk og det er derfor et ønske at denne prisen løfter fram tilsvarende språklig nysgjerrighet. Stipendet er på 50 000,- og det legges opp til at det deles ut et stipend av gangen i tre år på rad.

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud (1963-2020) ble født i Bærum. Siden 1984 var hun bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun var en prisbelønt forfatter som skrev sine bøker både på svensk og norsk, og utga bøker i mange sjangre.

Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår som vakte oppmerksomhet med sitt særegne språk, fylt av dramatikk, poesi og humor. For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios Romanpris. Oppfølgeren, Hva er det som fins i skogen barn? mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven. Søvnens lekkasje (2008) ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen. Romanen En dåre fri (2010) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og hun mottok den norske Kritikerprisen og den svenske Sveriges radios romanpris for romanen. En dåre fri er oversatt til mer enn 10 språk, blant annet engelsk, tysk, fransk og russisk.

Evighetsbarna ble lansert på svensk våren 2015 til strålende anmeldelser. «Så här är det när en av de fränaste och skicligaste berättarna i Norden skriver en roman» skrev Aftonbladet. Høsten 2015 kom den på norsk, og også her ble det gode anmeldelser. Vigdis Moe Skarstein i Adresseavisen skrev: «Jeg kjenner få forfattere som på denne måten makter å formidle de store eksistensielle og filosofiske spørsmål gjennom å beskrive menneskers liv i korte episoder som hver for seg slutter litt uforløste. Dette er en av høstens beste og viktigste bøker.» I 2011 mottok Beate Grimsrud Dobloug-prisen for sitt forfatterskap. Hun er for øvrig tildelt 2002 Aftonbladets litteraturpris, Per Wästberg personlige pris for Vad är det som fins i skogen barn?

Jeg foreslår at vi våkner (2020) var et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. Romanen ble tildelt Brageprisen, og samme år mottok hun Albert Bonniers stipendium.

Beate Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. Noen spørsmål om boksing ble tildelt Amandaprisen i 2000. En annen av hennes filmer, Det brukar gå bra, en poetisk fortelling om kjærlighet og tap, dyr og mennesker hadde premiere på Göteborgs filmfestival.

Les mer
Foto: Maja Hattvang

Bøker av Beate Grimsrud

Vis alle
Jeg foreslår at vi våkner
350,–
399,–Du sparer49,–
Det finnes grenser for hva jeg ikke forstår
350,–
399,–Du sparer49,–
En dåre fri

En dåre fri

Beate Grimsrud

201,–
229,–Du sparer28,–
Evighetsbarna

Evighetsbarna

Beate Grimsrud

201,–
229,–Du sparer28,–
Søvnens lekkasje

Søvnens lekkasje

Beate Grimsrud

201,–
229,–Du sparer28,–
Å smyge forbi en øks

Å smyge forbi en øks

Beate Grimsrud

201,–
229,–Du sparer28,–