Ingrid Brækken Melve er tildelt Saabye-stipendet 2023

«Det er en glede å gi årets stipend til Ingrid Brækken Melve.»

Lars Saabye Christensen

Ingrid-Brækken-Melve
«Sjelden støter jeg på en så formsikker og språkbevisst debutant.» (terningkast 6) skrev Fartein Horgar i Adresseavisen  om Ingrid Brækken Melves debutroman AVSTØTNING.

Det er den gode litteraturens paradoks: at det også er en dyp glede å være i den ubehagelige fortellingen, ganske enkelt fordi den gjennom språket, og språkets overskudd, overbeviser om fortellingens grunnleggende betydning. Alle fortellinger handler om å være menneske. Det gjør også romanen AVSTØTNING. Og den er en glede å lese.

Når jeg bruker ordet ubehagelig, må jeg presisere, og det er egentlig i tråd med denne romanens bruk av dobbelte perspektiver, som sår og arr, nærvær og tomrom, avstand og berøring: Jeg mener ubehagelig som i motstandsdyktig, ubehagelig som i sta, ubehagelig som i utfordrende, ubehagelig som i radikal. Kan det blir bedre? For romanens hovedmotiv, eller hovedanliggende er det menneskelige området som på mange måter er avvist og latterliggjort i vår kultur: Gudstroen.

En god roman skal ikke la seg gjenfortelle uten videre. Kan man det, er romanen sannsynligvis ikke helt god. Og insisterer man på å gjøre det, trivialiserer man teksten og gjør kronikk av alt. Jeg nøyer meg derfor med: I AVSTØTNING møter vi Rebekka, en ung kvinne, idet hun våkner opp etter en hjertetransplantasjon. Dette er det ekstreme premisset for en utforskning av kroppen, tanken, blikket og språket, som er både insisterende og imøtekommende, og er i bevegelse mellom nitid realisme og drømmens potensial. Romanen som sådan beveger seg i tilstanden, ikke utstrekningen, noe som er i tråd med troens vesen. Hvis det virker trangt, tar man feil. Det er nemlig i Rebekka utstrekningen finnes. Hun er mange: forteller, pasient, datter, kvinne, kirketjener, troende, tviler, observatør. Og i dette mylderet, som et menneske er, forsøker hun å finne en linje, en kjerne, en helhet, med troen som både redskap og mål.

Et vakkert avsnitt lyder slik: Men det vet jeg, at du har vist meg skjønnhet jeg tror få har sett. Du viser meg, når du velger det, navnene på hvert blad på hvert tre, mønstrene i det grønne stoffet, de små kapillærene, vedrørene, og alle hundretusener kloroplaster, hvordan de arbeider med lyset. Du lar meg høre også. Iblant lar du meg høre hvordan alt puster og dirrer og synger, de dype klangene og de helt lyse overtonene.      

AVSTØTNING er en sjelden leseopplevelse, ikke bare på grunn av dens åpenbare kvaliteter, men også fordi forfatteren er utfordrende og som sagt radikal i sine valg, og som debutant er hun stilsikker og dristig. Hun er selv teolog og har sagt i et intervju: Dette er ikke et oppgjør med noe, men heller et forsøk på å finne et rom i tradisjonen. Det har hun ikke bare funnet, hun har skapt dette rommet. Det er en glede å gi årets stipend til Ingrid Brækken Melve.

Lars Saabye Christensen

Saabye-stipendet

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter.

Stipendet skal deles ut hver høst og er på kr 50.000,-. Stipendet kan tildeles alle som debuterer innenfor feltet skjønnlitteratur for voksne på Cappelen Damm. Dersom det er to eller færre debutanter i løpet av ett år, vil stipendet ikke deles ut det året. Debutanten(e) blir da automatisk med i vurderingen året etter.

Lars Saabye Christensen er eneste jurymedlem og samarbeider med redaksjonsjef John Erik Riley om tildelingen.

Avstøtning

Avstøtning

Ingrid Brækken Melve

Avstøtning er historien om kroppen og sjelens kamp for å ta imot et nytt hjerte.


Rebekka våkner opp på sykehuset etter en hjertetransplantasjon. Kroppen har aldri vært hennes egen, men et redskap som Gud har vist seg fram gjennom. Det tette, sammenvevde forholdet til Gud er for henne noe vakkert, og noe som gir en mening og sammenheng i livet. Men samtidig opplever hun at Gud blir sint på henne når hun søker nærhet hos andre mennesker, uten tanke på Gud.


Kan det nye hjertet, som hun har fått fordi noen andre har gått bort, vise seg å være en ny begynnelse? Eller betyr et nytt hjerte at hun mister det nære og spesielle forholdet til Gud?


Les mer

Ingrid Brækken Melve

Ingrid Brækken Melve (f.1986) er født i Trondheim og bor på Kråkerøy. Hun er salmedikter og teolog, har vært menighetsprest, og er PhD-stipendiat i teologi. Avstøtning er hennes første roman.

Les mer
©Blunderbuss/Anne-Julia Granberg/CappelenDamm