Lek og lær

Bøker som fremmer ferdigheter hos barnet

Bøkene i den populære barske barn-serien lærer barn å lese og telle med rampete vers og morsomme fargerike illustrasjoner. 

Lek og lær-bøker stimulerer sanser gjennom lek, trener ord og begreper, lærer å gjenkjenne dyr og gjenstander, lærer farger, former og tall, lærer å danne egne bilder og trener leseferdigheter. For de eldste barna har vi valgt ut faktabøker som supplerer kunnskap de lærer på skolen. Bøkene er beregnet for barn i alderen 0 til 8-9 år.

Gjennom utvalget i kategorien Lek og lær, ønsker vi å veilede deg som forelder i hvilke bøker du bør velge før barnet ditt kan snakke selv, etter de har begynt å sette sammen ord og begynner å bli mer selvstendig i lek, i forberedelse til skolestart, og når barnet ønsker å lese selv og hungrer etter mer og mer kunnskap.

0 til 2 år – før- og tidligspråklig alder

Lek og lær for de aller minste er tilpasset småbarn på det førspråklige og tidligspråklige stadiet. Lek og lær-bøkene stimulerer til kos og kommunikasjon. Gjennom å peke, ta på, stryke, kose, trykke, lytte, dra, åpne og lukke, øver barnet både sosiale, språklige og kognitive ferdigheter. Det er bøker som viser at det er mye lek i læring, og mye læring i lek.

Lek og lær med alle sanser

For de aller minste barna fyller lesestunden mange behov. Den byr på kos og lek, utforsking, sosialisering og språkutvikling. Sansebøker er fine å starte med allerede på spedbarns-stadiet. Barnet kan for eksempel se på bilder av dyr, kjenne på og kose med dyrepels, høre på og ape etter dyrelyder og sette navn på dyrene.

Sansebøkene i serien Klapp pelsen og hør dyrelydene er svært populære lek og lær-titler. Ekte dyrelyder, myk pels å stryke på og koselige bilder av dyrene har gjort disse bøkene til en favoritt blant de minste.

Trekk og dra

Ett- og toåringen elsker å åpne og lukke, trekke og dytte. Klaffebøker og trekk-og dra-bøker fyller flere funksjoner. Når små hender med nye fingre skal gripe og styre, øver barnet motorikk. Når små munner skal forme og utsi ord, øver det mimikk og språk.

Let og finn

Myldre- eller vrimlebøker er en god lek og lær-måte å øve opp bildeforståelsegjenkjennelse og hukommelse. Disse bøkene flommer ofte over av detaljer, og er fine å dra på oppdagelsesferd i. Det er ikke alltid en lineær handling det som fenger de minste barna, myldre- og vrimlebøker utgår fra situasjoner, og inviterer barnet til å lete og finne, se og si, telle og fortelle.

Farger og former

Etter hvert som barna når toårsalderen, blir de mer og mer opptatt av å identifisere farger og former. Det kan være gøy, men også litt vanskelig. Da er det fint å øve litt!

I Mollys farger kan barnet trene på farger med Mollys mus! Molly og vennene hennes har hver sin favorittfrukt - Kjellaug liker appelsiner, Egon liker grønne pærer og Mollys favoritt er saftige røde epler. Når alle vennene samles til en piknik, blir det en regnbue av gode smaker. En kjempesøt lek og lær-bok i kraftig papp for de aller minste. Fin introduksjon til farger, frukter og Mollys univers.

Pek, lek og lær

Når barn nærmer seg toårsalderen, blir de stadig mer opptatt av å fortelle – og frustrerte over at de ikke blir forstått. Da er pekebøker og ordbøker morsomme og nyttige. Det er godt for barnet å sette ord på ting, hendelser og følelser. Pekebøker og ordbøker hjelper barnet med å øve på språk og begreper, og utvide ordforrådet.

Babblarne-serien er laget for å gi bedre språkutvikling hos barn. Babblarna vekker nysgjerrighet og lyst til å lære, og gir en utmerket start til å utvikle språket tidlig. Når småbarn babler og leker, trener de aktivt på språklyder, språkmelodi og ulike ord. I disse bøkene får barnet en sentral rolle når dere leser - og de får gjette på hva som skal skje.

Lek og lær med kjente figurer i barnebøker


En av de største suksessene i barnebøker gjennom tidene er bøkene om den lille gule valpen Tassen. Bøkene er ideelle for små barn, de har fargerike og enkle tegninger og få ord som repeteres. Hvor er Tassen? er en klaffebok hvor barnet leter etter valpen gjennom å åpne klaffer.

Tassens store klaffebok er en lærerik bok for de aller minste. Løft på klaffene på hver side og lær om farger, tall, former og motsetninger. En flott klaffebok i stort format.

I Mummitrollet hjelper til skal han feire bursdagen sin og vil så gjerne hjelpe til. Men ingenting går helt som han ønsker. Boken har klaffer og fantastiske illustrasjoner. Passer for barn fra 1 år.

Mer om hvorfor barnebøker er så viktig i denne artikkelen.

3 til 6 år - lekealderen

Barn i lekealderen elsker å lære! Nå har de lært å stå og gå, de snakker i setninger og samtaler og samarbeider i lek. Kunnskapstørsten er stor, og mantraet er «Hvorfor det?». Rikt illustrerte faktabøker om forskjellige temaer, som dyr, følelser, geografi, kroppen og naturen er midt i blinken. Bøker med sanger, rim og regler er koselige både for små og store. De hjelper også barna med å øve opp hukommelsen. Nysgjerrigheten på bokstaver og tall, ønsket om å telle, regne, lese og skrive selv, øker etter hvert som barna nærmer seg førskole- og skolealder.

Mange barn gleder seg til å begynne på skolen, og mange foreldre er opptatt av at barna skal bli skoleklare. En del av bøkene vi presenterer her er laget med tanke på nettopp det. Vi har også mange aktivitetsbøker som er tilpasset alderstrinnet.

Bli skoleklar er en lek og lær-bokpakke som består av:

En aktivitetsbok med gøyale aktiviteter og over 80 klistremerker. En eske med spillkort. Tenk å kunne leke seg fram til nøkkelferdigheter barnet har behov for på skolen? Esken består av 40 kort og passer for to spillere. En klaffebok med 45 klaffer. Her lærer barnet å gjenkjenne, telle og snakke om tallene fra 1 til 10.

Lek og lær med kjente figurer i barnebøker

Mange barn kjenner barnebøker om f.eks. Karsten og Petra, Mummitrollet og Albert Åberg. Da kan det være ekstra morsomt å lære bokstaver og tall med hjelp fra figurer som barn liker.

I Karsten og Petras ABC leker Karsten og Petra og morfar seg gjennom hele alfabetet. Dessuten lærer de hvordan de kan sette sammen bokstaver til ord. Dette er en annerledes ABC, et flott alternativ til de bøkene som allerede finnes på markedet og en fin gavebok til alle som liker å leke med bokstaver og med ord. I Karsten og Petras aktivitetsbok kan barnet leke med klistremerker, lære bokstaver, tegne fantasidyr, følge prikkene og fargelegge bildene.

Det er gøy å leke med ord, synes Albert Åberg i Albert Åberg leker med ord. I pappas aviser finner han mange bokstaver. Han klipper dem ut og hjelper pappa å lage en gjøre-liste. Han baker bokstaver, rimer og leter etter ting-ord. Til slutt maler Albert og Skybert navnene sine i morsomme alfabetfarger.

 

Karsten og Petras ABC

Tor Åge BringsværdLær bokstavene med Karsten og Petra. Les mer
Karsten og Petras ABC
Karsten og Petras ABCTor Åge Bringsværd
262,–
Veil. pris299,–Du sparer37,–
Albert Åberg leker med ord
Albert Åberg leker med ordGunilla Bergström
201,–
Veil. pris229,–Du sparer28,–

Noen fine lek og lær-bøker for barn 3-6 år

Vis alle
Albert Åberg tuller med tall
201,–
Du sparer28,–
Albert Åberg leker med ord

Albert Åberg leker med ord

Gunilla Bergström

201,–
Du sparer28,–
Albert Åbergs eksperimenter

Albert Åbergs eksperimenter

Gunilla Bergström

201,–
Du sparer28,–
Karsten og Petras ABC

Karsten og Petras ABC

Tor Åge Bringsværd

262,–
Du sparer37,–
Løveunge - Ha-ha!

Løveunge - Ha-ha!

Bjørn F. Rørvik

157,–
Du sparer22,–
Løveunge - Ho-ho!

Løveunge - Ho-ho!

Bjørn F. Rørvik

157,–
Du sparer22,–

6 til 9 år – småskole- og slukalder

Hvilke bøker skal du velge når barnet ditt har begynt på skolen? Hvordan stimulerer du lærelysten og lesegleden? Det er i denne alderen de fleste barna knekker lesekoden. Vi har valgt ut både lese selv-bøker, som dem du finner i Min første leseløve-serien, og lese sammen-bøker.

Med skolegang kommer også flere og flere spørsmål om hvordan verden henger sammen. Spennet i kunnskap og kunnskapstørst, lesenivå og lekenivå er selvsagt stort mellom en seksåring og en niåring på dette alderstrinnet. De individuelle forskjellene på hvert årstrinn er også store.

Vi har samlet bøker som er tilpasset barn i småskolealder. Nå er lærelyst og leseglede til stede i fullt monn. 

Lek og lær – les og skriv!

I tidlig skolealder skal barnet lære veldig mye. Seksåringen som begynner på skolen, har allerede stiftet bekjentskap med ABC-bøker, og er i ferd med å lære bokstavene. Noen har allerede lært seg å lese. Spennet er stort.

ABC for barske barn er en gjennomillustrert samling humoristiske og rampete tekster på rim. Boken er laget for å skape interesse for bokstaver og ord, og dermed for lesning og litteratur. Hver bokstav har sitt rim, med flere ord som begynner med eller har bokstaven i seg. De fargerike myldreillustrasjonene inneholder ting som begynner på den aktuelle bokstaven. Til boken finnes også et aktivitetshefte

ABC for barske barn inngår i en serie med to andre titler, bygd opp på samme måte, 123 for barske barn, og Kropp er topp for barske barn.

ABC for barske barn

Anne Østgaard

ABC for barske barn er en gjennomillustrert samling humoristiske og rampete tekster på rim. Boken er laget for å skape interesse for bokstaver og ord, og dermed for lesning og litteratur. Hver bokstav har sitt rim, med flere ord som begynner med eller har bokstaven i seg. De fargerike myldreillustrasjonene inneholder ting som begynner på den aktuelle bokstaven. Boken innbyr til humørfylte lesestunder og uventede samtaler mellom voksne og barn. Og en spennende ordjakt


UTDRAG:


G g


Gunnar er av gnagerslekt


med et gøyalt intellekt.


Tett i tett i Gunnars gummer,


sitter tenner etter nummer.


Gunnar gnafser, gumler, glefser


både gråstein, gjess og lefser.


Hjernen hans kan både gruble


og i egne tanker snuble.
Les mer

ABC for barske barn
ABC for barske barnAnne Østgaard
288,–
Veil. pris329,–Du sparer41,–

Les og sluk

Når barnet endelig har knekt lesekoden, fortæres bøkene i toppfart. Det er derfor 6-9-årsalderen også kalles slukalder.

I lese selv-kategorien har vi et egen serie som heter Leseløver. Leseløver er bøker for barn som allerede har lært bokstavene, og nå skal knekke lesekoden.

Løveungene er små og fargerike bildebøker med morsomme historier, fortalt med kun én setning på hver side. Løveungene er perfekte lek og lær-bøker for de aller ferskeste leserne. Se fullstendig utvalg av Løveunger her.


Min første leseløve
er bøker for dem som har lært bokstavene og kan lese litt. Bøkene er skrevet for å gjøre lesningen så lett som mulig for de uøvde leserne. – slik at de også kan bruke sine nye kunnskaper til noe gøy: å lese en hel bok selv! Se fullstendig utvalg av Min første leseløve her.


Leseløvene
våre er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Disse lek og lær-bøkene passer for barn fra syv år. Her vil vi at barna skal finne historier om noe de er opptatt av, enten det er forelskelse, fotball, monstre eller dyr. Se oversikt over Leseløver her.

Les for meg!

Høytlesning er en veldig god måte å motivere barna til å lese selv på. Det er koselig, og historiene som blir fortalt kan inneholde mer komplekse ord og setninger enn bøkene barn i 6–9-årsalderen klarer å lese selv. Høytlesning gir mulighet til å snakke om aktuelle temaer og viktige problemstillinger. Høytlesing stimulerer språkutviklingen. Hvis du som forelder viser hvor gøy det er å lese, er sjansen stor for at du også oppdrar en leser!

Bjørn F. Rørvik og Per Dybvigs serie om Reven og Grisungen er veldig populær. Hittil har det kommet ut tolv bøker i serien. Se oversikt over bøkene om Reven og Grisungen her.

Lydbøker er også fine å bruke til lesetrening. Og lydboktjenesten vår, Storytel, har tusenvis av lydbøker for barn. Her kan barnet høre bøkene samtidig som de leser selv.

Hobby og fritid

I 6–9-årsalderen er barnet inne i en aktiv lage selv-fase. Finmotorikken er på plass, og mestringsfølelsen øker. Gleden ved å tegne og konstruere er stor.

Det finnes lek og lær-bøker om det aller meste innenfor gjør det selv-sjangeren, og på mange nivåer.

Lek og lær med LEGO®! Bygg og lær DINOSAURER er full av spennende dinosaur-fakta og trinn for trinn-instruksjoner til å bygge mer enn 15 kreative og morsomme dinosaur-prosjekter.

Lek og lær med harde fakta

Barn i småskolealder suger til seg kunnskap som svamper. De vet allerede masse, men vil vite mer. I 6–9-årsalderen blir det også tydeligere hva de interesserer seg for.

Generelle oppslagsverk, faktabøker om ulike tema og aktivitetsbøker av alle slag, er gode å ha for hånden.

Hvilken fugl legger det minste egget? Hvilke dyr lever i ørkenen? Hvorfor trekker noen dyr? Hvordan lager bier honning? Hvordan formerer planter seg? Bli med inn i Naturens verden og få svar på alle disse spørsmålene og mye mer. I denne lek og lær-boken viser 67 informative plansjer de utallige måtene planter og dyr har utviklet seg på for å overleve, og hvorfor levende ting ser ut og oppfører seg slik de gjør.

Lek og lær med LEGO®! LEGO® Boka om alt er en fantastisk faktabok der hundrevis av LEGO® minifigurer forteller deg om mange tusen av de nyeste, råeste faktaene, og det er mange hundre bilder av utrolige ting. Et LEGO-eventyr som tar for seg alle tenkelige temaer, fra vitenskap og teknologi til natur og historie.

Naturens verden

En visuell samling av naturens underverkerMike Jolley og Amanda WoodPraktbok for hele familien. Les mer
Naturens verden
Naturens verdenEn visuell samling av naturens underverkerMike Jolley og Amanda Wood
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–

Noen faktabøker som stimulerer nysgjerrighet og aktivitet

Vis alle
Hvordan begynner man på skolen?
306,–
Du sparer43,–
Min første leseløve - Rare oppfinnelser
175,–
Du sparer24,–
Jorden rundt på 80 ord
262,–
Du sparer37,–
Tøffe maskiner

Tøffe maskiner

Line Halsnes

288,–
Du sparer41,–
Fugler i skogen

Fugler i skogen

Martin Emtenäs

262,–
Du sparer37,–
Den store boken om bier

Den store boken om bier

Wojciech Grajkowski

399,–