Krimbøker for barn

Barn liker å leke detektiver, så bøker om barn og ungdom som løser mysterier og forbrytelser, har vært svært populære gjennom tidene.

Omtale

Dyrenes detektivbyrå er en rikt illustrert serie full av spenning og humor. Perfekt for små lesere fra 6 til 9 år.

Krimbøker for barn, helt ned i barnehagealder, topper salgslistene fra bokhandel og utlånslistene fra bibliotek. Mange av bøkene er veldig uskyldige og helt uten grusomheter, mens andre kan være litt tøffere. Noe av det som er fint med krim, er at leseren blir engasjert og aktivisert til å prøve å løse mysteriet eller krimgåten selv. Klarer vi å gjette løsningen før detektiven?

Serier er populære

De siste årene er det kommet mange spennende krimbøker for barn. At det er serier er viktig, for hvis barn liker og blir kjent med hovedpersonene og ønsker å følge dem videre, da er sjansen stor for at de fortsetter å lese andre bøker. Å leve seg inn i historier, uansett sjanger, åpner en ny virkelighet for barn, det stimulerer fantasien, skaper kreativitet og ikke minst leseferdighet som de trenger for å lykkes på skolen og som framtidige borgere i samfunnet.

Lang historie

I dag finnes det mange krimserier for barn, men det er ikke en moderne oppfinnelse. Vi skal over 100 år tilbake for å finne hvordan historien om serieproduksjon av krimbøker for barn startet. Og det er en interessant historie.  

Stratemeyer Syndicate

Rundt 1900 skjedde noe nytt på barnebokfronten. Det ble et større marked for barnebøker. Flere kunne lese, og mange hadde råd til å kjøpe bøker. Det oppsto rett og slett et behov for flere bøker for barn og det ga nye forretningsmuligheter.

Amerikaneren Edward Stratemeyer grunnla Stratemeyer Syndicate i 1905. Det var et forlag, men enda mer presist, en skrivefabrikk med en genial forretningside, som gikk ut på å produsere bokserier i stor skala. Enten skrev Stratemeyer bøkene selv under pseudonym, eller han fikk andre til å gjøre det samme. Dermed kunne forlaget produsere mange bøker med flere skyggeforfattere (ghostwriters) i sving samtidig. Seriebetegnelsen og det oppdiktede forfatternavnet ble merkevaren.

Stratemeyer Syndicate ble en av forlagsverdenes største suksesser innen barne- og ungdomslitteratur noensinne.

Hardyguttene og Bobseybarna  

De fleste har hørt om Hardyguttene. Det var Stratemeyer Syndicate som introduserte serien for det amerikanske markedet, spennende historier om tenåringsguttene Frank og Joe, spesielt beregnet på gutter.

Stratemeyer produserte også bøkene om Bobsey-barna under pseudonymet Laura Lee Hope. Bøkene var veldig populære på 50- og 60 tallet i Norge. Bobsey-barna (tvillingene Nan og Bert og Freddy og Flossy) løste mysterier, og bøkene kan absolutt kategoriseres som krimbøker for barn.

Bøkene om Hardyguttene og Bobseybarna ble lest av «alle», og var en helt naturlig del av bokhyllen i mange hjem i Norge. Bøkene ble lest om og om igjen til bokryggen revnet. Det var ikke så mange barneboktitler å velge mellom på 50- og 60-tallet som det er i dag, og noen kan kanskje stille spørsmålstegn ved den litterære kvalititeten i bøkene. Men de skapte en generasjon bokslukere som fortsatte å lese bøker i voksen alder, og det må ikke undervurderes.

Frøken detektiv

I og med at Hardyguttene traff guttene til de grader, var det naturlig for Stratemeyer å skape noe tilsvarende for jenter. Skrivefabrikken engasjerte derfor Mildred Wirt til å skrive bøker om Frøken Detektiv under forfatternavnet Carolyn Keene. Mildred Wirt hadde erfaring med å skrive serieromaner for voksne, og spranget til krimbøker for barn var ikke så stort. Bøkene om Frøken Detektiv, Nancy Drew, ble en stor suksess og mange av dem er fremdeles i salg i nye utgaver, og er spesielt populære som lydbøker.

Detektivbyrå nr. 2

Bøkene om Detektivbyrå nr. 2 er en av Norges bestselgende barnebokserier gjennom tidene, med et opplag på hele 3 millioner bøker. Flere av dem er filmatisert, og det er også laget teaterforestilling basert på det populære universet.

Jørn Lier Horst skriver spennende og virkelighetsnær krim fra den lille byen Elvestad. Hans Jørgen Sandnes utfyller fortellingene med sine fargerike og detaljerte illustrasjoner.

I hovedrollene treffer vi barna Tiril og Oliver - og hunden Åtto - som samler bevis, leter etter sammenhenger og jakter på forbrytere. 

Se alle bøkene i serien her.

Detektivbyrå nr. 2

LasseMajas detektivbyrå 


Blant de aller mest leste krimbøker for barn er LasseMajas detektivbyrå, som er en svensk serie skrevet av Martin Widmark og illustrert av Helena Willis. Serien har hatt stor suksess i Norge gjennom mange år. Hovedpersonene Lasse og Maja driver et lite detektivbyrå sammen. De påtar seg spennende og farlige oppdrag. Dette appellerer til barna. Gøy å drive et eget lite detektivbyrå! Lasse og Maja bor i en liten by som heter Valleby. Det er mange forskjellige personer som er med i serien, men Politimesteren er nok den viktigste. LasseMajas detektivbyrå hjelper nemlig politimesteren med å løse mysterier.

Alle bøkene om LasseMajas detektivbyrå har «mysterier» i tittelen. Diamantmysteriet, Hotellmysteriet, Togmysteriet, Sirkusmysteriet, Sykkelmysteriet, Bibliotekmysteriet og mange, mangle flere.

For de som liker å lytte til krimbøker for barn anbefales lydbøkene om LasseMaja. Lytt i Storytel eller last ned i nettbokhandel. Over 30 bøker er lest inn av Marianne Krogness.

LasseMaja
LasseMajas Detektivbyrå: Musikkmysteriet

Bok 30 i serien

LasseMajas Detektivbyrå: Musikkmysteriet

Martin WidmarkLasseMajas Detektivbyrå er en underfundig, spennende og morsom serie om mysterier som er lettleste, men ikke lettløste. Les mer

Detektiven Purriot


Bjørn Rørvik (forfatteren bak suksessen Bukkene Bruse) og illustratør Ragnar Aalbu har sammen laget en humoristisk krimserie for barn fra 6 til 9 år. Detektiven heter Purriot og er rett og slett en purre (grønnsaken) som er gift med Paprika. Vi møter flere grønnsaker i bøkene.

Voksne humrer også når de leser Purriotbøkene, for det er mange morsomme referanser til den virkelige verden, f.eks. er en av karakterene den kjente skuespilleren Kåre Kålrabi, en annen skiløperen Oddvar Blå.

I Motemysteriet skal Purriot og kona Paprika en tur med danskebåten. Om bord møter de Mina Morelli, også kjent som bloggeren «Kålrabifrue». Vesken henns er stjålet, og  det er ikke hvilken som helst veske, det er en moteveske til flere tusen kroner. Som om ikke det var nok: Mina Morelli hadde noe oppe i vesken. Noe hemmelig, som for all del ikke må bli borte. Purriot skjønner at han må jobbe raskt. Mysteriet må løses og skurken må tas før båten legger til kai i Danmark

Bøkene er lest inn som lydbøker av forfatteren selv. Det gjør bøkene nesten enda morsommere. De finnes på Storytel eller som nedlastbare versjoner i nettbokhandelen.

Purriot og den hodeløse kvinnen

Purriot og den hodeløse kvinnen

Bjørn F. RørvikMesterdetektiven Purriot løser saker til glede for krimelskere i alle aldre, og det dukker stadig oppnye mysterier. Les mer

Dyrenes detektivbyrå

Dyrenes detektivbyrå er en rikt illustrert serie full av spenning og humor.
Perfekt for små lesere fra 6 til 9 år.

Nora er detektiv i Dyrenes Detektivbyrå sammen med den pensjonerte hvalrossen Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja. De etterforsker dyresaker i den lille byen Nordlund.  

I første bok i serien forsvinner kattungen til en jente i klassen. Og Nora blir selv mistenkt! Hvalrossen Carl Berner virker mest opptatt av å knaske tørrfisk, mens Mirja vil arrestere alle. Kan virkelig Nora og vennene i Dyrenes Detektivbyrå klare å løse mysteriet med kattenapperen?

En dag dukker en mystisk ulv opp i området. Virginia Ulv. Nora digger truede dyrearter og blir kjempeglad. Men så begynner plutselig hønene å forsvinne. Og alle sporene peker mot Virginia …

Krimteam Siri og Max

En krimserie for unge bokslukere, fra den prisvinnende forfatteren Lars Mæhle. Mæhle står bak en rekke populære utgivelser for barn og ungdom, men har også skrevet krim for voksne lesere. I denne serien har han skapt en god og spennende leseopplevelse for de yngste krimleserne, med småbyen Heimvik som idyllisk ramme. Christian Hovden Bloom bidrar med fargerike illustrasjoner.

Første bind slår an tonen med fart, spenning og hundesmugling i Heimvik. Er saken så enkel som byens troskyldige og bedagelige politimester tror, eller kan det være at den mystiske løsgjengeren som kalles Skoddefyrsten er uskyldig? Det blir det opp til mesterhjernen Max og hans handlekraftige makker, Siri, å finne ut. Krimteam Siri og Max er på saken!

Se hele serien her.

Edward Rubikon

Serien om Edward Rubikon er fantasifull, spennende og litt skummel. De to som har laget serien heter Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen. Aleksander elsker monstre og mysterier. Når han ikke skriver bøker, filmmanus eller Donald Duckhistorier, liker han å jakte på spøkelser. En gang overnattet han alene i et gammelt hus hvor det hadde bodd en gal øksemorder. Andreas liker å sitte i en mørk kjeller og eksperimentere med blekk og papir.

Resultatene har ofte blitt til tegneserier som har kommet på trykk i aviser og blader. Det hender også at det blir til bøker – som serien om Edward Rubikon.

Edward Rubikon er etterforsker av overnaturlige hendelser. Bestevennen hans heter Kasper, og sammen løser de mysterier. Mer tull enn grøss, mer moro enn skummelt, men likevel forferdelig spennende bok i grenseland mellom tegneserie og bildebok. Og bøkene kan plasseres blant krimbøker for barn.

Etterforsker Edward Rubikon og hans venn.
Edward Rubikons mysterier: Kong Grimms hevn

Bok 1 i serien

Edward Rubikons mysterier: Kong Grimms hevn

Aleksander Kirkwood BrownEdward Rubikon er etterforsker av overnaturlige hendelser. Bestevennen hans heter Kasper, og sammen løser de mysterier. Mer tull enn grøss, mer moro enn skummelt, men likevel forferdelig spennende bok i grenseland mellom tegneserie og bildebok. Les mer

Dillstadbanden

Serien til Jens og Hedda Lapidus er fartsfylt spenning for slukalderleserne, korte setninger, høyt tempo og kjapt, ungdommelig språk.

Bøkene er rikt illustrert, med fargesterke, følelsesrike og detaljerte illustrasjoner, som er både underfundige, mangefasetterte og inkluderende. Det er herlig befriende lesning om konstruktive og kreative løsninger, istedenfor tradisjonelle detektivmysteriet.

Jonathan er Dillstads smarteste oppfinner. Han lengter etter å få bruke oppfinnelsene sine på ekte, og han lengter etter en venn. Når Zasha, også kalt Z, flytter inn i samme hus og begynner i samme klasse, blir alt forandret. Zasha er driftig og kreativ og interessert i Jonathans oppfinnelser. De begynner å henge sammen og starter Dillstadbanden, en tyvebande som jobber i det godes tjeneste. De starter med en gang å planlegge sitt første kupp.

Bøkene utspiller seg i gjenkjennelige miljø, vi støter på samfunnsproblemer og mennesker med ulike personligheter. Hovedpersonene har store hjerter, de tar vare på hverandres ulikheter og personlige styrker med en ambisjon om å løse problemer og hjelpe andre mennesker. 

Dillstadbanden er en herlig sjarmerende flukt fra hverdagen som anbefales til nybegynnerleseren eller som høytlesning.

Dillstadbanden 1: Kunstkuppet

Dillstadbanden 1: Kunstkuppet

Jens Lapidus

Krimforfatter Jens Lapidus debuterer som barnebokforfatter med den spennnede og morsomme serien Dillstad-banden!


Mamma maser på at Jonathan skal gå ut og finne på noe, men hva? Han har ingen venner i nærheten og liker best å sitte inne og mekke på oppfinnelsene sine. Det vil si, helt til Zasha flytter inn i samme hus. Og begynner i samme klasse. Da begynner det å skje noe, og plutselig har de dannet Dillstad-banden: en tyvebande i det godes tjeneste.

Det første kuppet, "Kunstkuppet", krever at mange løse tråder må samles. Det forsvinner mat fra matbutikken og en uskyldig kvinne anklages. Men når de er på klassetur på kunstmuseet og det dukker opp noen merkelige personer, kan de begynne å legge sammen puslespillbitene. Med intellekt og mot gjør de sitt første kupp!


Dillstad-banden - fartsfylt spenning og humor for lesere fra 6-10 år.
Les mer
Dillstadbanken

Stockholm-trilogien

«En velskreven og spennende Sherlock Holmes-historie om de mest utsatte i det fattigste Stockholm på 1800-tallet. Vi falt pladask for den foreldreløse barnehjemsjenta med ukjent opphav og med et skarpt blikk for detaljer og et uvanlig sterkt overlevelsesinstinkt. Det er engasjerende strekk-lesning på høyeste nivå som vekker interessen for en svunnen tid. Vi lengter etter flere eventyr med Mika Månevind og politimannen Hoff», skrev juryen for Crimetime Award da de ga Johan Rundberg prisen for beste krim for barn i 2021. Han fikk den for de to første bøkene i Stockholm-serien, Natteravnen og Tyvenes dronning. Natteravnen vant også Augustprisen for beste barne- og ungdomsbok samme år.

Bøkene handler om den 11 år gamle jenta Mika, som hele livet har bodd på et barnehjem i Stockholm, og anbefales til alle som liker historiske fortellinger og spennende mysterier av det litt skumlere slaget. Sammen med politimannen Valdemar Hoff er Mika med å løse krimgåter.

I Natteravnen er vi i året 1880 og det er den kaldeste vinteren i Stockholm på lenge. På Kapellet, kroa der Mika har en jobb, overhører hun noen politimenn snakke om et mord som har blitt begått og at offerets siste ord var at det var Natteravnen som er morderen. Men hvordan kan Natteravnen, som allerede er dømt og henrettet, drepe noen? Har de å gjøre med en etterligner eller finnes det en annen forklaring? Politimannen Hoff som etterforsker mordet, får uventet hjelp av Mika i letingen etter morderen. Sammen lykkes de å løse saken. Samtidig finner også Mika ut litt av sin egen historie. Hvem er hun og hvor kommer hun fra?

Tyvenes dronning er den andre, frittstående, delen i trilogien. Det er endelig vår i Stockholm, og på Norrbro samles mange tilskuere rundt en populær knivkasterforestilling. Men på barnehjemmet har Mika annet å tenke på. To av de foreldreløse barna skulker skolen, og konstabel Valdemar Hoff kommer med en uventet anklage. Det tar ikke lang tid før Mika innser at barna er innblandet i noe mye farligere enn det de selv forstår. For å redde dem må hun sette sitt eget liv i fare.

Natteravnen

Natteravnen

Johan RundbergNatteravnen er den første delen i
Stockholms-trilogien, en spennende og
velskrevet trilogi om barn på samfunnets bunn i 1800-tallets Stockholm. Historisk krim for barn 9–12 år.
Les mer
NatteravnenJohan Rundberg
299,–

Enola Holmes

Krimserien om Enola Holmes er lagt til1800-tallets victorianske England, med strenge regler for hvordan unge kvinner kan kle seg og te seg!

Enola Holmes er 14 år, detektiv og lillesøsteren til Sherlock Holmes og Mycroft Holmes. Den berømte Sherlock Holmes og Mycroft Holmes, lever spennende liv i London. Da moren hennes forsvinner sporløst, rømmer Enola til London for å lete etter henne der. Brødrene vil sende henne på internatskole, men det vil ikke Enola. Hun kjemper for friheten sin samtidig som hun jakter på den forsvunne moren og løser mysterier hun kommer over underveis.

Enola Holmes er en vittig, oppvakt og oppfinnsom heltinne, akkurat så kløktig som man forventer at Sherlock Holmes’ lillesøster skal være. Mysteriene i serien er spennende og Enola løser dem på en listig måte. Og Sherlock? Han blir lurt trill rundt av lillesøsteren sin, som løser mysteriene før han klarer det.

Enola Holmes Den forsvunne markien

9-12 år

Enola Holmes Den forsvunne markien

Nancy SpringerBoka bak den populære Netflix-filmen! Les mer