Brynjulf Jung Tjønn er vinner av Ungdommens kritikerpris 2023

For «Kvit, norsk mann», en diktsamling om norsk rasisme.

Brynjulf Jung Tjønn-kvit-norsk-mann
I sin diktsamling «Kvit, norsk mann» tydeliggjør Brynjulf Jung Tjønn for oss den rasismen som mange overser, både den skjulte og den synlige. 

Unge lesere i videregående skole har stemt frem Kvit, norsk mann til vinner av Ungdommens kritikerpris. – Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken. Sier juryen.

Dette er den andre litteraturpris Tjønn mottar for Kvit, norsk mann. Tidligere i mars mottok han Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok.

Juryen begrunnelse

Etter åtte uker har vi lest oss gjennom fire ulike bøker med ulike historier og synspunkter.

Hver og en av bøkene fremmer en unik historie, og det er tydelig at de fire nominerte forfatterne har jobbet grundig, og fått frem et fantastisk godt resultat. Det har vært mye diskusjon, både blant enkeltelever i klasserommet, og i storjuryen. Til tross for dette, er det én bok som har skilt seg betraktelig ut.

Denne boken var vi alle veldig skeptisk til når vi først så den. Vi tenkte at denne her kommer nok til å ende på bunn på listen vår. Boken vi har gitt førsteplassen gir oss stor tolkningsfrihet. Den er enkel å lese, men det er tydelig at forfatteren har gjort en grundig jobb med å gå inn i seg selv og sitt følelsesliv. Hver og en sitter igjen med ulike tanker, oppfatninger og inntrykk, og denne unike skrivemåten har satt spor i oss alle.

Forfatteren skriver utrolig sterkt og gir deg en skikkelig nær og personlig kobling til boken.

Jo mer du leser i denne boken, jo mer forstår du. Boken kan tolkes på mange måter og gir deg lyst til å lese boken flere ganger. Ikke bare nok med det, men den er så utrolig følelsesladd og man kjenner det i hjertet når man leser. Fordi forfatteren byr så utrolig mye på seg selv.

Til tross for dette er forfatteren selvkritisk, og viser en viss antydning til ironi. Vi får skildret utenforskap, og alle kan sitte igjen lenge og føle på det de nettopp har lest. Denne boken var kanskje ikke en forventet førsteplass, men det tok ikke lang tid før den vant våre hjerter. Det er skrevet enkelt, kort og nakent, men rommer likevel så mye følelser og sårbarhet. Dette er en bok og historie som passer for alle, uansett hvor mye eller lite du har lest eller opplevd i livet.

Denne boken kan du virkelig bruke alt fra 40 minutt til flere dager på å lese. Når man vet at den er basert på ekte hendelser gjør det at vi kommer nærmere boken.

Etter hver side kan man stoppe opp i 30 min for å tenke og diskutere. Boken får oss lesere til å ville lese mer poesi. Boken angår ikke bare de som er utsatt for rasisme, det er en viktig bok for alle og den passer for alle. Det er ikke bare en ordinær diktsamling men en fortelling

Kvit, norsk mann

Brynjulf Jung Tjønn

Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke – men tidvis også morosame – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme.

Les mer

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er en kritikerrost og allsidig forfatter, som skriver for både barn, ungdom og voksne. Han har tidligere mottatt både Brageprisen og P2-lytternes romanpris for bøkene sine. I 2022 toppet han bestselgerlisten for lyrikk med diktsamlingen Kvit, norsk mann og ble boken ble nominert til Kritikerprisen for beste voksen bok

Det er en samling vonde og kloke – men tidvis også morsomme – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Gripende, rystende og viktig er adjektiv som er blitt brukt om boka.

Om Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur som deles ut av elever i videregående skole. Prisen er et samarbeid mellom Foreningen!lesNorsk kritikerlagDen norske Forleggerforening og Utdanningsforbundet

Ungdommens kritikerpris anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur. Prisen er en formidler av norsk samtidslitteratur i skolen og har også vist seg å spre lyst, glede og engasjement i forhold til lesing. Les mer om prisen her.