10 minutter og 38 sekunder i vår underlige verden

Elif Shafak, 2021, Ebok, Bokmål, EPUB
Bente Klinge (Oversetter)
249,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.
Last ned utdrag

Omtale

«En av verdens beste forfattere i dag.» – Hanif Kureishi

I en søppeldunk et sted i utkanten av Istanbul ligger sexarbeideren Tequila Leila og er død. Men «selv om hjertet hadde sluttet å slå, strittet hjernen imot ... Hukommelsen stormet av gårde, ivrig og iherdig, og samlet opp biter av et liv som styrtet mot slutten».

Slik innledes denne usedvanlige beretningen om en mishandlet og brutalisert, men sterk og modig kvinne som har holdt fast ved sin grunnleggende menneskelighet, på tross av at verden har gjort sitt beste for å knekke henne. Mens livets nedtelling pågår, klynger Leilas bevissthet seg til minner om fødsel og barndom, oppvekst og overgrep, bakgatene og bordellet hun jobbet i – og ikke minst hennes fem medutstøtte venner, sikkerhetsnettet som dempet fallet hver gang hun snublet, ble utnyttet og henfalt til selvmedlidenhet.

Men historien om kvinnen som nekter å tie selv etter at hun er blitt myrdet, er også en roman om byen som var hennes levebrød inntil den tok livet av henne, Istanbul. Boken er dedisert til «Istanbuls kvinner og til byen Istanbul, som er – og alltid har vært – en kvinnelig by». Dobbeltportrettet av den prostituerte Leila og «denne maniske gamle byen» gjør Shafaks nye roman til en ofte sjokkerende, men medrivende og intens leseopplevelse. Som forfatteren sier det: «Mye i denne boken er sant, og alt er fiksjon.»

«En rik og sensuell roman ... som gir stemme til de usynlige, de utstøtte, de misbrukte og de skadde, sammenvever deres smertefulle sanger til noe vakkert.» – Financial Times