Aasta Hansteen

og jakten på søsterskapet

Marta Breen og Jenny Jordahl, 2023, Ebok, Bokmål, EPUB3 Fast sidevisning
Jenny Jordahl (Illustratør)
199,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter.

Omtale

Aasta Hansteen (1824–1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper.

Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes fritalenhet førte til at hun ble utskjelt i sin samtid. Hun ble forfulgt og plaget av guttegjenger på Karl Johans gate og mobbet i avisspaltene. Dette var bakgrunnen for at hun flyttet til USA, nær sagt som en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge ni år senere, hadde mye forandret seg. En gryende kvinnesaksbølge var etablert, og Aasta Hansteen ble mottatt som en levende legende. Hun fant et søsterskap av kvinner som sloss for verdiene som hun selv hadde kjempet for.

Aasta Hansteen er gjerne blitt framstilt som en halvgal dame som slo etter mannfolk med paraplyen sin, men med dagens blikk framstår hun snarere som en rettferdighetssøkende og høyt begavet kvinne, med ideer som lå langt forut sin egen tid.

Tegneserieformatet gir mulighet til å både fortelle Aasta Hansteens livshistorie og fordypning i noen av nøkkelscenene fra norsk kvinnekamp. Både forfatter og illustratør benytter seg ofte av humor, men i denne tegneserien er stilen noe mer rolig og «voksen» enn i tidligere bøker de to har laget sammen.

  • Aasta Hansteen (1824–1908) var en pioner – som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Få et nytt blikk på henne i Jenny Jordahls lekne tegneserieunivers!
  • En biografisk tegneserie som også viser viktige scener i norsk kvinnekamp.
  • I 2024 er det 200 år siden Aasta Hansteen ble født, og forfatterne er i gang med flere arrangementer for å markere Aasta Hansteen-året.