Det amerikanske paradokset

Politikk, samfunn, historie

Hilde Eliassen Restad, 2024, Heftet, Bokmål

Podkast: Historier Som Endret Verden

Podkast: Trygdekontoret (2023)

Podkast: Trygdekontoret (2022)

Podkast: Det store bildet

Podkast: Hva skjer med verden?

Podkast: Amerikansk politikk

Fagsnakk: Det amerikanske paradokset

229,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
«... en stødig, men aldri tørr gjennomgang av USAs politiske forfatning og utvikling.»
Carline Tromp, Klassekampen
«I sum er Restads bok et flott stykke arbeid som yter et viktig bidrag til å forstå amerikansk politikk.»
Svein Melby, Internasjonal Politikk

Omtale

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, det politiske systemet, valgordningene, rettssystemet, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?

I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.

Denne oppdaterte utgaven (2024) inkluderer blant annet endringer i valgkamplover, nominasjonsregler og valgdistrikter som har funnet sted etter at førsteutgaven av boken kom i 2022.