Det du ser

Charlotte Glaser Munch, 2002, Innbundet, Bokmål
229,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Malin ferierer i København den sommeren hun fyller 18 år. Bor hos en tante og jobber på kafé. Det er viktig for henne å bli møtt og sett som den hun er. Og da er det ikke bare utseende som teller. Malin treffer kunststudenten Torben, som maler henne. I rød kjole. Forelsket. Etter denne sommeren er mye forandret.

Malin ser seg i speilet. Brune øyne under kontaktlinsene og vinterblek hud som dekker hele ansiktet. Malin grer håret hardt. Trekker avrevne hårstrå fra børsten og kaster dem i do. Hun titter ned på det mørke mønsteret de danner på vannskorpen. Ligner på ingenting. Malin lukker lokket. Hvorfor er jeg aldri helt glad?

Malin er 18 år. Familien flyttet for ca et år siden fordi moren fikk ny jobb med gode karriere muligheter. Malin og faren ble motvillig med. Alliansen mellom far og datter ble styrket og fellesskapet tett. Malin er skoleflink, men ingen streber. Hun er i en alder da hun formes. Hun er på leit. Hvem er hun? Hvem vil hun være? Hvordan blir hun sett av jevnaldrende? Hun har ingen egentlige venner i klassen. Far får tankene hennes og skjønner dem. Riktig sving på løsrivelsesprosessen og basis for eget liv blir det den sommeren hun fyller 18. Og det er denne sommeren boken handler om. Sommeren i København. Sommeren som byr på frihet til å gå inn i noe nytt. En sommer som gir henne mulighet til å vise seg fram på en annen måte og for nye øyne. Sommeren da hun kjøper rød kjole og lar kunststudenten Torben male seg. Sommeren kyssene varer så lenge at natten til slutt viker for morgenen som vipper inn, og Malin løper hjemover med et usannsynlig levende hjerte i brystet og håret rundt seg som en sky. Torben. Torben. Torben.

En ungdomsroman som jenter vil sluke

Les utdrag fra boken