Det tredje minnet

Eirin Betten, 2024, Ebok, Bokmål, EPUB
329,–
Forventes i salg 26.09.2024
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Omtale

Det tredje minnet er Eirin Bettens andre roman. Den kan leses som en undersøkelse i det digitale versus det menneskelige minnet, og hva som kan skje når en ny form for bevissthet invaderer hjemmet ditt.

Ada og Georg er et samboerpar i 30-årene. Ada er forfatter og journalist, og skriver om alt som har med teknologi å gjøre. Georg jobber i Landbruksdepartementet. De bor i leiligheten Georg arvet etter sine avdøde foreldre for noen år tilbake. Ada og Georg har nettopp gått til innkjøp av en såkalt smartboks, Metis, som de kobler opp i hjemmet sitt. Metis ser alt, hører alt, og kan prates til. Boksen blir fort en digital samtale- og sparringspartner for både Ada og Georg, som hver for seg sliter med og har sine kvaler med forholdet de befinner seg i.

En dag hackes det finske IT-selskapet som står bak Metis. All den visuelle dataen fra deres smartbokser lekkes til befolkningen. Også Ada og Georgs digitale spor lekkes, noe som fører dem begge inn i spor hvor minnets funksjon står sentralt. Ada får i oppdrag av sin arbeidsgiver å skrive en reportasje som krever at hun går i dialog med maskinen Metis. Boksen leter etter hva som gir Ada mening i livet, og begynner å grave og spørre. For Georg gir de lagrede digitale minnene fra Metis som nå lekkes, en anledning til å grave dypere i egne minner knyttet til sine døde foreldres liv. Boksens tilstedeværelse danner splid mellom Georg og Ada, da deres forhold ser ut til å være konstruert på porøs grunn.