Dødsspillet. En biografi om Gregers Gram

En biografi om motstandsmannen Gregers Gram

Bernt Rougthvedt, 2012, Innbundet, Bokmål
399,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Gregers Gram satset alt på et kort da han bestemte seg for å møte to Luftwaffe-desertørene på Olaf Ryes-plass i november 1944.

Han har blitt kalt ”et ikon i norsk motstandskamp” og han ble den store motstandsmartyren, da det viste seg at møtet på Olaf Ryes plass var en felle satt opp av Gestapo. Da hadde han til sammen deltatt i 6 sabotasjeaksjoner med blant annet Max Manus.

Gregers Grams biografi er en heltehistorie, en hardkokt thriller, men også en tragisk historie. Jobben som SOE-agent i det tyskokkuperte Norge var å sprenge skip, offentlige kontorer, verksteder og drivstofflagre. Jobben var å likvidere farlige motstandere, ofte ubevæpnede sivilister. Jobben var også å sitte i en bil med Colten klar i tilfelle man ble stanset av en tysk vaktpost.

Gram var innforstått med at krigens håndverk hadde endret ham totalt. Han var blitt desillusjonert, destruktiv, han fryktet at han ikke lenger var skikket til å møte en normal hverdag etter krigen. Mye tyder på at han hadde slått fra seg tanken om å overleve.

Denne første biografien om Gregers Gram (1917-1944) er bredt anlagt og dyptpløyende, og fyller store hull i vår viten om okkupasjonstiden.