Andreas lever et fredelig liv som akademiker og filosof, og har nettopp fullført filmskole og vil lage film. En vinternatt tar livet brått en helt annen retning. Noen dager senere blir han fengslet, dømt for drap. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det? Fengslet handler om Andreas sitt møte med den harde og fremmede virkeligheten i fengselet og hans lange reise gjennom selvrettferdighet, bitterhet, erkjennelse, anger og forsoning. En utbredt forestilling om fengsel er at Norge har verdens beste kriminalomsorg. Andreas tegner et ganske annet bilde fra fengselshverdagen. På cella skriver han dagbok for å sortere og prøve å forstå den nye virkeligheten han er kastet ut i. Gjennom hans erfaringer får vi leve oss inn i hvordan det oppleves å bli låst inne på en celle og bli overlatt til seg selv og sin egen smerte. I Fengslet blir vi kjent med fengsel fra en fanges perspektiv, og får innblikk i en institusjon som verken fremstår human eller omsorgsfull, men menneskefiendtlig og destruktiv. Dette er også en dypt personlig fortelling om ondskap, relasjoner og håp. Hvordan kan et menneske leve med seg selv etter å ha tatt et liv? Finnes det noen vei tilbake til seg selv, og til samfunnet? Dette er spørsmål den fengslede Andreas strever med, før det kommer et avgjørende vendepunkt som skal vise seg å åpne nye dører.
Fengslet - En personlig beretning om fortvilelse og håp
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Om noen skulle tro at soning i norske fengsler er å sammenlikne med et hyggelig hotellopphold, tar Ribe-Nyhus livet av den myten en gang for alle. Og om man skulle ha lyst til å tro på myten om rehabilitering som mål for fengsling av folk i Norge, så blir de sørgelig skuffet av å lese Ribe-Nyhus sin beretning. Om det er noe fortellingen viser, så er det at fengsling er kontra-produktivt; slik han har opplevd det. Jo da, han fikk gjennomført en doktorgrad i filosofi mens han var fengslet, men det var tross motarbeidelse fra «systemet».
[...] når Ribe-Nyhus kommer til til «vendepunktet», der han deltar på en kristen retreat og går inn i sin egen smerte, blir fortellingen gripende.
«Tilgivelsen var faktoren som endret alt, som stoppet den evige syklusen av hevn, skyld og skam».
For fengselsfolk må boka være nyttig lesning. Om de synes kritikken skyter over mål, har de i alle fall fått førstehåndsinformasjon om hvordan atferden deres oppleves av dem som utsettes for den.»
Valerie Kubens, FedrelandsvennenLes hele anmeldelsenVektig førstehåndsfortelling om livet bak murene
«... men som førstehåndsberetning og selvfremstilling har boken tyngde og svært gode argumenter for at kriminalomsorgen må diskuteres mer.»
Espen Stueland, Klassekampen