Hvem er farligst i landet her? Politiet og mediene pekte på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen og som gikk for å være en stor og svært organisert forbryterorganisasjon. Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning. Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot "utlendingene", fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann. I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.
Gudfaren - Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Hør på Gudfaren, folkens
Det aller viktigste i boka om Gudfaren er at han selv – ennå velkjent i kriminelle miljøer – bruker alt han vet om gjenger til å si hva som må gjøres. I boka kommer han stadig tilbake til foreldre som ikke deltar i nærmiljøet, og ikke skjønner hva som skjer med barna. Han sier rett ut at «fraværende foreldre er en større risiko enn fattigdom». Særlig advarer han pappaene mot å ikke ha tid til å følge barna til fotballtrening eller være på foreldremøter, fordi de har flere jobber.
Det er sterkt å lese hvordan den tøffe Gudfaren lengtet etter at pappaen hans skulle være med og se han spille. Han kunne lyve og lure foreldrene sine trill rundt. Men det som sitter igjen er hvor mye lengsel og kjærlighet den tøffe gjenglederen likevel følte for pappaen og mammaen sin. Alt kunne vært annerledes om de hadde fått det til.
Det handler om personlig ansvar for god integrering.
[...] I dag jobber han i oppsøkende team i barnevernet i bydelen, og vil prøve å rette opp alt det gale han har gjort. Den nye Gudfaren vil bli et normalt menneske og ha et kjedelig liv, i positiv forstand. Han som har levd et jetsettliv vil for første gang få seg et telt, og ta med barna på tur til Dyreparken i Kristiansand. Ingen som leser denne boka kan la være å tro på Abbas.»
«Dette er en bemerkelsesverdig bok!»
«Abbas viser et forbilledlig klarsyn i hva som driver ungdom ut i kriminalitet, og en kommer ikke bort fra at han vet hva han prater om.»
Rystende lesning om kriminelle Oslo
«Boka til den tidligere B-gjenglederen Ghulam Abbas er sterk kost, men har også klare tanker om forebygging av kriminalitet.»
Andrew P. Kroglund, Vårt LandLes hele anmeldelsenHvis ingen norske regissører ser potensialet, har de feilet. For «Gudfaren» har alt: en dramatisk historie, viktige budskap og en avslutning som gir håp, tross alt.
Boken om den tidligere B-gjenglederen Ghulam Abbas er både vilt spennende og svært samfunnsnyttig.
Ghulam Abbas byr på mildt sagt dyrekjøpt innsikt i integrering og utenforskap i boken «Gudfaren».
Oda Faremo Lindholm, VG, 31.08.2022