Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Fram til 1951 var den kommet i 20 utgaver og over 200 000 solgte eksemplarer. Schønberg Erken var den nasjonale strategen som tok kjøkkenveien og ble Norges kokebokdronning og dominerende mat-ideolog på første halvdel av 1900-tallet. Med utgangspunkt i oppskriftene forteller Maria Reinertsen historien om hennes liv, men også om en samfunnsutvikling og jakten på de riktige ingrediensene: Hva er det med alle disse trøflene Erken strør rundt seg med, og hvorfra tenker hun at husmoren skal skaffe dem? Og hvor har hun det fra at spagettien skal kokes mør i 20 minutter? Og hvem var disse kvinnene som hadde 30 eggeplommer å lage fattigmenn av? Oppskrifter er idealer, ikke regnskap over hvordan det faktisk var. Erkens egen biografi viser at det fantes muligheter for et annet liv for kvinner i hennes tid enn husmorskolen og hjemmearbeidet hun selv foreskrev i sine bøker. Man kunne bli en offentlig aktør, bestselgende forfatter og kjendiskokke. Hvordan ble det slik? Hva kostet det og hva smakte det? Og hvorfor har ikke Schønberg Erkens omfangsrike litteratur plass til noen gode råd til sultne kvinner som kommer hjem sent på kveld etter å ha holdt foredrag i samfunnshuset? Gjennom Henriette Schønberg Erkens liv og litteratur kommer denne biografien nærmere matens moral (og dobbeltmoral) ikke bare i hennes tid, men også i vår egen tid. Maria Reinertsen er en av våre unge, skarpeste og mest underholdende forfattere. Hun debuterte i 2010 med Ligningen for lykke, og skriver til vanlig i Morgenbladet.
Henriette Schønberg Erken
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Kokebokforfatter og kostholdspioner
«Gjennom nærstudier av ingredienslister og oppskrifter, samt i tallrike tilsynelatende digresjoner om alt fra tidens sosialpolitikk til arkitektur i 1930-årene presenterer forfatteren bakgrunn for å forstå sentrale trekk i samfunnsutviklingen, som fremveksten av middelklassen og dens nye idealkvinne - husmoren. Historien om Schønberg Erken er slik sett i høyeste grad både kvinnehistorie og samfunnshistorie. Det er en imponerende bedrift å romme alt dette i en biografi som med letthet kunne ha kommet unna med å spenne opp et mye mindre lerret. Schønberg Erkens Stor kokebok kom i til sammen 20 utgaver fordelt på
mange tiår, og er norgeshistoriens mest innflytelsesrike kokebok. Kostholdspioneren, kokebokforfatteren, foredragsholderen, skolebestyreren og, ja, samfunnsstrategen Schønberg Erken har fått en biografi som er henne verdig.»
Livet på kjøkkenet
«Samfunnsøkonom og journalist Maria Berg Reinertsen går gjennom livet og kokebøkene til den store norske kjøkkenskriveren Henriette Schønberg Erken, og viser hvordan mat er politikk, hvordan husstell blir ideologi. Bisarre, barokke oppskrifter med levende skilpadder i suppen og 30 eggeplommer til fattigmenn, blir tolket og analysert, som uttrykk for tidsånd, med klar relevans for vår tids kamp om hverdagen. […] Den er en av høstens mest interessante sakprosautgivelser, fordi den har potensial til å gi leseren et nytt blikk på hverdagen, og fordi den rokker ved vedtatte sannheter.»
Hun som mettet landet
«Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk.»
Velkrydret spikersuppe
«Henriette Schønberg Erkens bøker, foredrag og artikler forandret husmorlivet - og kanskje hele samfunnet. […] Alt fra statistikker over eggforbruk blant oslofamilier til glansede reproduksjoner av de første fargebildene i Erkens legendariske kokebok krydrer verket.[…] Lettlest og underholdende om Schønberg Erken.»
«Reinertsen nærmer seg bautaen i norsk kokelitteratur med økonomens blikk, men også essayistens. Et tilsynelatende prektig emne behandla utprøvende, lett og innsiktsfullt.»
Arnhild Skre , NRKKjøkkenideologen
«Maria Berg Reinertsen er et unikum i norsk sakprosa.[…] Schønberg Erken-biografien hennes er en liten genistrek.»