I Hjernehjelp forklarer psykiater Anders Hansen og forfatter Mats Wänblad hvordan følelser skapes og hvorfor de finnes. Med kunnskap om følelser kan du lettere påvirke dem og være mindre redd for dem. Ofte finnes det også en del vi kan gjøre selv som fører til at vi vil føle oss bedre!
Må vi føle så mye hele tiden? I løpet av en dag rekker du å oppleve hundrevis av forskjellige følelser. En del av dem er små og hverdagslige, som irritasjon over at bussen er sen eller glede når du finner noe du har lett etter en stund. Andre følelser er store og overveldende, som kjærlighet eller fortvilelse. Noen ganger kjennes det som om livet ville vært mye enklere hvis vi slapp unna følelsene, i det minste de vanskelige. Hvem vil vel være deprimert eller ha angst? Eller til og med grue seg til noe som føles litt skummelt? Kan vi ikke bare være lykkelige hele tiden?
Hjernen styrer oppførselen vår med følelser, både positive og negative. Men hjernen er utviklet i en annen tid, med andre trusler og farer enn i vår moderne verden. Det gjør at vi kan føle oss truet, stresset og til og med deprimerte, uten at vi riktig forstår hvorfor.