En vandring gjennom historien til den norske psykiatrien i de siste 50 år og gjennom Nils Retterstøls eget liv. Retterstøl er vårt lands fremste ekspert på selvmord og sinnslidelser med vrangforestillinger.
I hele etterkrigstiden har Nils Retterstøl satt sitt preg på utviklingen av psykiatrien i Norge. Han har arbeidet aktivt for å bryte ned de tabuforestillingene som knytter seg til psykiatriske lidelser, som kan ramme alle. Han er også vårt lands fremste ekspert på selvmord og sinnslidelser med vrangforestillinger, og har betydelige forskningsarbeider bak seg av internasjonalt format.
Det er typisk for Nils Retterstøl at han har tilegnet denne boka til sine pasienter. Han forteller om hvorledes forholdene var for de sinnslidende ved norske sykehus for 50 år siden, om hvorledes nye medisiner og andre behandlingsmetoder gjorde pasientenes liv mye bedre, men også om hvorledes "narkotikaeksplosjonen" skapte store utfordringer for psykiatrien.
Denne memoarboka er like mye en vandring gjennom historien til den norske psykiatrien i de siste 50 år som gjennom Nils Retterstøls eget liv. For ham har privatlivet og det faglige alltid gått hånd i hånd.
Boka inneholder også en komplett oversikt over Retterstøls vitenskapelige og populærvitenskapelige arbeider.