Izzat

Filmmanuskript

Ulrik Imtiaz Rolfsen, 2006, Heftet, Bokmål
198,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

"hei

har lest.

syns det er temmelig bra. veldig good fellas, men det er jo noe som vi ikke har hatt mye av i norsk film, og overhodet ikke fra folk som vet hva de snakker om. det er stramt og godt skrevet. temperaturen er høy og presisjonsnivået uvanlig tilfredsstillende. det er spennende og vedkommende for både innfødte nordmenn og nordmenn med bakgrunn fra pakistan. noe av dialogen ville jeg kanskje ha skjerpet ørlite. men ellers har jeg uvanlig lite å utsette på denne historien. jeg er nok også litt imponert. dette er noe jeg kunne ha tenkt meg å se."

E-post fra filmkonsulent Erlend Loe til manusforfatter og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, 12 desember 2003

Oslo fostret på åtti og nittitallet, en ny bølge kriminelle. De var mer voldelige, mer internasjonale og langt farligere enn hovedstaden tidligere hadde sett. Norske heroinbaroner fløy i tottene på innvandrergjenger som ønsket en større del av kaka. En kamp der det skulle flyte mye blod før forholdene stabiliserte seg.

Midt oppi dette vokser de tre vennene Wasim, Riaz og Munawar opp. De er alle barn av pakistanske innvandrere. De føler seg norske og forventer den samme respekt som nordmenn får. Men med deres resurssvake bakgrunn er det langt fram til en akseptabel jobb og god lønn. De velger heller snarveien til status via gjengen East Side Crew som er ledet av den skruppelløse Sadiq og broren hans Khalid.

Statusen til den unge Wasim og hans venner øker i takt med pengene som gjengtilværelsen gir dem, men da Wasims far endelig blir oppmerksom på hva som skjer, sender han sønnen til en fjern tante i Pakistan for å gå på koranskole.

Etter to år kommer Wasim tilbake til Norge. Den materielle situasjonen til familien har bedret seg, men middelklasselivet på Stovner kjeder Wasim. Han glir rett tilbake i gjenglivet med Riaz og Munawar og resten av East Side Crew.

Som voksen har Wasim blitt et hardbarka gjengmedlem og heroinlanger i stor stil. Gjengens egenimport av stoffet skaper turbulens og gir dem mange fiender. Da Wasims venn Riaz tyster på Khalid og flykter, må de to gjenværende vennene Wasim og Munawar være med i jakten på Riaz, noe som setter Wasim på en enorm lojalitetsprøve. Konsekvensene blir en spiral av brutalitet der Wasim til slutt forsøker å legge opp til den ultimale hevn uten selv å bli tatt.

Izzat betyr ære.