Krigens øyenvitne

Andre verdenskrig

En krigsreporters dagbok fra Østfronten

Vasilij Grossman, 2014, Heftet, Bokmål
Arne-Carsten Carlsen (Oversetter),
Jorunn Carlsen (Oversetter)
229,–
Midlertidig utsolgt.

Omtale

Vasilij Grossman var russisk krigsreporter under den annen verdenskrig og reiste med Den Røde Hær - fra Hitler angrep Russland til krigens grusomme sluttfase under slaget om Berlin. Grossman skildrer lidelsene på Østfronten og grusomhetene under kampene om Leningrad, Kursk og Stalingrad. Da russerne krysset grensen til Polen, ble han den første journalisten som kom til dødsleiren Majdanek. Hans skildrindringer herfra, og fra leiren Treblinka, gjør denne boken til et svært viktig tidsdokument.

Antony Beevor, verdenskjent for suksessene Stalingrad og Berlin - Nederlaget 1945, og hans russiske medarbeider, Luba Vinogradova, har redigert Grossmans dagboksnotater og skrevet tillegg og kommentarer.

"Grossman kombinerer en lyrikers følsomhet med en kirurgs presisjon i sine rapporter fra krigens vanvidd."
Terningkast 6, Fredrik Wandrup, Dagbladet

"Mot alle odds vart Vasilij Grossman ein av dei største krigsreporterane verda har sett. (...) Størst inntrykk i boka gjer Grossmans samtidige dokumentasjon av mordet på hans eige folk. Knapt har detaljane i Holocausts gru blitt skildra meir rått og gripande enn i dagboksnotata frå dødsleiren Treblinka"
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

"Styrken ved denne boken er at den er skrevet nettopp av et øyenvitne, den damper av krigens råskap og det langsiktige perspektiv er erstattet av nærhet. Krigskorrespondenten Grossman er virkelig fengslende."
Bjarte Botnen, Vårt Land

"Enestående vitnesbyrd fra Østfronten. (...) Levende og tindrende historieskriving, breddfull av detaljer som kaster lys over helheten. Stor beretterkunst!"
Terningkast 5, Yngvar Ustvedt, VG

"Russisk krigsreporters artikler, brev og notisbøker settes sammen til en medrivende og virkelighetsnær skildring av hele krigen på Østfronten, uten ferten av dum propaganda. (...) Grossman er også med på inntoget i Berlin. Der driver stanken av krutt, blod og vanvidd av sidene."
Per Haddal, Aftenposten

"Førsteklasses rapport fra krigen ... Formidler smaken, lukten og lyden fra frontlinjene."
New York Times Book Review

"Utmerket ... Grossman, som Isaac Babel tjue år før ham, løfter krigskorrespondanse til nye høyder."
Literary Review