Historien om båtturen som la grunnlaget for verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag 70 år senere. I løpet av overfarten til Bretton Woods-konferansen laget de reisende utkast til hvordan Verdensbanken og IMF skulle se ut mens Queen Mary gikk i sikksakk for å unngå tyske ubåter. Kan vi i dag lære noe av mennene som samlet seg på Atlanterhavet sommeren 1944 for med Keynes ord å benytte ”krigens ro” til å skape en bedre verden?
Reisen til Bretton Woods
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«(…) Maria Berg Reinertsen gjer ein imponerande jobb for folkeopplysning og historisk innsikt.»
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad«Maria Reinertsen skriver godt. Hun veksler elegant mellom fortidens uenigheter og nåtidens utfordringer. Hun trekker linjer helt fram til globaliseringsprotestene mot disse institusjonene på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000- tallet, til Hellas økonomiske utfordringer etter eurokrisen på 2010-tallet og til Donald Trumps handelsproteksjonisme i våre dager. Det gjør boken til noe mer enn bare en historiebok om en avgjørende epoke, den blir også en debattbok som på en innsiktsfull måte gir oss oversikt over noen av de sentrale stridstemaene i verdensøkonomien de siste tiårene.»
«Enkelte ganger kommer jeg, som historiker og sakprosaforfatter, over bøker som jeg blir nærmest irritert av å lese. Ikke fordi de er dårlige, men fordi jeg tar meg selv i å tenke – «fillern, denne boken skulle jeg gjerne ha skrevet selv». «Reisen til Bretton Woods» er en slik bok, men jeg er usikker på om jeg kunne ha gjort det like godt selv»
«Som anmelder ønsker man gjerne å ha noe å kritisere også, for å gi leseren et inntrykk av at man har lest boken nøye, og har funnet svakheter ved fortellingen som forfatteren i sin ensomhet ikke har sett. Slike svakheter er vanskelig å finne i denne boken. Om noe må det være et uoversiktlig kilderegister. Det ansvaret ligger på forlaget og ikke på forfatteren.»
Trond Gram, Dagsavisen, 02.12.2017«Reisen til Bretton Woods av Maria Berg Reinertsen er både en cruiseskildring og en nådeløs innføring i Verdensbanken, Pengefondet og krigsårenes transatlantiske skipsfart.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv