En enestående reiseskildring fra en verden nesten ingen nordmenn kjenner. Bli med på en reise til land som er ukjente selv for den mest erfarne globetrotter – men mer aktuelle enn noen sinne. De tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan ble selvstendige da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er deres fremtid med nyvunne olje- og gassressurser og med Putins Russland som igjen tenker ekspansivt? Erika Fatland skildrer landenes nære og fjerne historie, deres kultur og samfunn. Fremfor alt byr hun på gripende menneskemøter og innsikter i hvordan sovjetarven har preget landene, hvor styresettet i dag varierer fra demokratiske forsøk til rene diktaturer – noen med en personkult som knapt kjenner sin like i vår tid. I spennet mellom Samarkands skatter og sovjetarkitekturens tristesse, beveger Erika Fatland seg med et åpent blikk for menneskene og landskapene omkring seg.
Sovjetistan - Forfatterens innlesning
En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan
Omtale
Forfatter(e)
Erika Fatland
Erika Fatland (f. 1983 i Haugesund) er forfatter og sosialantropolog. I 2009 debuterte hun med barneboka ”Foreldrekrigen”, en burlesk og humoristisk roman om 10-åringen Amanda, som opplever at foreldrene ikke bare skal skilles, men at de også innleder full krig. Boka, illustrert av Per Dybvig, fikk gode anmeldelser og ble valgt ut av Den norske Bokhandlerforenings Leselystaksjon 2010 som en av de fem titlene som skulle deles ut til alle Norges 6.- og 7.-klassinger det året.
Dokumentarboka ”Englebyen. Historier fra Beslan” utkom i 2011. Boka er basert på Fatlands feltarbeid i Beslan i forbindelse med masteroppgaven i sosialantropologi, og beskriver ettervirkningene av gisseldramaet på Skole nr. 1 i 2004. "Englebyen" ble nominert til Brageprisen i kategorien sakprosa.
I 2012 utkom ”Året uten sommer”, om 22. juli, og i 2014 utkom ”Sovjetistan”, en reiseskildring fra Sentral-Asia. "Sovjetistan" er så langt oversatt til tolv språk.
”Vinterkrigen”, illustrert av Marius Renberg, er Fatlands andre barnebok. Også her er krig et tema. Denne gangen om klima. I desember slår meteorologene alarm. Det rapporteres om varmerekorder over hele den nordlige halvkule. For Norge er det kjempekrise. Tromsø skal gjeste vinter-OL, og har lovet snøgaranti. Hanna som er datter av den lokale lensmannen ruller snart opp et komplott.
Erika Fatland ble i 2015 kåret til én av de ti beste forfattere under 35 av Morgenbladet. Samme år fikk hun Bokhandelens sakprosapris for “Sovjetistan”. I 2016 ble Fatland valgt ut som en av Europas ti mest interessante samtidsforfattere gjennom litteratursatsingen New Voices from Europe, og senere samme år ble hun tildelt Wesselprisen for sitt forfatterskap.
Mer om Erika Fatland