Gubben og katten

Gubben og katten

«Det var en gang en gubbe som het Pettersen. Han hadde en katt som het Findus. De bodde i et lite, rødt hus med snekkerbu og hønsehus og vedskjul og utedo og hage». Slik begynner den aller første boken om Gubben og katten, som kom på svensk og norsk i 1984, og ble en stor suksess i begge land. Boken het Pannekakerøre.

En suksesshistorie

Men den slo svenske Sven Nordqvist gjennom som forfatter. Siden har det kommet mange bøker og Nordqvist har vunnet flere priser, blant annet Elsa Beskowplaketten og Astrid Lindgrens pris.

I Sverige er Pettson och Findus et begrep, og alle barn kjenner historiene om gubben og hans søte, viltre og veldig oppfinnsomme, katt. I Norge har Pettson blitt til Pettersen, men katten heter det samme. Tittelen på bøkene er imidlertid Gubben og katten.

Bøkene om den litt merkelige gubben og katten i den grønnstripete buksa, kom som en hel serie på norsk gjennom hele 1980 og 90-tallet. Alle bøkene har kommet i mange opplag. Handlingen i bøkene er lagt til den svenske landsbygda antakeligvis rundt midten av forrige hundreår. Pettson er et symbol på den svenske småbrukeren fra den tiden. På gården hans har tiden stått stille.

Sven Nordqvist har illustrert bøkene selv, og bildene er fargerike og fulle av små detaljer som gjør dem veldig festlige. Det skjer mye på hvert bilde, og små figurer og ting som på sin måte kommenterer handlingen. Hvert enkelt bilde kan studeres om og om igjen, og barn og voksen finner stadig nye, morsomme detaljer.

Sven Nordqvist

Sven Nordqvist er født i 1946 i Helsingborg, og har tegnet og malt i hele sitt liv. Han er utdannet arkitekt og har arbeidet som frilanser med reklametegning og har laget illustrasjoner til lærebøker, skjønnlitteratur, plakater og julekort. Siden 1975 har han arbeidet med egen grafikk.

Barnebokforfatter og egen illustratør ble han da han i 1983 vant Opals bildebokskonkurranse med ”Agaton Öman och alfabetet”. Det store gjennombruddet fikk han med sin neste bok ”Pannkakstårtan”.
Bildene i bøkene hans er både fargerike og fulle av små detaljer som gjør dem veldig festlige. Mye skjer i hvert bilde og det utspiller seg en hel verden av små figurer og ting som på sin måte kommenterer det øvrige hendelsesforløpet.

Danne Eriksson

Så hvem er gubben og katten?

Paret bor på landet sammen med 10 høner. Pettersen er en litt eldre mann med skjegg, hatt og briller, han er ganske distré og litt glemsk og så liker han å finne opp ting, litt sånn som Reodor Felgen fra Flåklypa er. Naboene mener at Pettersen er litt rar. Helt som andre er han jo ikke – han går jo og snakker med katten!

Katten Findus er full av innfall og energi. Han er veldig nysgjerrig, har alltid mange spørsmål, elsker å hoppe i gubbens seng, erte og leke med hønene, balansere, «se på meg, Pettersen», han slår seg ganske ofte og er litt mørkredd. Ja, og så snakker han jo, og går med grønne kortbukser. Findus minner ganske enkelt veldig mye om et barn.

I boken Da katten Findus var liten, som kom mange år etter de første bøkene, får vi vite hvordan katten kom til gubben.

Pettersen bodde alene i huset sitt og var litt ensom. Og selv om han hadde mye å gjøre og det var selskap i hønene og han kunne løse kryssord, var det noe som manglet. Hønene var fine de, men det var umulig å snakke ordentlig med dem. Når kvelden kom og hønene hadde gått og lagt seg, ble det veldig tomt og stille i huset. Men en dag kom naboen med en liten eske og på den stod det «Findus grønne erter». Pettersen åpnet esken, og det var slettes ikke erter, men en bitte liten kattunge. Kattungen så ham rett i øynene og pep. Pettersen ble veldig glad. Hei, Findus grønne erter, sa han, og følte det som når man trekker opp rullgardinen en sommermorgen og det varme sollyset strømmer inn. Finere kan det ikke sies.

Nå ble det liv i huset! Pettersen hadde fått en å snakke med. Han fortalte om sin egen barndom, om kuer og poteter og alt mulig. Litt synd var det at Findus ikke svarte, men bare pep. Gubben var likevel overbevist om, at hvis han bare pratet i vei, ville Findus lære å snakke, han også. Hver morgen ble han vekket av Findus som hoppet på ham, sveipet ansiktet hans med en fluesmekker eller dro ham i stortåa. Aldri i verden om Gubben ville bo alene igjen!

Findus

Gjenkjennelige situasjoner

Bøkene om gubben og katten har typiske situasjonsbeskrivelser og dialoger som kan minne om samtaler mellom foreldre og barn. Som i denne fra Da katten Findus var liten.

«Gubben Pettersen satt med katten Findus på fanget og løste kryssord.

Fortell om den gangen jeg ble borte, sa Findus.

Du har da ikke blitt borte, du sitter jo her, sa Pettersen.

Ikke nå, men da jeg var liten.

Men den har jeg fortalt deg mange ganger.

Fortell en gang til!

Pettersen la fra seg kryssordet. Skal vi ta hele historien, eller bare da du forsvant?

Ta hele, sa katten og satte seg fornøyd til rette.

Da tar vi hele, sa gubben».

Bøkene om Gubben og katten

Bildebøkene kan leses for barn fra 3 år. De har ganske mye tekst, men med store detaljerte bilder. Hver bok er på 20 til 25 sider. For enda mindre barn finnes pappbøker.

Bøkene er også lest inn som lydbøker, mange av dem dramatisert med skuespillere, musikk og lydeffekter.

Pannekakerøre

Findus har bursdag og det er det morsomste han vet, så han feirer hele tre ganger i året. Hver gang baker Pettersen er fin bursdagspannekake til ham. Det går ikke helt etter planen denne gangen for det er tomt for mel, og Pettersen må i butikken før han kan begynne. Men først må han reparere sykkeldekket, finne nøkkelen til snekkerbua, hente stigen hos naboen og jage bort en illsint okse. Og hvordan gubben og katten klarer det, ja, det gir naboene enda et bevis på at Pettersen er litt rar.

Revejakten

En dag får gubben og katten besøk av naboen som snakker om å gå på revejakt. Reven har nemlig tatt en av hans høner. Men Pettersen og Findus liker ikke tanken på å skyte reven, så de klekker ut en plan om å skremme ham vekk isteden, lage ei kunstig pepperhøne, f.eks. og legge fyrverkeri rundt hele gårdsplassen. Og det gjør de. Klarer de å skremme reven?

Fisketuren

Pettersen er i et elendig humør, mens Findus som vanlig er høyt og lavt og bråker veldig. Da sprekker gubben og roper til katten med sint stemme. Findus skjønner at han må gjøre noe for å få gubben i godt humør igjen. Klarer han det? Klart han klarer, for Findus er ingen vanlig katt.

Katten flytter ut


Hver morgen klokken fire våkner Pettersen av at Findus hopper i sengen. Pettersen er grundig lei og sier at hvis ikke hoppingen slutter, får de flytte ut sengen. Det synes Findus er en kjempegod idé! De innreder den gamle utedassen og tar bort sittekassen med hullet i slik at ikke Findus skal falle nedi når han hopper. Nå kan han hoppe så mye han vil. Men hvor gøy er det egentlig å bo alene? Kanskje er det litt farlig også, med tanke på reven. Og Findus er faktisk litt mørkredd også.

Gubben og katten på telttur

Gubben har funnet opp en ny fiskemetode, og vil se om den fungerer. Han må opp på loftet for å finne fiskesakene sine. Der finner han gamle teltet sitt. Katten vet ikke hva et telt er, men da han får vite at det er til å sove ute i, vil han straks avgårde og prøve det. Fisketur med overnatting! Men hønene vil absolutt også med, og det nytter ikke å jage dem inn i hønsegården, så det ender med at Petterson slår opp teltet i hagen. Findus vil gå og legge seg allerede i skumringen, han orker ikke vente lenger. Det er bare det at det ble litt ensomt og litt trist og litt skummelt. Findus tror det blir morsommere hvis de er to, så han henter Pettersen, som sitter på kjøkkenet. Begge legger seg i teltet og sovner til slutt. Findus våkner tidlig. Han fryser og går inn i huset og legger seg i den varme sengen til Pettersen. Mange barn som har fått sove til telt i hagen kjenner seg igjen i dette.

Gubben og katten og hanespetaklet

En dag kommer Pettersen hjem med en hane som naboen ville slakte. Hønene blir veldig glade og svinser etter hanen. Findus blir sjalu. Så fort han nærmer seg hønene jager hanen ham bort. Men det verste med hanen er at han galer dagen lang. Findus holder det ikke ut. Noe må gjøres! Men hvordan bli kvitt en hane som hønene elsker, og som naboen vil lage gryterett av?

Gubben og katten - Pannekakerøre

Sven Nordqvist

Det ble sagt at Pettersen var litt rar. Folk sier så mye. Man vet ikke hva man skal tro.

Visst var han litt glemsk og distré, den gode Pettersen. Helt som andre var han jo ikke, der han gikk alene og snakket med katten. Og det hadde vel ikke vært så farlig, om det ikke var for det Gustavsen fortalte. Det om Pettersens pannekakerøre. Og at han hadde klatret over taket da han skulle til butikken. Og at han hadde knyttet en gardin i halen på katten. Det hadde jo Gustavsen selv sett, så det var sikkert sant. Gjør man sånt, da må man jo være litt rar, eller hva?


Pannekakerøre er den første boken som ble skrevet om gubben og katten. Denne boken har solgt over to millioner eksemplarer, og er populær i hele verden.

... Les mer
Gubben og katten - Pannekakerøre
Gubben og katten - PannekakerøreSven Nordqvist
245,–
Veil. pris279,–Du sparer34,–

Gubben og katten får julebesøk

Pettersen og katten Findus har det travelt med juleforberedelsene. Det er lille julaften og de skal hogge juletreet og kjøpe julematen. Men så skader Gubben Pettersen foten sin og kan ikke gå ut. Det ser ut til å bli en trist jul uten juletre og ikke noe julemat. Men Pettersen og Findus bygger et juletre og henger opp alt mulig de finner i skuffer og skap. Teskjeer, en visp, en malepensel, en klokke, et termometer og mye mer. Alle tingene får snor av rødt ullgarn og festes i treet. De klipper og limer og lager julepynt av bilder i gamle ukeblader. Det blir så fint! Når alt er ferdig, banker det på døren. Naboene dukker opp, en etter en, med melk og egg. Julepølse og lutefisk. Kjøttboller, skinke og sylte. Det blir en fantastisk julekveld!

Gubben og katten og nissemaskinen

Papirboken er utsolgt, men denne morsomme fortellingen finnes som nedlastbar lydbok.

Gubben Pettersen har lovet katten Findus at julenissen skulle komme julaften. Gubben er ikke så sikker på om det fins noen julenisse, og for at ikke Findus skal bli skuffet, bestemmer han seg for i all hemmelighet å lage en nisse som både kan bevege seg og snakke. I disse ukene før jul skjer det merkelige ting på gården til Pettersen. Men julenissen kommer til Findus julaften, akkurat som han ønsket! Ikke kunne vel Pettersen i sine villeste fantasier drømme om at nissemaskinen skulle fungere så bra ... eller var det ikke nissemaskinen? Ja, hva var det som egentlig skjedde?

På eventyr med Gubben og katten

samleutgaveSven Nordqvist

På eventyr med gubben og katten er en samleutgave med fem Gubben og katten-fortellinger og massevis av ekstramateriale mellom hver fortelling.

Blant ekstramaterialet kan man finne både Pettersen og Findus sin familiehistorie, Sven Nordqvists skisser, oppskrift på Findus sin pannekake-kake og mye mer.


En stor og flott samleutgave med mye å lese for både store og små.


Inneholder:

- Da Findus var liten og forsvant

- Kjenner du Gubben og katten?

- Revenjakten

- Gubben og katten og hanespetaklet

- Gubben og katten på telttur

- Ekstramateriale, skisser og upublisert materiale

... Les mer
På eventyr med Gubben og katten
På eventyr med Gubben og kattensamleutgaveSven Nordqvist
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–

Bøker om Gubben og katten

Vis alle

Pappbøker om Gubben og katten

Gubben og katten bygger en bil

Pettersen bygger en olabil til Findus! I dag er Findus utålmodig, for endelig er dagen kommet når bilen skal bli ferdig! Vil du være med og hjelpe til?

En bok om gubben og katten hvor leseren kan bli med og hjelpe til å dra av Pettersen dyna, kikke inn i skuffer og skap i snekkerboden, snurre på hjul og se Findus kjøre med den ferdige olabilen. En robust pappbok med morsomme klaffer, snurrende hjul og finurlige luker.

Lydbøker

10 av historiene finnes som lydbøker i strømmetjenesten Storytel.

Filmer og egen gård

Det er laget flere filmer om Gubben og Katten, som også er vist på norske kinoer.

Ikke så langt fra byen Katrineholm ligger Julita gård som drives av Nordiska museet. Her er det mulig, i sommersesongen, å treffe Findus og Pettersen på deres lille gård. Her kan barna få mate sauer og høns. Sven Nordqvist har vært med på å bygge opp gården med morsomme og rare møbler og redskap. Alt er laget i 2/3 størrelse, slik at barna skal kunne kjenne seg som voksne i huset og på tunet.

Julita er vel verd et besøk. Frukthage, urtegård, gårdsmeieri, gamle bygninger, kafeer og butikker.

Forfatteren av Gubben og katten-bøkene, Sven Nordqvist har selv bodd i fredelige omgivelser på landet. Han har innrømmet å ha hentet sterke karaktertrekk fra seg selv og sine omgivelser i bøkene om gubben Pettersen. Han har aldri hatt noen katt, men derimot to sønner.

Gubben og katten bygger en bil

Sven Nordqvist

Pettersen bygger en olabil til Findus! I dag er Findus utålmodig, for endelig er dagen kommet når bilen skal bli ferdig!

Vil du være med og hjelpe til?


En helt ny bok om gubben og katten hvor leseren kan bli med og hjelpe til å dra av Pettersen dyna, kikke inn i skuffer og skap i snekkerboden, snurre på hjul og se Findus kjøre med den ferdige olabilen. En robust pappbok med morsomme klaffer, snurrende hjul og finurlige luker.

CE-merket: Egnet for barn i alle aldre

... Les mer
Gubben og katten bygger en bil
Gubben og katten bygger en bilSven Nordqvist
201,–
Veil. pris229,–Du sparer28,–