Boktips
Boktips med Aslak Hartberg, Siri M. Kvamme og Bruno Jovanović

En debutant som drømte om å bli popstjerne. En ringrev. Og en artist som har blitt forfatter.

I dagens episode møter du Bruno Jovanović, som fikk gode kritikker for sin debutroman Etter hvert vil øynene venne seg til mørket, Siri M. Kvamme, som har skrevet om en desperat kommuneaspirant, og Aslak Hartberg, som endelig er kvitt høydeskrekken og er aktuell med boka Farvel, frykt. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Aslak Hartberg

Aslak Hartberg er rapper i Klovner i Kamp, komponist og musiker. Han har hovedfag i jazzmusikk ved Norges Musikkhøgskole. Han debuterte som forfatter i 2009 med boken Fuck you eller penga tilbake.

Les mer
Foto: Anton Soggiu

Farvel, frykt

Fra redd for alt til klar for altAslak Hartberg

Alle kan iblant kjenne frykt. Det kan være knyttet til en bestemt situasjon, eller den kan ha form som en mer generell uro. Farvel, frykt er en bok om håp. At det det finnes muligheter for et bedre liv for alle som kan kjenne på uro, frykt og angst. Vi møter Aslak Hartberg, kjent som rapper i Klovner i kamp. Da han var liten ville han bli stuntmann og oppdagelsesreisende. Senere ble han dratt mot hip hop, grafitti, boksing, snowboard, skating og reiste etter hvert verden rundt som musiker.


Likevel har han ett problem: Han er redd for alt. Nysgjerrigheten og livsgleden stanger hele tiden mot en rekke fobier og bekymringer. Den evige kampen begynner å tære på kreftene. Sliten og desillusjonert møter han en dag psykologen Aksel Inge Sinding som driver med eksponeringsterapi. Sammen legger de ut på en reise der Hartberg må møte sine største mareritt. Det blir opp- og nedturer, og ofte er han nær ved å gi opp. Når han kommer ut på den andre siden føler han seg imidlertid som ett nytt menneske. Borte er fobiene, borte er bekymringene, og best av alt, borte er frykten for frykten.

Les mer
Farvel, frykt
Farvel, fryktFra redd for alt til klar for altAslak Hartberg
399,–

Siri M. Kvamme

Siri M. Kvamme (f.1975) har tidligere skrevet Raud og frå seg (2001). I 2008 kom hennes første roman Vinterhjerte, som ble godt mottatt av kritikerne. Det samme ble Nattgjengar, som kom i 2012. Siri M. Kvamme bor i Haugesund og har bakgrunn som kulturjournalist, bokmelder og har drevet Litterær Salong i Haugesund.

Les mer
Gunvor Saltvik

Vidunderlege Vera

Siri M. Kvamme

I den vesle bygda Vrangdal sit Vera i billettluka i den lokale svømmehallen og håper at nokon i kommuneadministrasjonen skal døy. Eller gå av med pensjon. Gjerne det siste. Ho er ikkje vondskapsfull, berre desperat. Det er ikkje ein spesiell tilsett ho vil til livs, det kan være kven som helst, så lenge det vert ei stilling ledig.


For har ikkje ho høgare utdanning, kanskje? Og er ho ikkje både modig og handlekraftig så det held? Ei kvinne som ler høgt og slår seg på låra. Jo! Det hadde ho heilt gløymt.


Riktig nok er Vera nyskild, og riktig nok har eksmannen Stig allereie fått ny dame, ny unge og flytta inn i eit flunkande nytt hus rett nedi vegen. Men den nye kona ser då rett så ulykkeleg ut, gjer ho ikkje? Og den svenske lakseforskaren som har flytta til bygda, han har då eit godt auge til Vera?


Det skal ikkje meir til for å vekkje Vera til live att, og no, no skal ho reise kjerringa og den søvnige industribygda i same slengen. Dette vil krevje både kvite løgner, kløkt og kvinnelist. Heldigvis har Vera meir enn nok av alt det der. Men kva har ho å stille opp med når ein dramatisk ulykke på fjorden vender om på alle planane hennar?


Vidunderlege Vera er ein roman full av liv og lyst, kjærleik og løgner, humor og varme, rør og opprør, latter og reinspikka desperasjon. Les mer

Bruno Jovanovic

Bruno Jovanovic (f.1990) er født i Tuzla, Bosnia-Hercegovina, vokste opp i Arendal og er bosatt i Oslo. Han er utdannet tekstforfatter fra Westerdals og har gått Forfatterstudiet i Tromsø.Etter hvert vil øynene venne seg til mørketer hans første bok. For debuten ble han nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris, tildelt Saabye-stipendet og vant Sørlandets Litteraturpris for 2021.

Les mer
Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

Etter hvert vil øynene venne seg til mørket

Bruno Jovanovic

Nominert til Tarjei Vesaas debutantpris!


Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt.


Damjan kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip.

Les mer