Eva vs. kommunen | Amalie Kasin Lerstang

Hør Amalie Kasin Lerstang i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Amalie Kasin Lerstang vant Tarjei Vesaas' debutantpris for sin roman Europa, og har siden utgitt bl.a. den kritikerroste diktsamlingen Vårs. Hun er også redaktør for den årlige debutantantologien Signaler.

I hennes nye roman Rikt er et folk som har skogen møter vi Eva. Hun bor i en ganske gjennomsnittlig norsk kommune (som kan minne om Lerstangs hjemby Notodden), og bestemmer seg en dag for å gå imot kommunen for å redde skogen hun elsker fra å bli vei.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Rikt er et folk som har skogen

Rikt er et folk som har skogen

Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstangs roman Rikt er et folk som har skogen er en morsom og underfundig historie om avmakt, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse og frykten for å være en hemsko for utviklinga.


I lokalavisa leser Eva Brattheim at en firefelts europavei skal bygges rett gjennom skogen hun elsker å gå tur i. For Eva er saken klar, veien må stanses. Men hvordan?


Med hjelp fra en handlekraftig søster forsøker Eva å navigere i kommunens byråkratiske strukturer og lokalsamfunnets hierarki. Underveis i prosessen faller hun pladask for den strålende saksbehandleren Randi Veum. Kan hun være den som hjelper Eva med å stanse veiprosjektet?

Les mer

Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Den ble også nominert til Ungdommens kritikerpris. Hennes første diktsamling, Vårs, kom i 2018 og ble nominert til LOs litteraturpris. Rikt er et folk som har skogen (2023) er hennes andre roman.

Lerstang har tidligere vært redaktør for kulturtidsskriftet Fanfare, diktantologien En eller to eller hundrevis av søstre – Dikt om kvinner og kvinnekamp (2019), og har siden 2022 vært redaktør for antologien Signaler. I 2022 ble hun tildelt Notoddens kulturpris.

Les mer
Foto: Kristine Helliesen