Et skittenglamorøst drama fra Oslo på 1920-tallet | Lotta Elstad

Få med deg en av forfatterne som med stor sannsynlighet vil prege bok-Norge de neste åra! Lotta Elstad er her i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

– Jeg er nok ganske preget av TV-serier i måten jeg skriver på, forteller Lotta Elstad.

Hennes roman Xiania 1 har fått strålende kritikker og gikk rett inn på bestselgerlista da den utkom. Boka er første i en planlagt trilogi, og danskene har like godt kjøpt rettighetene til alle de tre bøkene til rekordsum og har hyret inn forfatterstjernen Thomas Korsgaard som oversetter.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Xiania 1

Xiania 1

Lotta Elstad

Xiania 1 er et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 1922.


Klara (19) tar toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»


I hånda har Klara en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2 på Vaterland. Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske og velhavende Freddi på Bygdøy. Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.


Madam Zavarella organiserer fosterfordrivelser i kjelleren under en hatteforretning. Den revolusjonære sønnen hennes Matteo er med i Petrograd-gjengen på Kampen og kjører Klara i bil til hvor det skal være. Klara selv søker lykke og ulykke, hun forelsker seg selvsagt i feil mann. Bli med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete – en sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.

Les mer
Xiania 1Lotta Elstad
449,–

Lotta Elstad

Lotta Elstad (f. 1982) har tidligere utgitt sakprosabøkene En såkalt drittjobb (2008) og Den spanske sensasjonen Podemos (2015). Hun debuterte som romanforfatter med Ettromsleiligheten (2012) og har siden gitt ut romanene Et eget rom (2014) og Jeg nekter å tenke (2017). Sistnevnte mottok Osloprisen i kategorien Årets litteratur og ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Elstad er oversatt til dansk, tysk, fransk, polsk, rumensk, nederlandsk og svensk.

Høsten 2023 utkom den historiske romanen Xiania 1 (2023), som høstet svært gode kritikker og ble nominert til LOs litteraturpris.

Les mer
Oda Berby