Boktips LIVE 2024
Anne-Britt Harsem om «Jakten på en serieovergriper» | Intervju

Dette intervjuet er fra den spennende samtalen med Anne-Britt Harsem rundt boka «Jakten på en serieovergriper».

Jakten på en serieovergriper

Jakten på en serieovergriper

Anne-Britt Harsem

Stine Reksten opplevde overgrep som varte gjennom flere år. Som voksen skjønte Reksten at det kunne være flere ofre enn henne. Og at hun måtte stoppe ham.


Stine vokser opp i en liten bygd på Vestlandet. Hjemme går mor med hørselvern på hodet for å stenge ute lydene fra barna. Barneverntjenesten forsøker å hjelpe den dysfunksjonelle familien.


En kveld logger Stine seg på internett med mobiltelefonen hun fikk til elleveårsdagen, og lager en profil på en chatteside. For første gang opplever hun å få positiv oppmerksomhet. Noen uker senere skriver hun til gruppa: «Hva er den minst smertefulle måten å dø på?» Før monitor rekker å slette meldingen får elleve-åringen et svar: «Du får ikke lov til å forlate denne verden før du har blitt kjent med meg. Alt skal ordne seg, det lover jeg deg.»


Mannen presenterer seg som Otto. En trettisju år gammel mann fra Østlandet. Etter noen måneder med kontakt kommer han til Vestlandet og besøker henne. Det er begynnelsen på et overgrepsmareritt som varer gjennom flere år. Den psykiske makten mannen fikk over den lille jenta skildres nådeløst av forfatteren Anne-Britt Harsem. Stine var redd ham, hun følte på skyld og skam, samtidig var hun avhengig av ham og glad i ham. Han plasserte henne i en umulig situasjon.


Mange år senere ser Stine et bilde av Otto i avisen. Han er på konsert, står helt framme ved scenekanten, omringet av masse barn. Hun skjønner at det kan være flere ofre enn henne. Og at hun må stoppe ham.


Nå er rollene byttet om. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet. Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.

Les mer

Anne-Britt Harsem

Anne-Britt Harsem (f. 1961) debuterte som sakprosaforfatter i 2012 med Mammas svik, om overgrepssaken i Alvdal. Året etter ga hun ut oppfølgeren Brev til min datter og til slutt I et hus i Alvdal. Bøkene utgjør den såkalte Alvdal-trilogien.

Harsem har i en årrekke vært frilanser for Statsforvalteren i Oslo og Viken som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge i straffesaker der mindreårige har status som vitne eller fornærmet.

Barneranerne som kom ut i 2016 ble nominert til Østfoldungdommens kritikerpris.

I 2019 ga Harsem ut Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, om overgrepssaken i Tysfjord. Da boken kom ut toppet den boklista for generell litteratur. Litteraturkritiker Leif Ekle anmeldte boken for NRK Bok og skrev blant annet at tekstens fine balansegang mellom det personlig, sterkt opplevde og det nøkternt fortalte bidrar til å gi boken en aura av uimotståelig troverdighet og autoritet.

I 2020 ga Harsem ut oppfølgeren Lena fra Tysfjord. En historie om rasisme, svik og forsoning hvor hun tar med leser både en og to generasjoner tilbake i tid og forteller om samenes liv inni Hellmofjorden, om fornorskingspolitikken, raseforskningen på nittentjuetallet og om de lulesamiske grenselosenes innsats under andre verdenskrig.

I 2021 ga Harsem ut Naboene. 22. juli og tiden etter. Boken fører stemmen til flere av naboene som deltok i redningsarbeidet 22. juli, om livet deres i tiden etter, og om prosessen rundt minnestedet.
Mars 2023 lanserte Harsem boka Din vilje skje - En oppvekst med karismatisk kristendom. Historien i denne boken baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder ble dratt inn i et pinsemiljø mot sin vilje.

Flere av Harsems bøker har i mange år toppet listene hos de norske strømmetjenestene. I 2022 var hun en av forfatterne med landets høyeste lyttertall.

– Harsem er flink med mennesker, noe som gjør at folk vil fortelle henne sin historie. Det handler om tillit og redelighet, samtidig som hun skriver i en stil som folk liker å lese og åpenbart lytte til. Mange har nok oppdaget henne på grunn av lydbøkene, har leder av Stoytel, Håkon Havik, uttalt i Budstikka.

Tre av bøkene til Harsem er oversatt og utgitt i Sverige på det svenske forlaget Lind & Co.

Harsem er medlem av Norsk faglitterær forfatterforening.

Les mer
Fotograf Jørn Grønlund