Gudfaren om: B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen
Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge.
Gudfaren
Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenenGhulam AbbasKjetil Stensvik ØstliHvem er farligst i landet her? Politiet og mediene pekte på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen og som gikk for å være en stor og svært organisert forbryterorganisasjon. Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning.
Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot "utlendingene", fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann. I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.
Ghulam Abbas
Norskpakistaner Ghulam Abbas var leder av den såkalte B-gjengen.
Han ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet.
Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. Han jobber som miljøarbeider, går på sosionomstudiet og holder foredrag med bakgrunn i sine egne erfaringer.
Kjetil Stensvik Østli
Kjetil S. Østli (f. 1975) er journalist. Han har i en årrekke skrevet for Aftenposten og A-magasinet. Han har vunnet både Arne Hestnes-prisen og NTBs språkpris. Politi og røver (2009) var hans første bok. Her forteller han om hvordan et kriminelt miljø som oppsto på Tveitasenteret på 70-tallet endte opp med ranet av Nokas og drapet på en politimann. Den ble en ubetinget suksess. I boken Rettferdighet er bare et ord (2013) beskriver Østli rettssaken etter 22. juli, hvor han har hatt et krevende forsett om å skrive tettest mulig opp til sitt ideal som journalist: Se, føle og forstå – på en måte som berører og rører den som leser.
Kjetil Østli er i dag delvis frilansjournalist og har etablert nettstedet Harvest magazine sammen med journalistkollegaene Simen Tveitereid (DN) og Torbjørn Ekelund (Dagbladet/Kurer forlag). Han skriver fortsatt en del for Aftenposten.