Video
Thorbjørn Jagland: – Utrolig dramatiske år

Thorbjørn Jagland forteller om misnøyen med Arbeiderpartiet, Støre og hvorfor han stemte SV på Boktips LIVE.

År i fred og ufred

År i fred og ufred

Memoarer fra et politisk liv, bind IIThorbjørn Jagland

Der første bind av Thorbjørn Jaglands memoarer fortalte om veien fra et småbruk i Lier til statsministerposten, følger vi nå Jagland til den norske konstitusjonens kjerne, og videre til internasjonal politiks hovedarenaer.
Hvor ble det av
solidariteten?


Jeg skal skrive om hvordan den forsvant. Om sviket mot de fattige også under den rødgrønne regjeringen.


Jeg skal også skrive om internasjonalismen som forsvant. Gradvis, gjennom mange ukloke avgjørelser, har Europa begynt å vende tilbake til gamle mønstre.Slik åpner fortsettelsen av Thorbjørn Jaglands memoarer, som tar fatt der første bind slapp – ved landsmøtet i 2002, da han overlot lederskapet av partiet til Jens Stoltenberg. Fra posisjonene som leder av utenrikskomiteen, stortingspresident og senere leder av Den Norske Nobelkomite, følger Jagland utviklingen i Norge og verden. Med et analytisk, ofte undrende og alltid klartseende blikk trekker han de lange linjene ut av noen av de mest dramatiske årene i vår nyere historie: Den arabiske våren, «krigen mot terror» og dens fatale følger, Norges deltakelse i bombingen av Libya og skillelinjene som langsomt vokser fram i et Europa som trodde det sto foran en ny vår.


Det er utallige situasjoner der valget står mellom samarbeid og solidaritet på den ene siden og maktbruk på den andre, både hjemme og ute.[terning: 5] «En uhyre interessant historie om et viktig kapittel i norsk politikk og en sterk personlig skildring av å ta seg til topps i et parti i strid med seg selv»


Dagbladet om første bind, Du skal eie det selv, av memoarene.

Les mer
År i fred og ufredMemoarer fra et politisk liv, bind IIThorbjørn Jagland
449,–

Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland (f 1950) er en fremtredende norsk politiker og tidligere partileder (Ap). I løpet av sin politiske karriere har han vært statsminister, utenriksminister, stortingspresident og generalsekretær i Europarådet. Han har også vært leder av Den norske Nobelkomité.

I Thorbjørn Jaglands memoarer Du skal eie det selv – Memoarer fra et politisk liv, bind I (2020), År i fred og ufred – Memoarer fra et politisk liv, bind II (2021) og Ti år for Europa - Memoarer fra et politisk liv, vind III (2023) retter han et analytisk blikk på sitt liv og sin politiske karriere. Helt fra oppveksten i Lier, til statsministerposten her hjemme og generalsekretærrollen i Europarådet – og helt til fram til det Europa trodde skulle bli en ny vår.

I sin anmeldelse av memoarene trillet Dagbladet 5-er på terningen og skrev at dette er «en uhyre interessant historie om et viktig kapittel i norsk politikk og en sterk personlig skildring av å ta seg til topps i et parti i strid med seg selv».

Thorbjørn Jagland har skrevet en rekke bøker, blant annet Min europeiske drøm (1990), Vår sårbare verden (2002), Ti teser om EU og Norge (2003), i tillegg til at han har redigert artikkelsamlingene Atomvåpen og usikkerhetspolitikk og Før det blir for sent på 1980-tallet.

Les mer
Foto: Stortinget