Boktips LIVE 2022
Peter F. Strassegger - Om stein og jord

Sterk, ambisiøs og viktig har anmelderne kalt Om stein og jord. I dette Boktips LIVE-intervjuet forteller Strassegger om hvorfor han måtte utfylle hullene i frontkjemperens egen forsvarstale.

Samtalen mellom Peter F. Strassegger og Knut Gørvell tok sted på Boktips Live 3. mars 2022.

Om stein og jord

Om stein og jord

Peter Franziskus Strassegger

Gripende og levende om kampen for å forstå en families krigshistorie.


Om stein og jord er som få andre bøker om krigen. Samtidig angår den oss alle, med sin gripende og levende beskrivelse av hvilken kamp det kan være å prøve å forstå sin egen historie.


I romanen kommer fortelleren over en tekst skrevet av hans egen morfar – om erfaringene som nazisoldat under andre verdenskrig. Oppdagelsen blir startskuddet for en unik beretning hvor Peter Strassegger fletter to historier sammen. Begge er like fengslende som de er tankevekkende, og har handling fra så ulike steder som Østfronten, Tyskland og Bryne.


På den ene siden leser vi om morfarens opplevelser, skildret slik at vi kan lukte festene på bierstubene og kjenner smaken av skyttergravsjorda i munnen. På den andre ser vi forfatteren selv, som kjemper for å forstå sin egen historie. For hvordan skal etterkommere forholde seg til fortiden? Kan NS-frontkjempernes barnebarn og oldebarn frigjøre seg fra sin egen arv?

Les mer

Peter Franziskus Strassegger

Peter F. Strassegger ble født i 1984, i Graz i Østerrike. 12 år gammel flyttet han til Jæren, et sted han vendte tilbake til etter et opphold i Oslo som voksen.

Strassegger debuterte med romanen Stasia (2012), som han ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for. I 2015 ga han ut den kritikerroste romanen Før de henter oss, og i 2017 utkom Slutten på flagget vårt, også den til kritikerros. Om stein og jord er hans femte roman.

Les mer
Maja Hattvang