Tore Rem
Tore Rem (f. 1967) er forfatter av en rekke sakprosabøker, og er særlig kjent for sin kritikerroste tobindsbiografi om Jens Bjørneboe, og for sin bok om Knut Hamsuns møte med Hitler. Første bind av Bjørneboe-biografien, Sin egen herre, som tar for seg årene 1920-59, kom ut i 2009, og året etter fulgte Født til frihet, som omhandler perioden 1959-76. Knut Hamsun. Reisen til Hitler kom i 2014. For denne vant Rem Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne. Boka er solgt til en rekke land.
Etter utgivelsen av Knut Hamsun. Reisen til Hitler ble Rems neste store norske sakprosaprosjekt en trilogi om Kong Olav V. Første bind fikk tittelen Den fremmede. 1903-1940, og ble lansert i 2020. Høsten 2021 kom bind to under tittelen Krigeren. 1940-1945. Avslutningen, bind tre, ble lansert september 2022 med tittelen Olav V. Ensom majestet 1946-1991.
I tillegg til dette har Rem blant annet stått for bøkene Dickens, Melodrama and the Parodic Imagination (2002), Forfatterens strategier. Alexander Kielland og hans krets (2002), Bokhistorie (2003), Henry Gibson/Henrik Ibsen. Den provinsielle verdensdikteren (2006) og Jens Bjørneboe. Brev i utvalg (2006), i tillegg til en stor mengde artikler og essays. Han har også vært medforfatter for Tekst og historie. Å lese tekster historisk (2008), rapporten Hva skal vi med humaniora? (2014) og, med Kjartan Fløgstad og Espen Søbye, På æren løs. Krigen, litteraturen og Æresretten (2020).
Tore Rem er professor i engelskpråklig litteratur ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Universitetet i Oslo. Til daglig er han nå direktør for den store tverrfaglige forskningssatsingen UiO:Norden ved Universitetet i Oslo, med om lag 300 forskere. Han har også vært sentral i arbeidet med å utvikle en ny tverrfaglig forskningssatsing ved Universitetet i Oslo: UiO:Demokrati.
Tore Rem har en doktorgrad fra Universitetet i Oxford, der han tidligere har vært ansatt som forsker (ved colleget Christ Church, 1996-2001) og har holdt et gjesteprofessorat (St. Catherine’s College, 2013). Rem er også Ibsen-forsker, og har blant annet vært rådsleder for Senter for Ibsen-Studier, Universitetet i Oslo. Han er hovedredaktør for den nye Penguin Classics-utgaven av Henrik Ibsens samfunnsdramatikk (2014-), samt Brand og Peer Gynt (2014-19). Han har sammen med historikeren Narve Fulsås utgitt bøkene Ibsen, Scandinavia and the Making of a World Drama (2018) og Ibsen in Context (red.), begge på Cambridge University Press.
For øvrig har Rem virket som kritiker og skribent, særlig i Dagbladet, Morgenbladet og Aftenposten. Han er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, der han også sitter i styret.
Thorleif Dahls pris: Høsten 2021 mottok Tore Rem Thorleif Dahls pris. Prisen ble opprettet i 1982 av stiftelsen Thorleif Dahls kulturbibliotek og Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Prisen tildeles, som påskjønnelse og inspirasjon, forfattere eller oversettere som gjennom sitt arbeid styrker litteratur av høy språklig kvalitet skrevet på riksmål/bokmål.
I juryens begrunnelse het det:
Tore Rem (f. 1967) er professor ved Universitetet i Oslo og direktør ved forskningssenteret UiO: Norden, og bidrar samtidig aktivt med bøker og utspill i den bredere offentligheten.
Etter å ha skrevet bøker om Charles Dickens og Alexander Kielland redigerte Rem i 2003 en antologi med tittelen Bokhistorie, en bok som satte seg fore å vise nødvendigheten av et mer historisk og materialistisk perspektiv på litteraturhistorien. Virkningen av denne utgivelsen har vært påtakelig. I dag er norsk litteraturforskning uten en bokhistorisk dimensjon nærmest utenkelig.
Midt på 00-tallet utga Rem en bok om Henrik Ibsen i et internasjonalt perspektiv (Henry Gibson/Henrik Ibsen, Cappelen 2006) og Jens Bjørneboes brev i utvalg (Brev i utvalg, Pax 2006). Dette var to utgivelser som skulle peke fremover i Rems forfatterskap, først i form av en biografi over to bind om Jens Bjørneboe (Sin egen herre, Cappelen Damm 2009, og Født til frihet, Cappelen Damm 2010). I dette verket finner vi skyhøye ambisjoner for alle dikterbiografiens uensartede aspekter: Dens historiefaglige fundament, dens litteraturkritiske åre, dens kulturhistoriske følsomhet og innforlivethet. Tore Rems Bjørneboe-biografi løftet både sjangeren og norsk sakprosa som sådan til et nytt litterært og intellektuelt nivå.
Også den internasjonale Ibsen skulle vise seg å forfølge Rem i årene som fulgte. Dette er en del av Rems forfatterskap som i all hovedsak er skrevet på engelsk, men selv i denne prisens sammenheng er det verdt å trekke frem utgivelsen Ibsen, Scandinavia and the Making of a World Drama fra 2018. Også i inneværende år, 2021, utgir Rem en antologi om Ibsen, redigert sammen med hans mangeårige samarbeidspartner Narve Fulsås.
Med sin bok fra 2014 om Knut Hamsun og hans forhold til nazismen (Reisen til Hitler, Cappelen Damm 2014) flyttet Rem merkesteinene for samtalen om en annen av våre største forfattere. Med et todelt grep, der han på den ene siden fortalte en ny historie om det som faktisk hendte da dikterhøvdingen møtte føreren, og på den andre satte allerede kjente opplysninger inn i en helhetlig fortelling, leverte Rem et litteraturhistorisk verk som både var henvendt til den brede allmennheten og samtidig var et uvurderlig bidrag for fagmiljøene. Den bekreftet også det Bjørneboe-biografien mer enn antydet: Tore Rem er en svært god forfatter.
Et mer apokryft, men ikke mindre viktig innslag i forfatterskapet er å finne i Forfatterlandslagets antologi En plutselig frigjørende pasning (2018). I det fortellende essayet «Fallet» skildrer Rem hvordan han kollapser på en fotballtrening på grunn av noe som viser seg å være en sjelden og livstruende hjertesykdom. Ikke bare beskriver dette dramatisk endrede vilkår for Rems arbeid, forfatterskap og liv, men «Fallet» viser også en helt annen og svært bevegende side av Rems skrivekunst.
Samme høst som denne pris deles ut, utgir Rem andre bind i det som kanskje er hans mest ambisiøse biografiarbeid til nå. Den første av de i alt tre bindene om kong Olav (Olav V, Cappelen Damm 2020) avslørte et tydelig grep fra Rems side: Han har ikke tenkt å skape storslåtte fortellinger og dramatiske høydepunkter der disse ikke finnes. Det er et nokså udramatisk liv Rem beskriver, og han er lojal til det udramatiske. Når andre bind utgis, er vi kommet frem til krigsutbruddet, og det historiske materialet endrer dermed drastisk karakter.
Tore Rems forfatterskap og faglige innsats er forbilledlig og prisverdig, og Tore Rem er etter priskomiteens klare overbevisning en verdig mottager av Thorleif Dahls pris 2021.
Lenker
Boktips med Tore Rem
Tore Rem, prater om sin nye kongebiografi «Olav V» - den danske innvandreren som ble folkekongen, den norskeste av de norske - og sin store lidenskap for Charles Dickens.
Podkast med Tore Rem
Podkast med Tore Rem om hans andre bind i sin biografi om Kong Olav V, om fem helt spesielle år i kongen og nasjonens liv, nemlig andre verdenskrig. Musikkinnslag ved Bjørn Tomren.
Tore Rem avslutter storverket om Olav V
Etter åtte og et halvt års arbeid kommer «Ensom majestet», det tredje og det siste bindet i den store fortellingen om kong Olav V av Tore Rem.
Titler i salg
Kategori
Status
Format
Språk
Serier
Jens Bjørneboe: En biografi
Forkortet samleutgave av Sin egen herre og Født til frihetTore RemAnmeldelser
«Det er på høy tid at denne kongesagaen blir fortalt i all sin dybde og bredde.»
Sindre Hovdenakk, VG om Olav V - Den fremmede. 1903-1940«Tore Rems første bind om kong Olav V er en fryd når det kommer til detaljrikdom (...) Her er det mye å glede seg over!»
Marlen Ferrer, Dagbladet om Olav V - Den fremmede. 1903-1940«Biografibragden.[...][Rem]lykkes med alt.»
Olav Østrem, Klassekampen om En biografi om Jens Bjørneboe«...et skjellsettende verk om norsk idé- og litteraturhistorie i det 20.århundre.»
Trond Berg Eriksen, Aftenposten om En biografi om Jens Bjørneboe"Tore Rems bok inneholder nytt stoff om møtet mellom Hamsun og Hitler og om Marie Hamsuns politiske syn, alt fortalt i et smidig språk og med et fast fortellergrep.(...)"Reisen til Hitler" er ikke bare en lesernytelse, men også en usedvanlig vakker bok med et fint utvalg av fotografier og en utsøkt layout."
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen om Knut Hamsun"Det krever sin mann – eller rettere sin penn – å skrive godt om Hamsun – mannen som uansett holdninger var en trollmann med språket og stadig trollbinder lesere verden over med sine bøker. Men Tore Rem makter det. Reisen til Hitler er en nytelse å lese – her er nær historie levendegjort med sitrende nerve og brennende engasjement."
Jon H. Rydne, VG om Knut Hamsun"Med en slik bok skulle man tro forlaget og forfatteren har funnet en publikumstreffer, egnet både for et tabloidpublikum, et litterært publikum, annen verdenskrignerder og dem som leter etter julegaven til far. Historien har stoff i seg til å fascinere dem alle. [...]
Tore Rem er en dreven forteller og har funnet mye nytt kildemateriale til belysning av det evig omdiskuterte Hamsun-dilemma: Hvordan kunne skaperen av så lysende diktning opptre som politisk idiot og forræder?"
"Tore Rems verk om Knut Hamsuns møte med Hitler er blitt et fyldig, ofte svært spennende og innsiktsfullt verk, og det konfronterer oss nok en gang med «ubehaget i historien». Kanskje det viktigste denne boka bidrar til er at den på så insisterende vis bidrar til å gjøre mytene rundt Knut Hamsun mer gjennomsiktige."
Turid Larsen, Dagsavisen om Knut Hamsun"Boka lander brennaktuelt midt i debatten om kunst versus ansvar i kjølvannet av Peter Handkes Ibsen-pris. Reisen Tore Rem tar oss med på er velkomponert, frisk og nyskapende, men ferden starter spissere enn den avsluttes. Rems beretning er dokumenterende og beskrivende – ikke argumenterende. Men som biografisk dokument står den støtt. [...]
I rettferdighetens navn er det likevel «Reisen til Hitler» som er bokas tittel, og det er Hamsuns lange og korte reise i massedrap ideologiens tjeneste som gjør denne boka til en leseopplevelse."
Torgeir Larsen, NRK om Knut Hamsun"strålende fortalt(...) I tillegg til å bringe nydokumentert stoff om Hamsuns reise og møte med Hitler, er noe av det nye fra Rems side at han i enda større grad enn tidligere framstår som en svært dyktig forteller. Visst er det forskeren som skriver. Men Rem har tydeligvis også sett det som sin oppgave å løse opp den tradisjonelt ganske rigide sakprosaformen. Språket er uhyre presist, men virker likevel ledig. Og oppbyggingen er spenningsskapende og gir rom for det dramatiske i denne høyst oppsiktsvekkende historien."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad om Knut Hamsun«… en befriende bok. Befriende fordi Rem nærmer seg de vanskelige Hamsun-spørsmålene på en klok, åpen og grundig måte.»
«… forholder seg til stoffet på en lite fordømmende måte.»
«Tore Rems overbevisende og viktige bok. (...) På følsomt vis demonstrerer han Hamsuns forvandling fra antiautoritær individualist til den stivnede, litterære førerrollen han etter hvert gjorde til sin.(...)Rem […] myndiggjør dikteren på forbilledlig vis.»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet om Knut Hamsun"Født til frihet er et skjellsettende verk om norsk idé- og litteraturhistorie i det 20. århundre [...] En sterk historie om menneskets lodd"
Trond Berg Eriksen, Aftenposten om Født til frihet"Tore Rem har skrevet en ruvende biografi om et usedvanlig menneske og en rastløs forfatter, som nagler leseren til stolen."
Stein Roll, Adresseavisen om Født til frihet"Man skal kjenne Bjørneboe godt for å ha noe vesentlig å legge til om forfatterens offentlige rolle etter dette."
Bjørn Gabrielsen, Dagens næringsliv om Født til frihet"Rems bok anbefales alle som er interessert i norsk radikalismepå 60- og 70-tallet. Kildearbeidet er imponerende og har ført Bjørneboe-forskningen et langt stykke framover."
Eivind Tjønneland, Dagbladet om Født til frihetÅ lese Tore Rems store verk om Jens Bjørneboe er en betakende, skakende og belysende fortelling om en av de meste markante kunstnere i norsk etterkrigshistorie. [...] Et stykke biografisk skrivekunst av de sjeldne.
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad om Født til frihetMed sitt nesten kaldblodig stringente språk makter han å fange en mann i spennet mellom storhet og litenhet, den største triumf og den dypeste tragedie på en slik måte at det allmenngyldige aldri er langt unna. [...] Klokt og klarsynt.
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende om Født til frihet"En storartet fortelling om en outsider. ... Rem har så langt løst oppgaven med glans og ekeløv."
Trond Berg Eriksen , Dagbladet om Sin egen herre"Et vell av lesesnacks! ... den mest fyllestgjørende Bjørneboe-biografien som trolig vil bli skrevet noen gang."
Terje Stemland, Aftenposten om Sin egen herre"Tore Rem skriver med kunnskap og list. [...] Dette gjør biografien som helhet desto mer gjennomtenkt og vesentlig [...]."
Mode Steinkjer, Dagsavisen om Sin egen herreBibliografi
Litterære priser
2014 Kritikerprisen
2021 Thorleif Dahls pris