Framtidsbiblioteket og Valeria Luiselli
Valeria Luiselli er årets forfatter i Framstidsbiblioteket.
Valeria Luiselli er den tiende forfatteren som bidrar til det århundrelange kunstverket. Framtidsbiblioteket er en fusjon av litteratur, natur og tid som har fengslet publikum over hele verden siden starten i 2014.
Framtidsbiblioteket
Framtidsbiblioteketer et kunstverk i Oslos offentlige rom av den skotske kunstneren Katie Paterson. Kunstverket består av en skog, et rom, en bok, 100 forfattere og 100 år. En skog er plantet i 2014 og vokser de neste 100 årene. Trærne skal bli papir til boka som skal utgis i 2114.
Hvert år frem til 2114 vil en forfatter bli invitert til å bidra med en originaltekst. Forfattere av alle nasjonaliteter og alder. Ingen av bidragene vil bli lest eller publisert. Manuskriptene vil bli lagret i et spesielt designet rom i det nye hovedbiblioteket i Oslo.
Begrunnelsen for bidrag til Framtidsbiblioteket
Katie Paterson begrunner valget slik:
«Valeria Luiselli tekster vever sammen skjønnlitteratur og sakprosa, og utforsker temaer som identitet, folkevandring og geografiske grensers gjennomtrengelighet. Med fengslende fortellerkunst utforsker hun humanitære kriser som diasporaen av asylsøkende barn, samtidig som hun stille dype spørsmål om påtvunget flukt og tilhørighet. Forfatterskapet til Luiselli er et inderlig krav om medlidenhet og innlevelse, og vi ønsker henne velkommen til Framtidsbiblioteket idet vi runder milepælen ti år.»
Valeria Luiselli en litterær sensasjon
Luiselli er født i Mexico City i 1983. Hun skriver romaner og essay og er oversatt til en rekke språk og hun har vunnet flere prestisjetunge litterære priser. Hun ble kalt en litterær sensasjon av Expressen da hennes første roman, De vektløse, kom ut i 2018. For debutromanen De vektløse mottok hun Los Angeles Times' debutantpris og for Arkiv over bortkomne barn vant Luiselli blant annet Carnegie-medaljen og den prestisjefylte International Dublin Literary Award.
Valeria Luiselli sier dette om å bli innlemmet i verket:
«Den yngste datteren min kommer til å være nittitre år i 2114. Bør jeg skrive kommer til å være eller ville vært? Den eldste datteren min kan være hundre og fem. Dette er krevende matte å si høyt, en krevende horisont å forestille seg. Jeg er sikker på at det vil finnes fjell, vidstrakte ørkener, sammenfiltrede regnskoger, vind og uvær. Det vil finnes mycel. Havene kommer til å være der, fløende og fjærende slik de har gjort så lenge. Jeg er ganske sikker på at apper og QR-koder vil være like utdaterte som telefakser og personsøkere er blitt nå, og det er det fint å forestille seg. Kanskje det ikke vil finnes landegrenser, ingen administrerende direktører og ingen kreft. Det er det også veldig fint å forestille seg. Jeg er sikker på at det vil finnes nysgjerrighet, og folk som forelsker seg intenst, og lange samtaler. Det er det ikke så vanskelig å forestille seg. Jeg takket ja til denne nydelige invitasjonen om å bli en del av Framtidsbiblioteket fordi jeg, med alt jeg har av krefter og lengsel og forestillingsevne, håper at det i året 2114 vil finnes en overflod av musikkpartiturer, villhester, sangkor, oljemalerier, baobabtrær, astrologiske spådommer, knølhvaler, gamle og nye språk, blomstrende kjempekaktus, hender som skriver og øyne som leser.»
Overleverer tekst mai 2024
Luiselli vil gå i fotsporene til ni forfattere før henne og overlevere manuskriptet sitt i en skog i Nordmarka i mai 2024. De ni forfatterne er Margaret Atwood, David Mitchell, Sjón, Elif Shafak, Han Kang, Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong, Tsitsi Dangarembga og Judith Schalansky
De vektløse
Valeria LuiselliDe vektløse er en nydelig og eksentrisk roman fra Mexicos unge stjerneforfatter Valeria Luiselli.
Midt i Mexico City begynner en ung mor å skrive om sin tid i New York og hvor opptatt hun var av den obskure poeten Gilberto Owen. Samtidig får vi Gilbertos historie, men smått om senn begynner grensene mellom disse historiene på bli utvisket. Hun tar for eksempel toget gjennom Harlem, mens han på sin side 50 år tidligere, til stadighet er plaget av synes av en ung kvinne som han skimter i vinduet på togkupéene som raser forbi.
Arkiv over bortkomne barn
Valeria LuiselliArkiv over bortkomne barn av Valeria Luiselli handler om en familie i New York som pakker bilen og drar ut på langtur. De reiser sørover på leting etter det området apasjene en gang kalte sitt hjem. -Hvorfor apasjer? Spør den tiårige sønnen. Fordi de engang var det siste av noe, svarer faren. På veien er familien sammen hele tiden: spiser, sover, forteller vitser, ler, krangler. Men dette skal bli den siste turen de noensinne tar sammen.
I Mellom-Amerika og Mexico befinner tusenvis av barn seg på sin egen reise, en reise nordover mot grensen til USA. En bestemor eller en tante har pakket en sekk til hvert barn, lagt ved en bibel, en leke, litt rent undertøy. Barna reiser med en Coyote: en mann som snakker strengt til dem og som de er redd for. De krysser en elv på gummidekk og går i dagevis, sparer så mye de kan på vann og mat. Så klatrer de opp på taket på et tog og reisen fortsetter. Ikke alle vil komme frem til grensen.
Arkiv over bortkomne barn vever sammen disse to reisene og skaper en mesterlig roman med mange lag – en bevegende, brennende historie om hva det vil si å være menneske i en umenneskelig verden.
Valeria Luiselli
Valeria Luiselli er født i Mexico City i 1983. Hun er datter av en diplomat og vokste opp i Sør-Korea, Sør-Afrika og India. Senere studerte hun samtidsdans i New York og var praktikant i FN før hun tok en doktorgrad i litteratur.
Luiselli skriver romaner og essay og er hittil oversatt til over tjue språk. Bøkene hennes tar ofte utgangspunkt i noe selvopplevd. For debutromanen De vektløse (Los Ingrávidos, 2011; norsk utg. 2018) mottok hun Los Angeles Times' debutantpris. Hennes tredje roman Arkiv over bortkomne barn (Lost Children Archive, 2019; norsk utg. 2020) skrev hun på engelsk før hun så oversatte den til spansk. Den bygger på erfaringene hun gjorde som rettstolk for migrantbarn fra Mellom-Amerika, som også danner grunnlaget for sakprosaboka Tell Me How It Ends: An Essay in 40 Questions (2018). For Arkiv over bortkomne barn vant Luiselli flere høythengende priser, deriblant Carnegie-medaljen for ypperlig fiksjon og den prestisjefylte International Dublin Literary Award (2021).
Luiselli underviser til daglig i skrivekunst ved Bard College og bor i Bronx i New York.